2019. június 7., 09:41

Megcsillant a remény a tornaljai gimnázium feléledésére

Bár eldőltnek látszik a tornaljai gimnázium sorsa, a legújabb fejlemények mégis megcsillanthatják a reményt az épület, illetve az iskola feléledésére. A Besztercebányai Megyei Önkormányzat áprilisi jolsvai kihelyezett ülésén elfogadta azt a határozatot, mely szerint a gimnázium hivatalosan augusztus 31-én  kikerül az oktatási intézmények hálózatából, most mégis aktív egyeztetések folynak a megye és a város vezetése között, hogyan lehetne megmenteni, vagy újraéleszteni az egykori oktatási intézményt.

Tornaljai Gimnázium

„Ehhez hasonló üres épületekből a megyében több is található, és keressük azokat a megoldásokat, amelyek jók a városnak, jók az ott lakóknak. Egy ilyen témában keressük például a Zólyom-Sekier volt gimnáziumának a lehetséges legjobb kihasználását is, kommunikálunk az ott lakókkal, hogy próbáljanak ők is javaslatokat adni, mire, hogyan lehetne kihasználni ezeket az épületeket. Nem az a fontos, hogy mindjárt egy befektetőt hozzunk oda, hanem az, hogy a lehető legjobb megoldást találjuk meg“ – nyilatkozta Ján Lunter. 

A besztercebányai megyeelnök szerint mivel az ilyen iskolákból több is található, egy ideig eltart, amíg megoldást találnak a problémára, ezért még korai bármiféle eredményről beszámolni. 

„A mi álláspontunk az, hogy a  lehető legjobb megoldást megtaláljuk a város vezetésével és az ottani lakosággal karöltve“ – tette hozzá. 

A tornaljai gimnázium épülete jelenleg lakat alatt várja jobb sorsra fordulását, amire az előrejelzések szerint minden lehetőség adott. Tornalja polgármestere a megyei önkormányzat  vezetésével már megkezdte a  tárgyalásokat a probléma megoldásáról. 

„Május 30-án volt egy találkozó a megye alelnökével Rőcén, többek között időpontot kértem tőle a gimnázium ügyével kapcsolatban. Úgy egyeztünk meg, hogy eljön Tornaljára egy egész napos látogatásra július 19-én, amikor is meglátogatja az itt lévő üzemeket, mert az LVD kéri a duális oktatásban az együttműködést, de mi szeretnénk ha a Himollával is ugyanez megtörténne. Tehát ezt a két üzemet mindenképpen meglátogatjuk, és ha már oktatás, akkor a gimnázium sorsa is szóba került“ – közölte Szögedi Anna, Tornalja polgármestere. 

Július 19-én tehát a két fél az elképzeléseit egyezteti majd és megpróbálnak olyan álláspontra jutni, hogy az épület a lehető legjobb kihasználtság mellett a helyi és a környékbeli iskolásokat is szolgálja majd. Mivel hatalmas épületről van szó, fogják keresni annak is a lehetőségét is, hogyan lehet kihasználni az épület azon részét, amely nem a lehetséges oktatási részt fedné le.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.