2022. január 23., 20:33

Csemadok Gála és díjátadó ünnepség: vissza a magyar gyökerekhez

Tizennegyedik alkalommal adták át a magyar kultúra napján a Csemadok Életműdíjakat. Az ünnepségre a hagyományokhoz híven idén is Galántán került sor. Az életműdíjakon kívül ismét méltó helyre kerültek a Csemadok Közművelődési Díjak, a Gyurcsó István-díj és a Fábry Zoltán-díj is. A gálán elhangzott méltatások fő üzenete: fáklyaként kell a fiatalok előtt járni, hogy ne fogyjon tovább a magyar a Felvidéken, ki kell szakítani a gyermekeket a digitális világból és visszavezetni őket a magyar gyökerekhez, hagyományok szeretetéhez.

Magyar Kultúra Napja, Csemadok Díjátadó Gála
Galéria
+10 kép a galériában
Bárdos Gyula ünnepi beszéde
Fotó: Horváth Szomolai Andrea

Január 23-án adták át a Csemadok-díjakat Galántán a magyar kultúra napja alkalmából megrendezésre kerülő rangos gála alkalmával. Az ünnepséget a Csemadok Országos Tanácsának nagykongresszusa előzte meg. Az ünnepség a Himnusz elszavalásával vette kezdetét, amelyet Dráfi Mátyás mondott el videóüzenetben. A színművész a magyar kultúra napján, január 22-én kapta meg a magyar kultúra lovagja címet. A vendégeket és a nézőket a rendezvény házigazdái, Holop Zsóka és Molnár László köszöntötte. A díjátadón a közélet és a politikai élet jeles képviselői is jelen voltak. Köszöntötték Bárdos Gyulát, a Csemadok országos elnökét, Forró Krisztiánt, a Szövetség országos elnökét, Berényi Józsefet, Nagyszombat megye első alelnökét, Csenger Tibort, Nyitra megye alelnökét, Duray Miklóst, Venyercsan Pált, a Liszt Intézet Magyar Kulturális Központ igazgatóját, Peter Paškát, Galánta polgármesterét, Bokor Bélát, a Határokon Túli Magyarságért Alapítvány kuratóriumi elnökét, valamint kilencvenedik életévét betöltött Takács András néprajzkutatót.

Nyitóbeszédében Bárdos Gyula kifejtette, nagyon örül annak, hogy bár még nem a megszokott teltházas felállásban, de már legalább élőben lehet megrendezni a jeles gálát. Megemlékezett azokról a Csemadok tagokról, akiket a pandémia elragadott feladataiktól, közösségi szolgálatuk hiányzik. Emléküket úgy lehet biztosítani, ha mindent megteszünk a felvidéki magyarság megmaradásáért – hangsúlyozta a szervezet országos elnöke.

Magyar Kultúra Napja, Csemadok Díjátadó Gála
Jókai Mária átveszi az Életműdíjat
Fotó:  Horváth Szomolai Andrea

„Az értékek kiállták az idő próbáját, napjaink kulturális teljesítménye mindig komoly hatással van ránk. A hamis kulturális értékrend, amely sokszor könnyen terjed a közösségi hálón, nem a nemzetet szolgálja, veszélyes“ – hangsúlyozta Bárdos Gyula. A kultúra létkérdés, nélküle elképzelhetetlen a megmaradásunk, nem működhetnek közösségeink, szervezeteink. Az országos elnök röviden értékelte a népszámlálás eredményeit is, ezzel kapcsolatban elmondta, komoly kihívások várnak a felvidéki magyarságra, mindent meg kell tenni, hogy a magyar gyerekek magyar iskolákban tanuljanak, az ősszel aktuális önkormányzati és a megyei választásokon pedig olyan polgármestereket, politikusokat válasszunk, akik tesznek a magyarságért.

Forró Krisztián, a Szövetség elnöke is rámutatott, hogy a demográfiai mutatók egyre rosszabbak, felértékelődik, megkerülhetetlen a család és az iskolák szerepe, ha előre akarunk haladni.

„Csak azok a nemzetek tudnak sikeresek lenni, amelyek ragaszkodnak kultúrájukhoz, anyanyelvükhöz, enélkül nincs gazdasági felemelkedés sem. A Szövetségnek ezért az emberekkel is szövetségben kell lennie, hiszen mindenkinek megvan a maga szerepe, mindannyian másért vagyunk fontosak kis közösségünknek“ – magyarázta Forró Krisztián.

Berényi József Nagyszombat megye szempontjából mutatott rá a gálán az anyanyelv fontosságára. Elmondta, milyen fontos az, hogy a megye által berendezett oltási központokban legyen aki abban a sérülékeny helyzetben magyarul szól a magyar emberhez. Hálásnak kell lenni minden magyarért. A magyar kultúra egy óriási, erős kapocs, amely NewYorktól, Melbourne-ön át Galántáig összeköti ezt a nemzetet. Beszédét Böjte Csaba tettekre bíztató gondolataival zárta: nem a kanapén kell ülni, és szidni a rendszert, hanem felállni és tenni valamit, amiből öröm, közösségi haszon , jó dolog származik, akkor ezt mindenki díjazni fogja.

Magyar Kultúra Napja, Csemadok Díjátadó Gála
A díjak
Fotó:  Horváth Szomolai Andrea

Az életműdíjak, a Gyurcsó István-díjak és a Fábry Zoltán-díj átadása közben minden díjazottról egy életpálya-bemutató kisfilmet tekinthetett meg a közönség. A díjátadó egyes szakaszait kultúrbetétek szakították meg, emelve ezzel a gálaest fényét. Tóth Tünde, Tóth Friderika, a hatéves pozsonyvezekényi Benedek Máté, a Peredi Férfikar, Reiter István hegedűművész és a komáromi Concordia vegyeskar előadása méltán nyerte el a közönség tetszését.

A díjazottak nevében Jégh Izabella, friss Gyurcsó István-díjas, a Csemadok Pozsonyi Városi Választmányának elnöke köszönte meg az elismeréseket. Kiemelte, hogy a Csemadok berkeiben minden egyes műsoros találkozó egy igazi gyöngyszem, arra szolgál és buzdít, hogy továbbadhassuk a múltunkat idéző szellemi értékeket. Minden egyes díj a közösség díja is, nem csak a díjazotté, hiszen a közösség, a Teremtő és a család nélkül nem lenne áldás a magyarságért tett munkán.

Magyar Kultúra Napja, Csemadok Díjátadó Gála
Jégh Izabella átveszi a Gyurcsó István-díjat
Fotó:  Horváth Szomolai Andrea

„Vissza kell hódítanunk a fiatalokat a digitális világból a gyökerekhez, hiszen ők azok, akik a kultúrát, a felvidéki magyarság arculatát alakítani fogják. Nem feladva, nem beolvadva, hanem mindenki érdekében fejleszteni kell az anyanyelvet. A magyar nyelv a magyar nép igazi tükrözője“ – zárta köszönő beszédében Jégh Izabella.

A gálaest végén a közönség a Concordia vegyeskarral együtt énekelte a magyar Himnuszt, a dalt, amelyet Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezett be szatmárcsekei otthonában, hogy aztán örökül és himnuszul adja egy olyan népnek, aki akkor sem törik meg, ha vészek hányják.

Díjazottak

A Csemadok Életműdíj kitüntetettjei: Jókai Mária (Aha), Lajos András (Dunamocs), Losonszky Margit (Feketenyék), Tóth Miklós (Kecső).

Csemadok Közművelődési Díjban részesült: Balta Aranka (Szőttes, Pozsony), Cerovsky Gyula (Rimaszombat), Mitro Csaba (Abaújszina), Nagy Teréz (Ipolynyék), Rigó Sándor (Pozsonyeperjes), Varga Éva (Lédec), Varga Lia és Varga Norbert (Fülek, közös díj).

A Gyurcsó István-díjat Dunajszky Géza (Pozsony) és Jégh Izabella (Pozsony) kapta.

A Fábry Zoltán-díjat Kertész Attila (Pécs) vehette át

Portálunk és a Magyar7 hetilap továbbra is kiemelt figyelmet fordít a díjazottak méltatásának. A közeljövőben sorra olvashatnak a díjazottak életútjáról a ma7.sk felületein és a Magyar7 hetilapban is.

Magyar Kultúra Napja, Csemadok Díjátadó Gála
Galéria
+10 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.