2020. április 27., 19:57

Madárgyűrűzés Köbölkúton: a poszáta nyomában

Az idén első alkalommal gyűrűztek a köbölkúti Párizsi-mocsarakban. Leginkább a csíkosfejű nádi poszátára fókuszáltak, ami Szlovákia területén igen ritka.

Galéria
+6 kép a galériában

Richard Schnürmzeher egyetemi hallgató, Miroslav Mišík középiskolai diák és Štefan Lenický barti természetvédő végezték az idei első gyűrűzést a nádasban, együttműködve  a pozsonyi Komenský Egyetem Természettudományi Karának professzorával ,Tomáš Trnkával. 

A mocsár a nádi énekesmadarak kiváló megfigyelési helye. Richard Schnürmzeher elmondta már reggel háromkor bekapcsolták a hívogató hangokat, hogy a hálók közelébe csábítsák a nádban élő madarakat - öt nap alatt 150 madarat sikerült meggyűrűzniük.

A hely legismertebb madara a fülemülesitke, melynek ez a mocsár a legészakibb fészkelőhelye. „Figyelmünk központjában ezúttal a csíkosfejű nádi poszáta állt, melynek csak pár befogott példányáról tudunk Szlovákiában, sajnos, ehhez a fajhoz nem volt szerencsénk, de befogtunk szőlőrigó tojót, amely északi védett faj, leginkább Szibériában fészkel, nálunk igen ritka. Emellett gyűrűztünk sokféle nádi madarat, harkályt és fecskéket is” – sorolta az egyetemi hallgató.

Galéria
+6 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.