2021. augusztus 8., 11:24

MartFamily: sikeres családi fesztivál tudásgyarapítással és gondűző szórakoztatással - KÉPEKKEL

Családcentrikus fesztiválon gyarapíthatták az ismereteiket és szórakozhattak mindazok, akik augusztus 7-én ellátogattak a Martosi Rendezvényligetbe és Szabadidőközpontba. Miután tavaly nyáron a Covid-19 járvány miatt el kellett halasztani a VIII. Martosi Szabadegyetemet, annak szervezői csapata idén ingyenes, egésznapos MartFamily családi fesztivállal örvendeztette meg az érdeklődőket.

A lufiosztó Tomi bohócot (Bernáth Tamás színművész) most is a lurkók szeretete övezte.
Galéria
+9 kép a galériában
A lufiosztó Tomi bohócot (Bernáth Tamás színművész) most is a lurkók szeretete övezte.
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

A járványügyi előírásokkal összhangban egyidejűleg legfeljebb ezren vehettek részt a tartalmas eszmecseréknek és gondűző közös lazulásnak egyaránt helyet adó, egésznapos rendezvényen, amelyet a Szövetség a Közös Célokért, a Villa Camarum, a Marthos Polgári Társulás, a Sziget Polgári Társulás, a Via Nova, valamint Martos község rendezett meg az egyre komfortosabb, ám továbbra is vonzóan vadregényes helyszínen. Megvalósulását a Kisebbségi Kulturális Alap és a Nyitra Megyei Önkormányzat társfinanszírozta.

A Párkányban élő Mészáros Éva kézművessel sok tartalmas rendezvényen találkozhatunk.
A Párkányban élő Mészáros Éva kézművessel sok tartalmas rendezvényen találkozhatunk.
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
A gyerkőcök nagy örömére a reggeltől éjszakáig futó programok között arcfestetésre, a kézműves foglalkozásokba való bekapcsolódásra, ugrálóvár-ostromra, cuki kisállatok simogatására, néptánc-tanulásra, íjászkodásra, az ügyességet próbára tevő kötélpálya és egyes labdajátékok kipróbálására is lehetőségük nyílt, a közkedvelt Tomi bohócnál pedig az általa készített lufiállatkákért sorakoztak.

Közben fellépett a Glamour együttes, a Tilinkó népzenekar, a Zsapka – Emmer duó, a Carpedante music, valamint a hazai Szvrcsek Anita-Bernáth Tamás és a magyarországi Polyák Rita-Szelle Szilárd páros, tehát ki-ki az ízlése szerint választhatott a pop, jazz, rock, musical, operett és népzenei produkciók közül. Végül DJ Kowi retró diszkójában a 70-es, 80-as, 90-es évek kedvenc slágereivel nosztalgiázhattunk.

A közkedvelt Zsapka – Emmer duó által előadott nagy slágereket a hallgatóság is dúdolgatta.
A közkedvelt Zsapka – Emmer duó által előadott nagy slágereket a hallgatóság is dúdolgatta.
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Ínycsiklandó ételekből, torkosságokból és szomjoltó italokból, valamint ajándéknak való, kézműves termékekből sem volt hiány. Sőt, főzőversenyen is összemérhették szakácstudásukat a helyi és távolabbról érkezett csapatok,

amelyek egy kis ételkóstolóra és a réteshúzás szemrevételezésére barátokat is hívtak. A felnőttek pedig a Szülői akadémia beszélgetései során véleményt nyilváníthattak a család jelentőségéről, a gyermeknevelés rejtelmeiről és a tájainkon is egyre nagyobb port kavaró genderelméletről.

 A család szerepe a 21. században című beszélgetés néhány résztvevője
A család szerepe a 21. században című beszélgetés néhány résztvevője
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

A Külhoni Családbarát Médiáért-díjas Kiss Réka riporter A család szerepe a 21. században című beszélgetést vezette, amely során e témáról véleményt nyilvánított Stredl Terézia pszichológus-egyetemi oktató, Süll Tamás református lelkész – családterapeuta és Nagy Annamária pszichológus, a diskurzusba a hallgatóságot is bevonva.

Megegyeztek abban, hogy a család megfelelő, huzamos idejű működtetéséhez nagyfokú toleranciára, sok türelemre és jóadag humorérzékre is szükség van.

A hagyományos családi szerepek fontossága című beszélgetést Hideghéthy Andrea, a SZAKC ügyvezető igazgatója irányította, s abban szót kapott több olyan közéleti személyiség, akik a karrierépítés mellett 4-8 gyermeket is nevelnek: Krúdy Tamás újságíró, a Férfiak Klubjának tagja, továbbá Gável András énekes-újságíró és Pásztor Csaba – a Mátyusföldi Nagycsaládosok Egyesületének elnöke.

A hagyományos családi szerepek fontossága című beszélgetést Hideghéthy Andrea, a SZAKC ügyvezető igazgatója irányította.
A hagyományos családi szerepek fontossága című beszélgetést Hideghéthy Andrea, a SZAKC ügyvezető igazgatója irányította.
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Egyebek mellett elhangzott: a régebbi társadalmakban is a házasságot egy nő és egy férfi olyan szövetségének tartották, amelyből utódok származnak, biztosítva az adott népcsoport gyarapodását, jövőjét.

Ezért természetellenes annak szorgalmazása, hogy az egynemű pároknak donorok ajándékozzanak gyermekeket, hiszen azáltal felborulhat a temészet és az Isten alapvető rendje.

Nagy tetszést váltott ki az a férfiszájból elhangzó mondat is, miszerint ha a férfiak besegítenek a „női házimunkákba“, azzal nem csorbul a férfiúi tekintélyük, hiszen manapság már a legtöbb nő is kenyérkeresőnek számít...

A Vésey Kovács László újságíró vezette, A genderelmélet kritikája című vita során Szilvay Gergely publicista, az azonos című kötet szerzője, valamint Józsa Attila ógyallai r. katolikus esperes-plébános, Vincze Emília riporter-műsorvezető és nem utolsó sorban a Ma7 portál vezető szerkesztője, Kolek Zsolt fejtette ki saját véleményét.
A genderelmélet kritikája című beszélgetés során portálunk vezető szerkesztője, Kolek Zsolt is véleményt nyilvánított.
A genderelmélet kritikája című beszélgetés során portálunk vezető szerkesztője, Kolek Zsolt is véleményt nyilvánított.
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

A gender, az egyenlőség szellemiségében, értelmetlennek tartja a nemek megkülönböztetését, s az egyénre bízza a döntést, hogy melyik nemhez tartozónak vallja magát. Ezáltal mindenki eldöntheti, hogy hetero-, homo- vagy transzszexuálisként létesít kapcsolatokat, s azokat a gender egyenrangúként kezeli. Erőlteti a társadalmi nem fogalmának bevezetését, háttérbe szorítva a biológiai nemiséget. Ellenez minden olyan szándékot, amely különbséget tesz a férfi és a nő hivatása, illetve a házasságban, a családban betöltött szerepe között.

A beszélgetés során elhangzott az ellenérv, hogy a nők és a férfiak azonban sosem lehetnek teljesen egyformák, a nemi szerepük évezredek során okkal alakult ki, s annak megváltoztatására semmi szükség.

Miközben Európában hatalmas méretű demográfiai krízis van, ahogy azt a magyar kormány is teszi, a migránsok befogadása helyett megfelelő családpolitikával kell gyermekvállalásra sarkallni a fiatalokat.

A gyermekek szexuális nevelését pedig az életkoruknak megfelel módon kell végezni, a szülők beleegyezésével ahelyett, hogy az LGBT aktivisták kéretlenül is személyiségtorzító, káros tartalmakkal lássák el őket.

Miközben a kamaszok körében egyre menőbbnek számít, ha két azonos nemű fiatal csókolózik egymással, s arról fotókat posztol, nemzeti érzelműnek, vallásosnak lenni egyre kevésbé trendi“ – sajnálkozott az egyik meghívott vendég.

A genderelmélet kritikája című vitára megtelt érdeklődőkkel az előadóterem.
A genderelmélet kritikája című vitára megtelt érdeklődőkkel az előadóterem.
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Kolek Zsolt a téma kapcsán arra is kitért, hogy

miközben a legmagasabb uniós szinteken a szociokulturális kisebbségek, az LGBT-mozgalom szándékait, jogait ádázan védelmezik, az őshonos nemzeti közösségek a kettős mérce áldozatai, s az érdekeik sajnálatos módon háttérbe szorulnak...

Gubík: A rendezvény a MartFeszt "kistesója"

„E rendezvényünket a Martosi Szabadegyetem – MartFeszt családi kistesójának nevezném, s a megrendezésére a téma fontossága miatt vállalkoztunk.

Azt gondoltuk, hogy a családi napokon és gyerkőcfesztiválokon kívül családi szabadegyetemre is szükség van, amely keretében akár kényesebb témáknak is helyet adunk.

Mi augusztus első szombatján mindezt ötvöztük, s pozitív visszajelzések esetén a MartFamily-t a MartFeszten kívül a következő években is megtartjuk“ – mondta el a martosi vizitünk során a Ma7-nek Gubík László főszervező.

Majd hangsúlyozta:

a felvidéki magyarság számbeli kisebbségben él, s a jövőnk szempontjából is létkérdésként merül fel a család szerepe, jelentősége...

A Szülői akadémiának helyet adó, mutatós épület
A Szülői akadémiának helyet adó, mutatós épület
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

„A fesztivál megnyitóján a család 3 fontos szerepét emeltem ki. A népszámlálás évében először annak gyarapító szerepét, hiszen a gyermekek elsősorban családokban születnek, ekképp a fogyatkozó felvidéki magyarok létszámát is növelve. A másik szerepe az, hogy a családban élő emberek – a szociológiai és további tanulmányok szerint is – általában boldogabbak, kiegyensúlyozottabbak, egészségesebbek az egyedül élőknél. Nem csak azt szeretnénk, hogy mennyiségben gyarapodjunk, hanem a minőségre is fókuszálni kell. A család harmadik lényeges szerepe pedig a teljesíményserkentés, hiszen például az időszerű tokiói olimpia alatt is valamennyi érmet szerző élsportoló elsősorban a neki megfelelő hátteret biztosító családtagjainak hálálkodott“ – magyarázta Gubík.

Végül azt is elárulta, hogy

a Martosi Rendezvényliget és Szabadidőközpont építése-szépítése már a végéhez közeledik.

„A vendégfogadásra alkalmas, Öreg-Nyitra partján épülő két faház szeptember végén, az erdei és vízi tanösvényünk pedig vélhetően októberben lesz kész. Eközben folyamatosan kerül sor a tereprendezésre és a parkosításra. Meglátjuk, hogy mennyire szigorodnak a járványügyi intézkedések, de ha tőlünk függ, jövőre teljeskörűen és korszerűen kiépített rendezvényligetbe hívjuk-várjuk a látogatókat, akik majd a mai eseményhez hasonlókon is részt vehetnek“.

A Szülői akadémiára távolabbról is érkeztek érdeklődők.
A Szülői akadémiára távolabbról is érkeztek érdeklődők.
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
A ligetben jurták jelzik, hogy honnan jöttünk és hová tartozunk...
Galéria
+9 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.