2019. május 17., 20:36

Mátyusföld sikeresen felzárkózott a magyar népmesemondásban

Lezajlott az Ipolyi Arnold Magyar Népmesemondó Verseny X. évfolyamának mátyusföldi regionális elődöntője. A rendezvénynek ezúttal is Zsigárd adott otthont.

zsigard4.jpg
Médialapozó
Fotó: Horváth Szomolai Andrea

Május 16-án rendezték meg Zsigárdon a legnépszerűbb magyar népmesemondó versenyt. A szakmai zsűri ezúttal is három kategóriának elnökölt. A mátyusföldi városokból és falvakból érkező versenyzőket és felkészítő pedagógusaikat Mézes Rudolf, a Csemadok nyugati regionális alelnöke köszöntötte, és ismertette a szervezési útmutatókat.

A verseny ezúttal három helyszínen zajlott, a legkisebbek a községi hivatal dísztermében, a második kategória a kultúrházban versenyzett, míg a legnagyobbakat a helyi kulturális információs központ (KIC) fogadta be.

Mondok neked valami szépet
Mondok neked valami szépet
Fotó:  Horváth Szomolai Andrea

A népviseletbe öltözött lányok és kalapos legények ízes szólással adták elő a prózájukat, majd kézműves foglalkozáson vehettek részt a KIC termeiben.

A kedvezőtlen időjárás miatt a zsigárdi tájház megtekintése ezúttal elmaradt.

Baranyai Alajos, Zsigárd polgármestere is köszöntötte a versenyzőket. Portálunknak elmondta, biztatják a helybeli iskolásokat, hogy készüljenek a versenyre, hiszen

nagyon fontos az édes anyanyelv megőrzése, és az írók, költök, népmesegyűjtők megismerése.

A falu első embere szerint ezzel a gyerekek öntudatra is nevelődnek.

Mesemondásra készülve
Mesemondásra készülve
Fotó:  Horváth Szomolai Andrea

Szanyi Mária, néprajzkutató, az első kategória zsűrijének elnöke úgy nyilatkozott a ma7-nek, ez a verseny jó alkalom arra, hogy visszahozzuk a köztudatba a régi népmesemondó gyakorlatot.

„Valamikor a családokban sok alkalom volt a mesemondásra. A gyerekek rendszerint a nagymamákra voltak bízva, leültette a kicsiket és mesélt. Különféle munkaalkalmak, mint a tollfosztás, kukoricafosztás során is meséltek, felnőttek a felnőtteknek, de a gyerekek is ott ültek és hallgatták. Ma ezek az alkalmak már megszűntek, a modern világ a technológia felé irányul, de az élő mese pótolhatatlan” – fejtette ki Szanyi Mária, aki szinte a kezdetek óta zsűrizi az Ipolyi Arnoldról elnevezett versenyt. Hozzátette, a színvonal évről évre emelkedik.

A néprajzkutató kiemelte, különbség van prózamondás és népmesemondás között.

A mesemondásnál szabad visszatérni a szöveggel, és lehet improvizálni, színészkedni, szórakoztatni, míg a prózamondást szigorú szabályok kötik. Örülnek a visszatérőknek, és különösen a csevegő óvodás korosztálynak.

A szakmai zsűri
A szakmai zsűri
Fotó:  Horváth Szomolai Andrea

„A mesemondóverseny egy komoly tehetséggondozó megmérettetés. Mátyusföldön különösen népes a mezőny, és mindig figyelemmel kísérjük azokat, akiket továbbjuttatunk. A palóc mesemondás különleges és sokkal mélyebb hagyományokra tekint vissza, de örülünk annak, hogy most már Mátyusföld és Csallóköz is felzárkózik” – tette hozzá a zsűri elnöke.

Az 2019-es, mátyusföldi aranysávosok listája, akik a rozsnyói országos megmérettetésen képviselik a régiót:
I. kategória
Bugár Zsombor Nádszeg
Menyhárt Zsolt Nádszeg
Szullo Vanda Vágsellye
II.kategória
Bitter Karolína Negyed
Csiba Márió Nagyfödémes
Karvai Vittorio Negyed
Pleva András Álmos Alsószeli
Szőke Donát Hidaskürt
III. kategória
Alföldi Dóra Nádszeg
Bukovský Dorottya Deáki
Lénárt Dóra Felsőszeli
Nagy Georgina Negyed

Háromszoros országos győztesként az idei országos döntőre meghívást az alsószeli Pleva Levente kapott.

zsigard4.jpg
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.