2022. április 10., 20:11

Megnyílt a Pósa Lajos Képtár Nemesradnóton - KÉPGALÉRIÁVAL

2022. április 9-én, szombaton Pósa Lajos költő születésének 172. évfordulóján ünnepélyes keretek között nyílt meg Nemesradnóton a Pósa Lajos Képtár, amely a századforduló nagy meseírójának szentelt első állandó tárlatnak számít nemcsak a Felvidéken, hanem az egész Kárpát-medencében. 

Pósa Lajos Képtár megnyitója
Médialapozó
Fotó: Virsinszky Tamás/ma7.sk

A program koszorúzással vette kezdetét a nemesradnóti alapiskola előtti Pósa Lajos szobornál, ahol az esős idő ellenére is sokan gyűltek össze.

Ezt követően a résztvevők átvonultak a közeli gyülekezeti házhoz, amelynek ízlésesen átalakított üléstermében kapott helyet a Pósa Lajos Képtár.

A megnyitó kezdetén Balázs Éva szavalta el Pósa Lajos: Egy véka búza c. versét, majd A kultúráért Gömörben és Gömörön túl polgári társulás nevében Balázs Emese köszöntötte a jelenlévőket és felvázolta a kiállítás létrejöttének előzményeit. Elmondta, hogy a kiállított fotók a decemberben elhunyt Benedek László fotóművész gyűjteményéből kerültek ide, de a helyi közösség tagjaira volt bízva, hogy melyik fotókat választják ki és milyen formában kívánják azokat megjeleníteni.

posa-lajos-keptar-megnyitoja-25
Fotó:  Virsinszky Tamás

Pósa Homoly Erzsébet, a kiállítás szerkesztőjeként aprólékosan bemutatta a tárlatot és annak egyes elemeit.

Felidézte, hogy az elmúlt húsz év alatt a Rákóczi Szövetség Balogvölgyi Helyi Szervezete sok vándorkiállítást szervezett a költőhöz kapcsolódóan. Ezúttal azonban a helyi presbitériumnak köszönhetően állandó helyre találhatott és hazaköltözhetett Pósa Lajos.

A képtár bejárata előtt a költőnek és feleségének rövid életrajza és a kiállítás alapinformációi olvashatóak. Az ajtó fölött fogad a nagybetűs üzenet, hogy képtárba lépünk.

A helyiségben 20 kinagyított és bekeretezett fotót találunk, amelyeket a későbbiekben QR-kódok kihelyezésével terveznek még atraktívabbá tenni.

Megtalálhatóak itt Pósa Lajos elismerő oklevelei, a költő életeseményeiről tanúskodó dokumentumok, az emléktárgyainak képei, s ezeken kívül több kötetbe fűzött album, melyekben számos egyéb értékes fotó, grafika és újságrészlet bújik meg.

posa-lajos-keptar-megnyitoja-9
Fotó:  Virsinszky Tamás

A kiállítás megnyitása kapcsán az ötletgazda Pósa László mérhetetlen örömét fejezte ki, hogy a Pósa-hagyaték egy része Sárospatak és Rimaszombat után végre a költő szülőfalujában is látható lesz.

Pósa Dénes egyházgondnok felsorolta, hogy mely emlékhelyek kötődnek a gömöri faluban a magyar gyermekirodalom klasszikusához. Ezeknek száma most eggyel gyarapodott a képtár megnyitásával. 

Az ünnepi program végén pohárköszöntőt mondott Agócs Tímea, a Nemesradnóti Református Egyházközség lelkésze megköszönve mindenkinek, aki hozzájárult ahhoz, hogy ez az emlékhely létrejöhessen. Áldásosnak nevezte azt a munkát, amit az itt élők szorgos kezei elvégeztek, hogy ezzel is tisztelegjenek egy kis község nagy egyéniségének emléke előtt.

 

A Pósa Lajos Képtár megnyitásáról a Magyar7 idei 16.számában is olvashat. 

posa-lajos-szobor-koszoruzas
+28 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.