2019. december 1., 18:42

Magyar népzenei tanfolyam a Hagyományok Háza Hálózat-Szlovákia szervezésében

A Hagyományok Háza Hálózat-Szlovákia kétnapos népzenei képzést valósított meg Ragyolcon, az abroncsospusztai üdülőközpontban. A hétvége folyamán a mintegy 41 résztvevő népzenei ismereteit, hangszeres- és énektudását fejlesztette.

abroncsos8.jpg
Médialapozó
Fotó: Szvorák Emese

A Hagyományok Háza Hálózat-Szlovákia 2018-ban indította útjára a Népzenei Műhely elnevezésű programsorozatát, melynek célja a magyar vokális és hangszeres népzene rendszeres oktatásának bebiztosítása. Hat helyszínen - Rozsnyón, Füleken, Ipolyságon, Szőgyénben, Martoson, Somorján - mintegy 50 fiatal vesz részt a hangszeres magyar népzene alapjainak elsajátításában, négy helyszínen pedig már a növendékek zenekari formációba való tömörülése is megtörtént.

Fotó:  Szvorák Emese

„A hangszeres népzeneoktatás terén kétféle képzést valósítunk meg- avat be Varga Norbert, a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia munkatársa- Az egyik a heti rendszerességgel zajló hangszeres népzeneoktatás, a másik pedig az alkalomszerű mesterkurzusok, énekesek, illetve különféle hangszeren muzsikáló fiatalok számára- mondta, hozzátéve: a ciklikus képzések közül az idei Gombaszögi Nyári Tábor programjával egyidőben zajlott a Várhosszúréten rendezett mesterkurzus.

„Szándékos volt ez a szimbiózis, hogy a gyerekeket be tudjuk vonni a Folkszöglet programjaiba, életébe is. Ezen kívül a februári hónap során Füleken egy népi ének tanfolyam valósult meg Korpás Éva népdalénekes szakmai vezetésével”- magyarázta.  

A jelenlegi képzésen arra törekedtek, hogy a szakmai munka mellett közösségépítésre, ismerkedésre, szórakozásra is lehetőséget nyújtsanak a jelentkező fiatalok számára. A képzés célközönsége a 15-25 év közötti korosztály volt, de érkeztek olyan felnőttek is, akik énekcsoportokban tevékenykednek, vagy vezetik azokat.

Fotó:  Szvorák Emese

Részt vettek a már szervezett formában működő népzenei vagy népi énekkel foglalkozó csoportok tagjai- a Foncsik és a Galáris Énekegyüttes, valamint a Húros banda és a File banda, de voltak egyéni érdeklődők is Noszvajtól Rimakokováig, Szepsitől Ipolyságig.

A hazai, szlovákiai magyar fiatalokat szerettük volna motiválni, de érkeztek jelentkezők Magyarországról, illetve olyan szlovák fiatalok is ellátogattak, akik a rimaszombati Háj néptáncegyüttes zenészei. Ők elsősorban szlovák népzenei anyaggal ismerkednek, de hallottak már arról a módszerről, amellyel a magyar népzenészek oktatják a saját növendékeiket, ezért érdekesnek tűnt számukra ez a fajta képzés is”- tette hozzá.

A hétvége során öt műhelyben folyt a munka. A népi éneken kívül, hegedűn, brácsán, bőgőn és cimbalmon zenéltek a növendékek. Az oktatók a Dobroda zenekar tagjai, illetve Korpás Éva népdalénekes voltak, akik ezúttal magyarbődi népzenével ismertették meg a résztvevőket. A tanfolyam esti vendége Holecz Istvánné Kanyó Margit rimóci hagyományőrző énekes, a Népművészet Mestere volt, aki rimóci dalokat hozott a fiataloknak, valamint mesélt arról a hagyományos paraszti kultúráról, amelyet ő még fiatalon megélt.

A Népzenei Műhely jövőre is folytatódik.

abroncsos11.jpg
+11 kép a galériában
Megosztás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.