2018. augusztus 20., 18:22

Magyarnak lenni – Szent István-nap Gútán

Magyarnak lenni csodás érzés, magyarnak lenni ünnepnapon, még csodásabb. Biztosak vagyunk benne, hogy ugyanígy gondolta mindenki, aki részt vett Gútán a Szent István-napi ünnepségen, augusztus 19-én.

Szent István-nap Gútán
Médialapozó

A 2017-es év énekesnője, a „Magyar kultúráért” díj birtokosa, Kovács Nóri Magyarnak lenni koncertje örömmel töltötte meg a jelenlévők szívét, igazi ünneppé varázsolta a délutánt a gútai Hotel Leonor kerthelyiségében. A koncertet követően került sorra a koszorúzási ünnepségre a Szent Rozália parkban, ahol Horváth Árpád polgármester és Viola Miklós az MKP helyi szervezetének elnöke mondtak ünnepi beszédet.

Horváth felszólalásában kiemelte, augusztus 20-a a magyarság legnagyobb ünnepe, Szent István király korát meghaladó gondolkodású uralkodó volt, aki békés politikát folytatott, ugyanakkor országát erős kézzel védte. Gúta idén ünnepelte fennállásának 750. évfordulóját, érdekes lenne visszamenni a korban, megnézni, milyen volt akkor a Duna és a Vág, milyen volt a mai Gúta területe. A mi városunk is része lett a Szent István által létrehozott államnak, itt a Kárpát-medencében és remélhetőleg, így lesz ez 1000 év múlva is – mondta Horváth.

Viola Miklós beszédében Szent István szentté avatását elevenítette fel, amikor 1083-ban Szent László király felnyittatta a koporsót, és kiemelték első királyunk ma Szent Jobbként ismert jobb kezét. A múlt felett már nincs hatalma az embernek, de Szent István király művét ismernünk és becsülnünk kell, tovább kell hirdetnünk tanait. A hazaszeretet felett nem jár el az idő, elég, ha úgy szeretjük mi is hazánkat, ahogy elődeink tették, határtalanul, feltételek nélkül – hangsúlyozta.

A parkban lévő kopjafát a város oktatási intézményei, politikai és civil-kulturális szervezetei is megkoszorúzták. Az ünnepség a hotel kerthelyiségében folytatódott az Új kenyér megszentelésével, ahol Pikáli Róbert a Gazda Polgári Társulás tagja, a Magyarok Kenyere Program felvidéki koordinátora felkérte Slovák Marián gútai plébánost, hogy szentelje meg az új kenyeret, illetve megköszönte a gútai gazdáknak az áldozatos munkát.

Az új kenyér megáldása után Horváth Árpád és Slovák Marián felszelték a kenyeret, amelyet a részt vevők megkóstolhattak. A délután méltó befejezéseként a Kis-Duna Menti Rockszínház Hol vagy magyarok tündöklő csillaga című zenés irodalmi összeállítását nézhette meg a nagyérdemű közönség.

Szent István-nap Gútán
+7 kép a galériában
Megosztás
Címkék