2022. január 29., 11:02

Magyar kultúra napja Szepsiben

Emlékünnepséget tartottak a Magyar kultúra napja alkalmából 2022. január 28-án Szepsiben, ahol a Csemadok Magyar Helytállásért Torna-Abaújban Díjakat is átadták.

2022-01-28 Magyar kultúra napja, Szepsi, ünnepség
Galéria
+26 kép a galériában
Fotó: Fábián Gergely

Az estet Mihályi Molnár László, a Csemadok Kassa-környéki Területi Választmány alelnöke nyitotta meg, felidézve, 199 évvel ezelőtt nagyon gazdag esztendő köszöntött a magyar kultúrára: január elsején megszületett Petőfi Sándor, három hét múlva Madách Imre, s 22-én Kölcsey Ferenc aláírta A Magyar nép zivataros századaiból című alkotását, ez lett a himnuszunk, nemzeti imánk. Erre emlékezünk, ezt ünnepeljük – mondta.

Hetey Ágota, Magyarország kassai főkonzulja ünnepi beszédében rámutatott, most, amikor a koronavírus-járvány miatt bezártságra vagyunk ítélve, a szokottnál is nagyobb szükségünk van a kultúra lelki táplálékára. Mint mondta, az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, határon innen és túl, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk a magyar kultúra gazdag kincsestárának és szellemi értékeinknek. Kultúránk és nyelvünk az, amelyek elválaszthatatlanul erősítik magyarságtudatunkat – emelte ki.

2022-01-28 Magyar kultúra napja, Szepsi, ünnepség
Hetey Ágota főkonzul
Fotó:  Fábián Gergely
A mi felelősségünk, hogy segítsünk az utánunk következő nemzedéknek abban, hogy megszerezhessék és magukévá tehessék a magyar kultúrát, és a mi példánkat követve átadhassák azt a következő generációknak.

Ebben a munkában tudnak segíteni a lelkes kultúraszervezők, akik szabadidejüket nem sajnálva a magyar közösség érdekében dolgoznak, tesznek akkor is, amikor a feltételek kemények és gyakran a megérdemelt elismerés is elmarad. Bízom benne, hogy a ma átadásra kerülő díjak méltóképpen kifejezik a közösség háláját és megbecsülését” – fogalmazott a főkonzul.

Végezetül köszönetet mondott minden felvidéki magyarnak, aki felvállalta magyarságát a 2021-es népszámlálás alkalmával.

Örömteli, hogy fogyatkozásunk folyamata lelassult, ami köszönhető annak is, hogy a népszámlálás előtti kampányban összefogott a közösség.

A felvidéki magyar kulturális intézmények, élükön a Csemadokkal, az iskolák, az egyházak, polgármesterek, helyi és megyei képviselők, valamint a lelkes aktivisták munkájának köszönhető, hogy végül a sokak által vizionáltnál jobb eredmények születtek. Ne feledjük, október végén hasonlóan nagy megmérettetés vár a felvidéki magyarokra, ami egyben egy újabb lehetőség a megmaradásra, és talán a növekedésre is. Legyünk ennek részesei, használjuk ki ezt a lehetőséget!” – mondta Hetey Ágota.

2022-01-28 Magyar kultúra napja, Szepsi, ünnepség
Fotó:  Fábián Gergely

Az emlékünnepség keretében került sor a Csemadok Magyar Helytállásért Torna-Abaújban Díjak átadására. Az idén Mura Ferenc Abaújszináról, Komjáti Attila Tornáról, Tóth Ivett Szesztáról és Soltész István Péderből kapta az elismerést. A díjakat Bubenko György, a Csemadok Kassa-környéki Területi Választmány megbízott elnöke és Köteles László, a Csemadok általános alelnöke adta át.

2022-01-28 Magyar kultúra napja, Szepsi, ünnepség
Tóth Ivett átveszi a Csemadok Magyar Helytállásért Torna-Abaújban Díjat.
Fotó:  Fábián Gergely

Mivel az abaújszinai Mitro Csaba nem tudott részt venni a múlt hétvégi galántai Csemadok Gálán, a neki ítélt Csemadok Közművelődési Díjat a szepsi rendezvényen vehette át.

2022-01-28 Magyar kultúra napja, Szepsi, ünnepség
Galéria
+26 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.