2021. október 7., 13:02

Megnyílt a füleki férfikar múltját bemutató kiállítás

Október 6-án, a füleki Városi Honismereti Múzeumban nyílt meg az „Egy (több mint) 100 éves énekkar története“ címet viselő tárlat, mely betekintést nyújt a város egyik legnagyobb múltú közösségének életébe.

Férfikar
Médialapozó
Fotó: Schnelczer Zoltán

A Pro Kultúra Füleki Férfikar tavaly ünnepelte megalakulásának 100. évfordulóját, s ezzel egyidejűleg megjelent a kórus történetét felölelő, a kiállítás címével azonos nevű kiadvány is. Szerzői Puntigán József és az énekkar tősgyökeres tagja, Jakab József. A könyv bemutatójára és a méltó jubileumi ünneplésre a járványügyi intézkedések miatt egy évvel később került sor, valamint a szóban forgó kiállítás is csak idén valósult meg.

Illés Gábor, a Füleki Vármúzeum munkatársa nyitóbeszédében elmondta, olyan szervezetről van szó, amely 1920-as megalakulásától kezdve, kisebb megszakításokkal, de szinte folyamatosan működött.

„Kevesen tudják, hogy városunkban már 1883-ban megalakult egy kórus a Füleki Ipartestület keretében, mely Füleki Iparos Dalárda néven működött. A Dalárda utódja, a ma működő férfikar elődjének tartott füleki Magyar Dalkör 1920. december 5-én alakult meg. Kezdeményezője id. Mocsáry Pál, Cebrián gróf uradalmi használója volt, aki szerette a zenét és zenészként, hegedűsként is jeleskedett. Ő lett a Magyar Dalkör első elnöke, karnagya pedig Benkó János, tanító”- nyilatkozta.

Férfikar
Fotó: Schnelczer Zoltán

Hozzátette továbbá, véleménye szerint a kórus úgy tudott ilyen hosszan fennmaradni, hogy a magas szintű művészeti tevékenység mellett, alkalmazkodott az egyes korstílusokhoz, ami a repertoárjukon is tetten érhető. 

Arra a kérdésre, mi a hosszan működő közösség titka, Eibner Róbert a kórus egyik tagja adott választ.  

„Úgy működünk, mint egy család, mindig segítjük egymást. Én ’93-től éneklek a kórusban. Annak idején Albert József keresztapám hozott el, azzal, hogy ez egy jó közösség. Eljöttem egy próbára, és ott ragadtam. Szerintem a kórus a folytonosság legszebb példája. Hiszen az idősebb generáció mindig hozta magával a fiatalabb tagokat. Ezért szeretnénk mi is fiatalítani, hogy ez a folytonosság ne szakadjon meg. Hiszen, ahogy a bevezetőben is elhangzott, szeretnénk, ha a kórus megérné a 200. évfordulóját is”- mondta Eibner Róbert.

A kiállítás terjedelmes szöveges ismertetője bemutatja a férfikar eseménydús történetének jelentősebb mérföldköveit, továbbá betekintést nyújt a társulat szervezeti változásaiba és számottevő tagjainak életébe. A látogatók a dalkör sikeres szerepléseit bizonyító serlegeket, díjakat, valamint zászlókat és pillanatképeket is megtekinthetnek a tárlaton.

Férfikar
Fotó: Schnelczer Zoltán

A 100+1 éves Pro Kultúra Füleki Férfikar legutóbbi kitüntetése a Szlovák Köztársaság Arany Emlékérme, melyet a galántai Kodály Napok gálaműsorán vehettek át Bukovszky László kisebbségi kormánybiztostól. A kitüntetés szintén a tárlat részét képezi, mely november 21-ig lesz megtekinthető.

Férfikar
+2 kép a galériában
Megosztás