2023. március 27., 16:19

Még nem látni a fényt az alagút végén

Az energiaválság és a folyamatos áremelkedések idején egyre nagyobb teher hárul az önkormányzatokra és a településvezetőkre. Bár különféle intézkedésekkel, az épületek energiahatékonyságának növelésével és az alternatív energiaforrások kiaknázásával igyekeznek pénzt megtakarítani, de ez sem elég az áremelkedések okozta többletköltségek fedezésére.

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán, Naszvad polgármestere
Fotó: Naszvadi Polgármesteri Hivatal

A Komáromi járás legfiatalabb városának, Naszvadnak és három községének, Csallóközaranyosnak, Keszegfalvának és Marcelházának a polgármesterét kérdeztük sokasodó gondjaikról és azok orvoslásáról.

Harcolnak a nagyobb állami támogatásért

– Jelenleg 875 ezer euró uniós támogatásból és az 5 százalékos önrészből finanszírozzuk a városháza épületének és tetőzetének hőszigetelését, valamint fűtésrendszerének és nyílászáróinak teljes körű cseréréje is sor kerül. A későbbiekben fotovoltaikus rendszerrel segítenénk a villanyáram megtakarítását. Ezeket a munkálatokat júniusig kell elvégezni.

A sportcsarnok tetőszerkezetének cseréjére és szigetelésére pályázatot nyújtunk be, erről a legutóbbi ülésén döntött a városi önkormányzat.

Igaz, a 160 ezer eurós beruházás esetében 30 százalékos önrészt kellene biztosítanunk, de még ilyen feltétel mellett is örülnénk a pályázati támogatásnak – tudtuk meg Molnár Zoltántól, Naszvad város polgármesterétől.

Örvendetesnek tartja, hogy az iskolaépületet már korábban szigetelték és a nyílászárókat is kicseréltették.

– Ha majd lehet, az épület fűtésrendszerének korszerűsítésére is benyújtjuk a pályázatunkat. Két évvel ezelőtt már próbálkoztunk, de akkor nem jártunk sikerrel.

Pár évvel ezelőtt sikerült a nagyobb óvodaépületet korszerűsíteni, a kisebb épületben pedig folyamatosan cseréljük a nyílászárókat,

s a későbbiekben a hőszigetelésére is sort kerítünk – tette hozzá. 

Bár a város közvilágításán már hat éve úgy spórolnak, hogy takarékos LED-es égőket használnak, ám újabban annak intenzitását 22 óra, majd 24 óra után folyamatosan kisebbre állítják.

– Minden második világítótestet kiiktattunk a Fő téren, pedig ott is LED-es égők vannak.

Bárhogyan is takarékoskodunk, az intézkedéseink ellenére óriási terhet jelent a korábbi villany- és gázárak többszörösének kifizetése.

Az előbbi esetében havi elszámolás történik, így jobban „képben” vagyunk, de a gázszámla kellemetlen meglepetéseket okoz. A sportcsarnokban például korábban évi 27 ezer euró előleget fizettünk, jelenleg azonban már 98 ezernél tartunk! Meglátjuk majd, hogy milyen kompenzációs pénzt kapunk az államtól, amiért a Szlovákiai Városok és Falvak Szövetsége (ZMOS) is harcol.

Gyakran pályáznak és kultúrházat építenek  

– Húsz éve vagyok a község polgármestere, s mindig, sőt, egyre jobban törekszem az energiatakarékosságra. Miként egy családban, úgy egy faluban is az energián lehet a legtöbbet megspórolni. A helyi középületeket, beleértve az alapiskolát és az óvodát is, már szigeteltük és a nyílászáróikat korszerűekre cseréltük – nyilatkozta Varjú Éva, Csallóközaranyos polgármestere.

Varjú Éva
Varjú Éva, Csallóközaranyos polgármestere
Fotó:  Csallóközaranyosi Polgármesteri Hivatal

A kultúrházba nem invesztáltak, mert le akarják bontani, s a helyén újat építenének.

– A kultúrház felépítésének előzetes költségvetése mintegy 700 ezer euró, a bontás 120-150 ezer euró, amit saját tartalékalapunkból biztosítunk. Ha ugyanis év közben költségtakarékosan gazdálkodunk, akkor minden évben megmarad bizonyos összeg, ez a település aranytartaléka, amely most több mint 1 millió euró – árulta el. 

Ami a falu közvilágítását illeti: tavaly szeptember végére befejezték a régebbi égők energiatakarékosabb, LED-izzókra való cseréjét.

Jelenleg pedig az iskola, az óvoda, a sportcsarnok és nem utolsósorban a községi hivatal épületének fűtésrendszerét szeretnék – lehetőség szerint pályázati támogatásból – napkollektorokkal energiatakarékosabbá tenni.

– Ehhez szükség van a hőszivattyús fűtésrendszer kiépítésére is. Az iskolaépület esetében tavaly pályáztunk erre a célra, de sajnos, akkor nem kerültünk be a nyertesek közé. A mintegy 250 projektünkből mindössze 15 részesülhet támogatásban – fejtette ki a polgármester.

Céljaik megvalósulását pályázati pénzekből remélik.

– Már vannak ilyen célzatú, uniós pályázati kiírások, de még nem készültek el a saját projektjeink. Azért nem, mert folyamatban van három komoly beruházásunk előkészítése, amelyekhez szintén szükséges a községi önrész biztosítása. Ha azok már „sínen” lesznek, akkor a további terveink megvalósítására is próbálunk pénzt szerezni – zárta tájékoztatását Varjú Éva.

Szigetelnek, fűtésrendszert korszerűsítenek 

– Hazai pályázati pénzekből már korábban szigeteltük a kultúrház, a tűzoltószertár, a sportolók öltözőjének és a községi hivatal újabb épületének falait. Ezekben az objektumokban a nyílászárók cseréje is megvalósult. Folyamatban van a könyvtár és a községi hivatal régi épületének a szigetelése, valamint a hőszivattyús fűtésrendszer kialakítása. A kultúrház egyik részében még megvan a régi fűtésrendszer, de az illetékes cégekkel már konzultáltunk annak cseréjéről. Az egyik partnervállalat napkollektort javasolt a tetőre, míg a már felújított rész fűtését saját anyagi forrásból, fűtő-hűtő klímaberendezéssel temperáltattuk – mondta el Pataki Dezső, Keszegfalva polgármestere.

Pataki Dezső
Pataki Dezső, Keszegfalva polgármestere
Fotó:  Polgármesteri hivatal, Keszegfalva

2020-ban az egész falu területén takarékos LED-es égőkre cserélték az elavult izzókat. Egy hónappal ezelőtt pedig elrendelték, hogy éjféltől hajnali négy óráig szüneteljen a közvilágítás, tehát csak feleannyi ideig világítanak, mint korábban.

– Persze, ezáltal a vonatkozó költségünk nem csökken a felére, mert az elhasznált kilowattórákon kívül más díjak is beleszámítanak a fizetendő végösszegbe.

Az azonban biztos, hogy az égőcserével is komoly summát spóroltunk meg.

A közös igazgatású és egy épületben működő magyar és szlovák alapiskola tantermeiben már bő egy évvel ezelőtt takarékos világítótesteket szereltünk fel.

Egyébként az iskolaépületet egy évtizeddel ezelőtt újíttattuk fel, a más helyen működő óvoda pedig a fűtésrendszerével együtt öt évvel ezelőtt újult meg.

Az említett intézmények esetében is megtörtént valamennyi falnak, illetve a tetőzetnek a szigetelése és a nyílászárók cseréje – magyarázta.

Pataki Dezső polgármester megjegyezte még, annak ellenére, hogy az állam támogatást nyújt a villanyáram és a földgáz árának kifizetéséhez, az előbbi kapcsán már a korábbi ár dupláját, az utóbbi esetében pedig a háromszorosát fizetik.

 – Ha nem szabták volna meg az ár-plafont, akkor még több pénzt kellene erre a célra előteremtenünk. Az általunk kért támogatást már jóvá is hagyták, de azt még nem tudjuk, hogy a jövőben milyen mértékű további áremelkedés várható.

A geotermikus energiát is kiaknázzák

– Állandóan  hadakozunk a földgáz- és áramszolgáltatókkal. Az a baj, hogy ők sem látnak tisztán, és mindig a maximumot akarják megfizettetni velünk – szögezte le a beszélgetésünk elején Varga Ervin, Marcelháza polgármestere. Úgy véli, hogy talán a gázszolgáltatással áprilistól helyreáll a rend, a villanyáram tekintetében azonban nem optimista.

Varga Ervin
Varga Ervin, Marcelháza polgármestere
Fotó:  Marcelházai Polgármesteri Hivatal

– A község minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy kisebb legyen az energiafogyasztása. Miután a stadion épületében több mint 236 ezer euró uniós támogatásból 12 454 eurós önrésszel megcsináltattuk a geotermikus energia kiaknázására és hasznosítására szolgáló rendszert, kiderült, hogy a gázfogyasztásunk ugyan nullára csökkent, de az ahhoz szükséges, villanyra működő hőszivattyú a tízszeresére növelte az áramfogyasztásunkat. Sokkal jobb a helyzet az óvodában, ahová 270 ezer euró támogatásból 13 523 eurós önrésszel fotovoltaikus rendszert telepíttettünk, s azzal megtermeljük magunknak a villanyáramot. Csakhogy az áramszolgáltatóval nem tudtunk megállapodni arról, hogy tőlünk átvegyék a fölös zöldenergiát. Emiatt

ki kellett építtetnünk egy akkumulátorházat is, ahová betermeljük a többletenergiánkat, s onnan fogyaszthat az óvoda.

Ez a beruházás nagyon jót tett az intézménynek, mert hetekig úgy működik, hogy nem kell használnia a kinti áramforrást. Ebből az összegből került sor az óvodaépület hőszigetelésére is – magyarázta.

Arról is beszélt Marcelháza polgármestere, hogy miután a helyi alapiskolára csaknem 521 ezer euró támogatást kaptak, a község önrésze 27 419 euró, ott is belefognak a geotermikus energia kihasználásába, és már fotovoltaikus rendszerre is pályáztak.

Úgy látom, hogy az ideális az lenne, ha a geotermikus energiát is ki tudnánk használni, miközben a hőszivattyúnak napenergiával termelnénk villanyáramot, így szinte önellátó lehetne az intézmény.

Ez azonban olyan konstelláció, ami ritkán jön össze... A kultúrház hőszigetelése és a nyílászárók cseréje 140 ezer euró támogatásból és a kért 7 368 eurós önrészből valósulhatott meg.

Már korábban önszabályozó rendszerűre cserélték a közvilágítást.

– Önszabályozó rendszerünk van óránként 50 wattig, de akár 20 wattos fogyasztásra is vissza tud állni, egyes helyeken például fél egyig világít, majd lekapcsol, s fél négykor magától újraindul. Összességében kijelenthetem, hogy bár jelenleg sokkal kevesebb energiát használunk mint korábban, sajnos a fogyasztásunkért mégis sokkal többet fizetünk.      

Megjelent a Magyar7 hetilap 12. számában.

       

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.