2021. október 28., 20:29

Megalakult a Mátyusföldi Területi Idegenforgalmi Szövetség

Hiánypótló szervezetként alakult meg a Galántai járásban a Mátyusföld Területi Idegenforgalmi Szövetség. A régió olyan kulturális örökségekre építhet, mint a galántai vagy a tallósi Esterházy-kastélyok vagy a Kis-Duna menti vízimalmok. 

Mátyusföldi Területi Idegenforgalmi Szövetség
Médialapozó
Fotó: Horváth Szomolai Andrea
Mátyusföldi Területi Idegenforgalmi Szövetség - alakulóülés. Neogótikus Esterházy kastély
Az alakulás

A mátyusföldi régió települései és vállalkozói szektora Nagyszombat megye kezdeményezésére reagálva sikeresen felismerték, hogy ennek a kulturális, idegenforgalmi és gasztronómiai kínálatban gazdag területnek hiányzik egy összefogó szerve. A Mátyusföldi Területi Idegenforgalmi Szövetség alapítását már régóta tervbe vették, a tárgyalások során aktív szerepet játszott Berényi József, Nagyszombat megye első alelnöke is, aki biztosította a településeket és a vállalkozói szférát a megye támogatásáról. A hiánypótló szövetség a mátyusföldi idegenforgalom szimbolikus központjában, a galántai neogótikus Esterházy kastély dísztermében tartotta meg alakuló ülését október 28-án, azzal a céllal, hogy támogassa a régió turizmusának kiépítését, biztosítsa a turisztikai termékek létrehozását és bemutatását, és segédkezzen a mátyusföldi turisztikai infrastruktúra kialakításában.

Mátyusföldi Területi Idegenforgalmi Szövetség
Fotó:  Horváth Szomolai Andrea
Mátyusföldi Területi Idegenforgalmi Szövetség - alakulóülés

A Mátyusföldi Területi Idegenforgalmi Szövetség hat régióbeli települést és azok vállalkozói, illetve szervezeti partnereit jegyzi alapítótagként. Az alakulóülésen a közlekedési minisztérium államtitkára, Katarína Bruncková is jelen volt. A szövetség elnökének Horváth Zoltánt, Tallós polgármesterét választották. A felügyelő tanács elnöke Peter Paška, Galánta város első embere, ügyvezető igazgatója Slávik Andrea, Galánta város idegenforgalmi referense lett.

Katarína Bruncková, államtitkár a sajtótájákoztatón reményét fejtette ki, hogy a megalakult szövetség segíthet a pandémia miatt kialakult nehéz helyzetben az idegenforgalomnak és a vállalkozói szektornak is. A tagságot biztosította a minisztérium támogatásáról.

Berényi József portálunknak kifejtette, nagyon fontos ágazatnak tartja az idegenforgalmat. Ezen keresztül lehet fejleszteni a régiót, munkahelyeket biztosítani, és szebbé tenni a környezetünket.

Elmondta továbbá, hogy Nagyszombat megyében csak a Galántai járásnak nem volt területi idegenforgalmi szövetsége, most végre sikerült létrehozni. A területi szervezetnek van törvényi háttere. Az alapító tagoknak fel kell mutatniuk a régióban lévő szálláshelyen való százezer átéjszakázást egy év alatt. Minimum öt település és öt nem kormányzati szerv szükséges az alakításhoz. A szövetségbe tartozó települések és vállalkozók, szervezetek éves tagdíjat fizetnek. A települések számára ez egy euró lakosonként, a vállalkozói és a szervezeti szektor háromszáz eurót jelent évente.

Úgy egyeztünk meg a polgármesterekkel, hogy elsősorban azokat a településeket szólítjuk meg, ahol van szálláslehetőség, hogy sikerüljön teljesíteni a feltételeket.

Örülök, hogy a települések hajlandóak voltak ebbe beszállni” – fejtette ki a megye alelnöke.

Mátyusföldi Területi Idegenforgalmi Szövetség
Fotó:  Horváth Szomolai Andrea
Mátyusföldi Területi Idegenforgalmi Szövetség - alakulóülés, Katarína Bruncková
Az újonnan megválasztott elnök kemény munkát ígér

Horváth Zoltán, Tallós polgármestere, az újonnan alapított szövetség megválasztott elnöke kemény munkát és tenniakarást ígért az alakulóülésen. Horváth Zoltánt egy kicsit meglepte, hogy a szövetség rá szabta ki az elnökség posztját, de biztos abban, hogy az idegenforgalmat nem lehet lokálisan művelni. Együttműködés kell, hogy a turista a lehető legjobb minőségű, exkluzív, élményekben gazdag szolgáltatást kapja.

A fő cél, hogy a szövetség elősegítse és támogassa tagjainak közös érdekeit. Minél több települést, a vállalkozói szektort és a harmadik szektort is szeretnénk bevonni”

– nyilatkozta a ma7-nek Horváth Zoltán. Biztos abban, hogy sikerül majd bővíteni a szövetséget, hiszen a Galántai járás rendkívül gazdag lehetőségekben, legyen az néprajzi, kulturális, termál- vagy sportkínálat. Szükség lesz azonban törvénymódosításokra is a sikerhez – teszi hozzá tallós polgármestere, aki elképesztőnek tartja, hogy míg több országban lefelé viszik az idegenforgalmi adót öt százalékra, Szlovákia még ebben is stagnál.

Innentől kezdve nem tudunk versenyképesek lenni, vállakozóink erős hátránnyal indulnak már a startnál, és nem is ugyanott van a cél”

– fejti ki Horváth Zoltán, éppen ezért örül annak, hogy Nagyszombat megye és a közlekedésügyi minisztérium is partnerként működik együtt.

Mátyusföldi Területi Idegenforgalmi Szövetség
Fotó:  Horváth Szomolai Andrea
Mátyusföldi Területi Idegenforgalmi Szövetség - alakulóülés, Horváth Zoltán
Átadni a tapasztalatokat

Takáč Zsolt, a galántai Neogótikus Kastélyért polgári társulás elnöke, az újonnan alakult idegenforgalmi szövetség elnökségi tagja már komoly munkát tudhat a jövőre tízéves polgári társulás mögött. Civil szervezetként sikerült elérniük, hogy a neogótikus Esterházy kastély felébredjen a több évtizedes álmából, felújítási munkálatokat kezdeményeztek, komoly projektek véghezvitelével érték el, hogy a kastélyba újra élet költözzön. A kastély felújításán zajló munkálatokhoz Galánta városa is hozzáteszi a magáét, így az impozáns épület lassan, de biztosan válik a mátyusföldi turizmus központjává. Takáč szerint szép szimbólum, hogy a kastély felújított díszterme lett a Mátyusföldi Területi Idegenforgalmi Szövetség alakulóhelye és székhelye is.

Mindenképpen megérett az idő arra, hogy komolyabb szinten foglalkozzunk a régiós idegenforgalommal”

– mondja Takáč, aki szerint együttműködésben kell gondolkodni, hiszen csak ez hozhatja meg a sikert. Szeretnék kihasználni és átadni humán erőforrásukat és építészeti tapasztalataikat a többieknek.

Mátyusföldi Területi Idegenforgalmi Szövetség
Fotó:  Horváth Szomolai Andrea
Mátyusföldi Területi Idegenforgalmi Szövetség - alakulóülés
Fontos a jó marketing és a többnyelvűség

Az alapítótagok között Pozsonyvezekény is szerepel, ahol a mátyusföldi régió legnépszerűbb étterme, a Vén Diófa található. Vezekény partnere a Vén Diófa – Hotel Tevel – Enelin lánc tulajdonosa lett. A Vén Diófa már 2012-ben megkapta a regionális védjegy minősítést. Zupko Tamás, Pozsonyvezekény polgármestere, a megalakult idegenforgalmi szövetség elnökségi tagja  úgy látja, faluja leginkább a szállásadói és gasztronómiai vonalon tud bekapcsolódni az idegenforgalmi szövetség kínálatába. Mindenképpen együttműködésben gondolkodik, a helyi termelők, vállalkozók népszerűsítését előtérbe helyezve. Zupko szerint nagyon fontos az, hogy a szövetségben biztosítva legyen a többnyelvűség.

Magyarország felé eddig többnyire rosszul prezentáltunk, sokan nem is tudják, micsoda kulturális, építészeti vagy turisztikai kincsek rejlenek a mátyusföldi régióban. A magyar turisták ismerik Dóvalt, a Magas-Tátrát, de már csak kevesen tudják, hogy Galánta és vidéke híres Esterházy székhely volt, hogy Kodály Zoltánnak mennyi emléket állított a régió. Eddig nem reklámoztuk, hogy nekünk milyen kincseink vannak”

– mondja Zupko, hozzátéve, a régióban a termálforrások is jelentős kínálatot nyújtanak, kiépülőben a golf-resort is a környéken. Idővel jó lenne egy tourinform irodát is kialakítani, a turizmusfejlesztés koncepciójával egyetemben.

Az alapítótagok és partnereik:

Galánta – Neogótikus Kastélyért polgári társulás

Felsőszeli – Hosal Kft

Tallós – Pro Tallós polgári társulás

Pozsonyvezekény – Diófa Kft.

Alsószerdahely (Dolná Streda) -Természetvédők és kiskertészek polgári társulása

Taksony – Kira nonprofit szervezet

Mátyusföldi Területi Idegenforgalmi Szövetség
+7 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!