2022. február 21., 20:00

Meghosszabbított idejű kiállítások a múzeumban

Több tárlat kiállítási idejét is meghosszabbították a rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeumban, miután az intézmény hetekig zárva tartott a korlátozó intézkedések miatt.

Gömör kiállítás

Az idén alapításának 140. évfordulóját ünneplő múzeum január derekától újra nyitva áll a látogatók előtt. Az állandó tárlatok mellett jelenleg három tematikus kiállítás látható, mindhárom kiállítási idejét meghosszabbították. 

A Romano dživipen – A romák élete című tárlatot a roma kultúrát, népviseletet, hagyományokat és a romák mindennapi életét megörökítő gyermekrajzokból állították össze, amelyeket iskolás diákok készítettek egy rajzversenyre. A régió 12 alapiskolájából összesen 83 rajzot küldtek be a diákok. Ez a válogatás március végéig lesz látható. 

A következő a közönséges ürgét és élőhelyét bemutató kiállítás, amelyet május 31-ig hosszabbítottak meg. Bemutatja, hogy a korábban igen elterjedt és mezőgazdasági kártevőnek számító rágcsáló hogyan került pár évtized alatt a kihalás szélére, és vált mára veszélyeztetett fajjá. A gazdag biológiai ismeretanyagot és preparátumokat felvonultató kiállítás a gyermekek számára is érdekes információkat, valamint játékos elemeket tartalmaz.

Gömör kerámia

A Rimaszombat város első írásos említésének 750. évfordulójára összeállított tárlat a gömöri település történetét dolgozza fel a kezdetektől. A kiállítás domináns eleme egy 10 méter hosszan végigfutó idővonal, amely rövid szöveggel a város történetének legjelentősebb dátumait eleveníti fel.

Mindezt sajnos csak szlovákul, viszont a kiállított tárgyakhoz már magyar címkék, illetve egy magyar nyelvű ismertető füzet is tartozik. Az egyes műtárgyak háromdimenziós modelljét QR-kódok segítségévél a saját okostelefonjaikon is megtekinthetik és kedvük szerint minden szemszögből megvizsgálhatják az érdeklődők. Az április végéig látható tárlat legizgalmasabb eleme egy virtuális térkép, amely a város utcáit, épületeit és látképét igyekszik bemutatni az 1771-es állapotoknak megfelelően. 

A Gömör-Kishonti Múzeum néprajzi gyűjteményében egy több mint 3000 darabot magában foglaló kerámiagyűjtemény is megtalálható. Februárban a hónap műtárgyaként a kétszer kiégetett habán kerámiatermékekből, az úgynevezett fajansz tárgyakból összeállított kiállítás is várja a látogatókat. 

Az intézmény keddtől péntekig 9 és 17 óra, hétvégén pedig 13 és 17 óra között tart nyitva. Az aktuális előírások szerint a múzeum az oltott és a gyógyult egyéni látogatókat fogadja, reszpirátorban.

Megjelent a Magyar7 2022/7.száma.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.