2023. október 22., 18:20

Mátyusföld őszinte szívvel ápolja Kodály emlékét

Új Kodály-emlékművel lett gazdagabb a mátyusföldi Galánta. A városban hűen őrzik a Mester emlékét és ápolják szellemi örökségét. A Galántai Táncok szimfonikus költemény bemutatójának kilencvenedik évfordulóját ünnepelték a városban.

Új Kodály emlékmű Galántán
Galéria
+3 kép a galériában
Új Kodály emlékművet avattak Galántán
Fotó: Szomolai Andrea

Kodály Zoltánt ábrázoló féldomborművet avattak fel október 22-én, vasárnap, a Galántai Táncok szimfonikus költemény ősbemutatójának kilencvenedik évfordulójának előestéjén a galántai Csemadok székház homlokzatán.

A Kodály emlékmű a nagy magyar költő, Petőfi Sándor emlékművének szomszédságában kapott helyet.

Galánta nagy tisztelettel ápolja Kodály örökségét, és ebben nagy szerepe van a Csemadoknak – beszélgettünk a Magyar Kodály Társasága volt elnökével, Kertész Attilával, aki maga is úgy érzi otthonról haza jár Galántára.

Mindig lenyűgözve járok ide Galántára, a Kodály Zoltánhoz való kötődés és a Galántai Táncokhoz való viszony rendkívül fontos a városnak. A féldombormű nagyon szép, értéke roppant különleges, már csak azért is, mert a 200 évvel ezelőtt született Petőfi mellett foglal helyet. A Felvidéknek ez a része olyan tiszteletben tartja, Kodály emlékét, olyan őszinte szeretettel ápolja, hogy erről csak a legnagyobb megbecsüléssel lehet beszélni.

Kertész Attila az emlékművet felavató beszédében kihangsúlyozta Kodály és Petőfi közös kötődéseit is, időrendi sorrendben mutatta be azon Petőfi műveket, amelyeket Kodály megzenésített. Az avató ünnepségen Mézes Rudolf, a Csemadok Nyugat-Szlovákiai regionális alelnöke átadta a jelenlevőknek özvegy Kodály Zoltánné Péczely Sarolta jókívánságait, és üzenetét, miszerint hamarosan személyesen is ellátogat a Mátyusföldre, hogy megtekintse az új Kodály emlékműveket. A napokban a Kodály Zoltán Gimnázium megalakulásának hetvenedik évfordulója alkalmából az iskolában is avattak egy emlékművet, amely ugyanúgy az elismert szobrászművész, Túri Török Tibor alkotása, mint az a féldombormű, amelyet a Csemadok székház falán helyeztek el. Az utóbbi Forró Krisztián, a Szövetség országos elnökének ajándéka, amelyet az idei Kodály Napok alkalmából adott át Mézes Rudolfnak.

Új Kodály emlékmű Galántán
Új Kodály emlékművet avattak Galántán
Fotó:  Szomolai Andrea

 Az alelnök kihangsúlyozta, 2023 jelentős év a Kodály örökség őrzésében.

Az idén volt nyolcvan éve annak, hogy Kodályt Galánta díszpolgárává avatták, kilencven éves a legendás kórusmű, a Galántai Táncok és 100 évvel ezelőtt szólalt meg először a Psalmus Hungaricus a Pesti Vigadóban. A Kodály emlékünnepség a november folyamán a Nemzetközi Kodály Hegedűversennyel, majd a karácsonyi kórushangversenyekkel folytatódik.

A Galántai Táncok első elhangzásának kilencvenedik évfordulója kapcsán Kertész Attilával egyetértünk abban, hogy a kórusmozgalom reneszánszát éli, szerencsére szép számmal vannak fiatal arcok is a kórusokban, sőt új énekkarok is születnek. Ennek bizonyítéka volt az is, hogy a dombormű avatásán az újonnan alakult gimnáziumi kórus tagjai léptek fel a Felvidék legfiatalabb karnagya, a negyedikes gimnazista, Kempszky Sára vezényletével. Közreműködött Mihalovics Veronika, a ma7 szavalóversenyének régiós győztese is, aki Csorba Győző költeményét szavalta el a tábla leleplezése előtt.

Új Kodály emlékmű Galántán
Új Kodály emlékművet avattak Galántán
Fotó:  Szomolai Andrea

„ Kodály Zoltán tudományos kutatómunkája során akadt rá – tulajdonképpen véletlenül, bár nála nem nagyon voltak véletlen dolgok – ezekre a tizennyolcadik századbeli zongoraátiratokra. A füzetre rá volt írva, hogy ezek a szimfóniák a galántai cigányoktól származnak. Kodálynak jelentős kötődése volt a Mihók bandához.

A Galántai Táncok Kodály gyermekkorának lenyomatai. Akinek a szívében van egy kis muzsika, az azonnal ráérez a mű ritmusára és pezsgésére. A fiatal generációnak is nagyon tetszik ez a darab. Valami nagyon régi anyag, csodálatos felelevenítése ez, amely akkor Kodály számára a jelen van. Számunkra pedig most a jelen. Ennek azért nagy szerepe van”

– magyarázta Kertész Attila.

A Galántai Táncok előadására a neogótikus Esterházy kastély északi tornyában került sor a dombormá felavatása után. Vezényeltek: Ervin Romano Fulmek és Józsa Mónika, közreműködött a Komáromi kamarazenekar és a Galántai Kodály Zoltán Daloskör

Új Kodály emlékmű Galántán
Galéria
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.