2020. január 18., 19:19

Megkétszereződtek az iIlegális szemétlerakók a Terebesi járásban

Úgy látszik, az illegális szemétlerakatok  ellen született törvényeket  Szlovákia lakossága szereti figyelmen kívül hagyni.  Amíg 2018-ban a Terebesi Járási Hivatal Környezetvédelmi Osztálya 19 bejelentést kapott ilyen  szemétlerakókról,  addig 2019-ben ezek száma megkétszereződött, hiszen 40 lerakóhelyre figyelmeztettek a polgárok illetve a rendőrség.

Illusztráció

Lévén szó  bűncselekményről, ezeket az eseteket a Terebesi Rendőrkapitányság hatáskörébe utalták. Ezek alapján hulladéklerakókat számoltak fel Szinyérben, Kistoronyán, Gálszécsen, kettőt Királyhelmecen, négyet Tőketerebesen, illetve Gerendán (Hriadky). A többi lerakóhelyet az érintett városok és falvak számolták fel – nyilatkozta  Stanislav Bogdányi.

Az egyik jelentett eset a bodrogközi Ladmóc község határában történt. Erről a járási hivatalt  december 10-én értesítette a rendőrség.

Miután a szemetet átvizsgálták, kiderült: az ismeretlen tettes háztartási hulladékot dobott ki  üveggel, műanyaggal és más szennyeződéssel keverve,  ami  már vegyes kommunális hulladéknak tekinthető. A szakértők szerint mintegy 50 tonna hulladékról volt szó.

A kárfelmérés is megtörtént. Mindez azt bizonyította, hogy egyértelmű a bűncselekmény ténye, ezért még az  elmúlt év utolsó hónapjában feljelentést tettek a  rendőrkapitányság  járási igazgatóságán .

A törvény kimondja: ha az  illegális szemétlerakók kommunális hulladékot vagy építési törmelékeket tartalmaznak, akkor azokat az adott település számolja fel. Ha viszont másfajta hulladékról van szó, akkor az államigazgatás illetékes hatósága elé kerül az ügy.

Az önkormányzatok  és az állam kénytelen  jelentős összegeket  fordítani a hulladékok megsemmisítésére, miközben sok esetben nem is helyi lakos a tettes, illetve a tettesek legtöbbször ismeretlenek maradnak.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.