2022. június 6., 18:25

Magyar kálvária, irodalom és intézményavatás a Kassai Figyelő júniusi számában

A szokásos gazdag tartalommal megjelent a keleti végeken élők havilapja, a Kassai Figyelő.

Kassai Figyelő  - 2022 június

Első oldalán a 95 éve született íróra, Sütő Andrásra emlékeznek, a következő cikk pedig már a nemzeti összetartozás napjáról szól.

Jubileumot, 120. születésnapját ünnepli a Rozsnyói Bányászati Múzeum is. Az elmúlt 12 évtized előtt egy kiállítással tisztelegnek.

Az egyedülálló trianoni emlékhelyről, a Sátoraljaújhely közelében álló magyar kálváriáról is minden fontosat megtudhatunk a Figyelőből. Többek közt azt is, hogy 1936 óta hirdeti a szebb magyar jövőbe vetett hitet.

Harminc év az úton címmel a II. Rákóczi Ferenc Cserkészcsapatról és a cserkészet lényegéről írt cikket Kováts Róbert.

Mihez kezdjünk a rengeteg műanyag hulladékkal? Erre a kérdésre próbál megfelelő választ adni a lap. A újrahasznosításhoz csak egy kis kreativitás kell, és máris „új életet lehelhetünk” akár a műanyag flakonokba is.

A magyar nyelvről, irodalomról és kultúráról szóló konferenciáról is olvashatunk cikket a Figyelőben, melyet az Eperjesi Egyetem Magyar Nyelv és Kultúra Intézete fennállásának 10. évfordulója apropóján rendeztek.

Mács József író munkássága előtt is tiszteleg a lap, mégpedig a róla megjelent könyv kapcsán.

Örömhír, hogy intézményt avattak és fesztivált nyitottak Királyhelmecen. A város és környékének lakossága sokkal méltóbb körülmények között élvezheti ezentúl a kulturális eseményeket.

A Kicsi Hang koncertjéről és a múzeumok és galériák éjszakája rendezvényéről is olvashatunk beszámolót.

Gyászhírt is nekrológot is közöl a lap, elhunyt Halász György, a kassai magyarság egyik oszlopos tagja, a helyi értékek őrzője.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.