2021. november 15., 19:18

Márkusfalva: Szent Mihály-templom

Az eredetileg határőr falut 1280-ban említik először a Máriássy család őseinek birtokaként.

Márkusfalva
Médialapozó
Fotó: Görföl Jenő

A templomot a 13. század második felében építették késő román, kora gót átmeneti stílusban, közvetlenül az ekkor épített vár mellett. (A vár romjai ma is állnak.) Ennek az átmeneti stílusnak szép példája a gótikus csúcsíves, de román bélletes kapuzat, melynek oszlopfői leveles díszítésűek.

Márkusfalva
Fotó:  Görföl Jenő

A 15. században késő gót stílusban átépítették a sokszögzáródású szentélyt, melynek ablakai mérmíves díszítésűek. A 15. század végén Máriássy István két oldalkápolnát építtetett: bal oldalon a Szent Kozma és Damján-, jobb oldalon a Szent Anna-kápolnát.

Márkusfalva
Fotó:  Görföl Jenő

A templom érdekessége, hogy a szentélyt és a hajót nem választja el diadalív, közös hálós boltozata van. A boltozat zárókövei állatalakosak, míg az oszlopfők emberfejes díszítésűek. A templomban a Máriássy család tagjainak vörös márvány reneszánsz sírkövei láthatók. Egy sírkövet a templom külső falába is beépítettek. A templom belső berendezése: az oltárok, a szószék és a szentélybeli padok barokk stílusban készültek.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2021/45. számában.

Márkusfalva
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.