2022. október 21., 17:11

Megkezdődik az ipolysági premontrei kolostor felújítása

Az épület, melyet két éve még a Bazoš-on kínáltak eladásra, Szlovákia 150 legfontosabb műemlékének listáján szerepel. Megmentését Zachar Pál, ipolysági képviselő karolta fel és az Orosz Örs vezette Sine Metu Polgári Társulással összefogva két év kitartó tárgyalásainak és munkájának hála, mára már építkezési engedéllyel, felújítási ütemtervvel, látványtervekkel rendelkezik. A mai napon Zachar Pál és Orosz Örs bejelentették: megkezdődnek a felújítási munkálatok.

Ipolyság
Médialapozó
Fotó: Orosz Örs
Orosz Örs drónfelvétele

A kolostor épületén kívül sikerült megvásárolni a környező épületeket is, mert a rozsnyói katolikus püspökséggel való tárgyalássorozat sikerrel zárult. Az ingatlan megmentése tereprendezéssel, georadaros vizsgálattal, falkutatással vette kezdetét. Nem tűrt halasztást a kolostorépület tetején éktelenkedő óriási lyukak befoltozása sem. Ezt egy nagyszabású, kutatási célokat szolgáló ásatás követte Bali Henrietta és Pálinkás Tibor múzeumigazgatók vezetésével, Paterka Pál állami régészfelügyelő felügyelete mellett.

Az ásatás során kiderült, az ipolysági a régió legrégebbi emeletes épülete, megleltük a város legrégebbi utcájának kövezetét is. Az állami gazdaság néhai épületéről kiderült, hogy egy reneszánsz kastélyról van szó, melynek egyelőre műemléki státusza nem rendezett, de a Szlovák Műemlékhivatal munkatársaival egyetértünk abban, hogy műemlékké kell nyilvánítani”

– részletezte az eddig elvégzett munkát Orosz Örs, Nyitra megye képviselője, a Sine Metu Polgári Társulás elnöke.

Zachar Pál, Ipolyság polgármesterjelöltje elmondta, rendkívüli örömmel tölti el, hogy az épület tulajdonjogi tárgyalásai sikeresek voltak és sikerült beruházót is szerezni a felújítás anyagi részének fedezésére:

Így Ipolyságnak egy centjébe sem fog kerülni, hogy legrégebbi épületét megmentsük az enyészettől és visszaállítsuk régi pompáját.”

Zachar Pál kiemelte: a projekt szakmai anyagainak kidolgozásával és ezek adminisztrációjával két évet töltöttek, majd további egy évig tartott az előkészített tervek engedélyeztetése. Idén szeptember elején végül kiadták az építkezési engedélyeket, a beruházás pénzügyi fedezetét is sikerült biztosítani.

Indul a beruházás, s rögtön a legnehezebb résszel kezdünk: a tetőszerkezet évtizedek óta katasztrofális állapotban van, kisebb-nagyobb javításokat ugyan azonnal elvégeztünk, de a teljes tetőcsere halaszthatatlan, mert a szerkezet bármikor összedőlhet. Rengeteg idő volt a kivitelezés tervezése, s kívánom, hogy balesetmentesen, jó ütemben, az elképzelések szerint haladjon”

– mondta a fiatal lokálpatrióta.

A felújítás első szakasza Smidt Tamás építészmérnök tervei alapján valósul meg, melyhez Ľuboš Kürthy építészettörténész készítette el a háttértanulmányt úgy, hogy a lehető legtöbb helyen az eredeti, legrégebbi, legértékesebb részek kerüljenek bemutatásra. A tető vadonatúj ácsszerkezete a száz évvel ezelőtti barokk tetőszerkezet mintájára készül, melyre hódfarkú égetett cserép kerül.

Zachar Pál a beruházás fenntarthatósági mutatóiról is beszélt:

Annak nincs sok értelme, hogy egy műemléket nagy befektetés által felújítunk, de nem tudjuk kihasználni, megtölteni élettel. A felújítási projekt úgy lett megtervezve, hogy többféle szolgáltatást kapcsoljon össze a kultúra, turizmus és gasztronómia területeiről. A magtár épületében állandó kiállítás kap helyet, ahol a régészeti kutatásból származó leleteket lehet majd megtekinteni, s szemléletes bemutatásra kerülnek a premontreiek Ipolysághoz kapcsolódó korszakai is. Az épületegyüttes így a régió gasztrokulturális és turisztikai központja lehet. A végső cél, hogy ez a szakrális tér, az ipolyságiakat, a régiót, s egész Felvidéket szolgálja majd.”
Ipolyság
+7 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.