2020. október 5., 15:40

Megdöbbentő kegyeletsértés a dunamocsi ótemetőben

Halottak napja közeledtével elképesztő tettel szembesültek a dunamocsiak: a község reformkori kis katolikus temetőjéből származó síremlékek jelentős részét széttörték Vincent Hegedűš újgyallai vállalkozó alkalmazottai, egy garázs lebontása közben.

Médialapozó
Fotó: Orosz Örs

A vandál tettre a közeli katolikus egyházi ingatlan – régi iskolaépület magyar kormánytámogatásból történő felújítása közben vetemedtek. A magyar múltunk emlékeinek megmentését szívügyének tartó Orosz Örs, helyi megyei képviselő azonnal intézkedett, s a tönkretett síremlékeket ma délelőtt átszállíttatta a falumúzeum udvarára.

Megdöbbentő kegyeletsértés a dunamocsi ótemetőben
Fotó:  Orosz Örs
Jókai Andrea, a helyi önkormányzat kulturális bizottságának elnöke a vasárnapi kutyasétáltatás közben vette észre a rongálást. Felháborodottan értesített többünket, hiszen a széttört és ekképp meggyalázott ereklyék között sok értékes síremlék, köztük a régió legrégibb magyar nyelvű sírköve is megtalálható. Számomra felfoghatatlan, hogy ez a borzalom a magyarlakta Komáromi járásban, a saját szülőfalumban megtörténhetett!“

- mondta el a Ma7-nek Orosz Örs.

Köztudott, hogy a katolikus egyházat anyagilag gyakran segítő szlovák vállalkozó a komáromi Szent Rozália templom felújítása kapcsán a belső teret díszítő, méretes, régi magyar nyelvű felirat lefestetését kezdeményezte. Miközben tehát pénzbeli támogatást nyújt, régiónk szellemi örökségét rombolja...?!

Megdöbbentő kegyeletsértés a dunamocsi ótemetőben
Fotó:  Orosz Örs
A helyi reformkori kis katolikus temetőnk értékes sírjait helytörténészként korábban én is kutattam és dokumentáltam. Bár Dunamocson javarészt reformátusok élnek, a községben nagy birtokokkal és dunaparti kastéllyal – intézőlakkal is rendelkezett az esztergomi érsekség. E temetőben többnyire a mindenkori intézők és a családtagjaik voltak eltemetve, a magasabb státuszú személyiségeknek mutatós sírköveket emeltek. A falu katolikus lakossága pedig egy nagyobb temetőben alussza örök álmát“

- magyarázta interjúalanyunk.

Hangsúlyozta: az egész kisrégió legrégebbi épen megmaradt sírkertje volt ez, olyan szív alakú és halálfejes sírkövekkel, melyekből másutt alig találunk hasonlókat.

„A kis temetőben alig volt hozzátemetkezés, abban a későbbiekben csak a helyi papok és a kántor-tanítók kaptak sírhelyet. Az ottani régi síremlékek voltak a templomkert ékkövei, amelyeket egy pár évvel ezelőtti fakivágás során ép állapotban kiemeltek a helyükről, majd azokat az egykori iskolaépület mögött raktározták. Úgy vélem, hogy már az áthelyezésüket sem lett volna szabad megengedni. Az pedig megdöbbentő, hogy e kegyeletsértő tettre a régi iskolaépület több millió forintos magyar kormánytámogatásból történő felújítása közben vetemedtek! Remélem, hogy a kivitelezők az egyház részéről ténykedő építészeti felügyelet annak ellenére számon lesznek kérve, hogy mindezt már lehetetlen visszacsinálni“ - fejtette ki Orosz Örs.

Megdöbbentő kegyeletsértés a dunamocsi ótemetőben
Fotó:  Orosz Örs

„Mivel szívügyem a múlt emlékeinek a megmentése, hétfőn reggel intézkedtem, s daruval, teherautóval kimentünk a helyszínre, és a műemlékek maradványait átszállítottuk a helyi falumúzeum udvarára. Ott lesznek mindaddig, amíg a köztemető parkosítása be nem fejeződik. Utána vagy oda, vagy az eredeti helyükre szeretnénk visszatenni azokat egy alapos restaurálást követően“ - tudtuk meg a továbbiakban.

Dunamocsnak már évtizedek óta nincs saját katolikus plébánosa, aki a helyi hívekhez hasonlóan a sajátjának érezné az ottani magyar emlékeket, tárgyi hagyatékokat. A faluban időnként a Marcelházáról érkező Mário Kóňa atya szokott szentmiséket tartani.

„Mivel Dunamocson a II. világháború alatt nagyon sok lengyel menekült tartózkodott, ezért akkoriban készült egy magyar-lengyel barátságot, összetartást is jelképező, kétnyelvű körmeneti zászló. Az ereklyét korábban Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi bizottságának vezetője támogatásából restauráltattam a Magyar Nemzeti Múzeumban, s már a katolikus templomunkat dísztíti. Mivel ezeknek az ügyeknek nincs gazdájuk, az intézésüket mindig szívesen felvállalom. Nem nézhetjük tétlenül múltunk, gyökereink megsemmisítését“ - zárta tájékoztatását Orosz.

Megdöbbentő kegyeletsértés a dunamocsi ótemetőben
Fotó:  Orosz Örs

Végül elárulta, hogy a mai nap során személyesen találkozik Hegedűš-sel. Az esetleges fejleményekről majd olvasóinknak is beszámol.

A történtekről Dunamocs polgármesterének, Tóth Eszter véleményét is kikértük.

„Orosz Örs kissé túloz – erősen fogalmaz a facebookos bejegyzésében, amikor sírgyalázást említ, ugyanis nem a sírokat dúlták fel, hiszen a sírköveket az öt-hat évvel ezelőtti fakivágás során mások távolították el az eredeti helyükről, s azóta egy garázsnál voltak lerakva. A napokban pedig a garázs bontását végző munkások figyelmetlenek voltak, s véletlenül több sírkövet széttörtek. Ez ügyben vasárnap este felhívtam az illetékes egyházat, a sírköveket pedig ma délelőtt Örsék átszállíttatták a falumúzeumunk udvarába. Még nem tudom, hogy a rongálók esetleges felelősségrevonása kapcsán milyen törvényes eszközök állnak rendelkezésre. Jogásznak kell utánanéznie, én nem vagyok jogász, tehát most még nem tudok hiteles választ adni az esetleges szankciót illetően“ - válaszolta a polgármester.

+10 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.