2021. március 22., 21:00

Logopédia határok nélkül - VIDEÓVAL

A nagydaróci Kapsa Mónika az elmúlt napokban indította el Youtube csatornáját Logopédia határok nélkül címmel, hogy a járványidőszakban online segítségnyújtást tudjon biztosítani a határon túli magyar gyermekek és szüleik számára, akik a nyelvi korlátok miatt kiszorultak a logopédiai ellátásból.

Fotó: Kapsa Mónika

Emellett szeretné az otthoni gyakorlást megkönnyíteni azoknak is, akik járnak logopédushoz, de a szüleik nem biztosak abban, hogy hogyan kell a gyakorlatokat elvégezni. A videók végén pedig ötletcsokorral készül a jövőbeli és a jelenlegi kollégáknak, hogyan lehet színesíteni az egyes gyakorlatokat.

Bevallom, mikor felmerült bennem a csatorna ötlete, felírtam magamnak, hogy milyen témákat fogok feldolgozni. De ez a tervem megdőlni látszik, mivel már az első „igazi órás” videóm után olyan visszajelzéseket, kérdéseket, témákat kaptam, amik az alapelképzelésemben nem voltak benne, viszont mindenképpen megérnek egy vagy akár több videót is”

- nyilatkozta a kezdeményezés kapcsán Mónika, aki a videókban igyekszik azokat a gyakorlatokat megmutatni, amik azokat a területeket fejlesztik, melyek alapfeltételei a tiszta beszédnek és a természetes nyelv-és beszédfejlődésnek.

Mónika tavaly szerezte meg diplomáját. Az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karán logopédia és hallássérültek pedagógiája szakirányon végzett. Jelenleg Magyarországon tartózkodik, de a tervek szerint visszatér szülőföldjére, hisz mint mondja, a szíve visszahúzza.

Logopédia
Fotó:  Kapsa Mónika

„Tudtommal kevés magyar szakember van itthon, legalábbis én keveset ismerek, viszont ők nagyon sokat dolgoznak azért, hogy a lehető legtöbb gyermeknek nyújtsanak minőségi logopédiai ellátást. Mint minden, a logopédia is akkor a leghatékonyabb, ha anyanyelven történik, ezért is szeretnék a közeljövőben visszajönni, hogy gyarapítsam a felvidéki magyar logopédusok táborát”- tette hozzá Mónika.

Úgy látja, manapság nagyon sok gyereknek van szüksége logopédusra, az ellátást viszont megnehezíti az, hogy óriási a szakemberhiány, így sajnos a kevésbé súlyos esetek kiesnek a logopédiai ellátásból.

A szakmabeli eredmények azt mutatják, hogy a beszédhibák nagy része teljesen javítható, de ez függ a gyermek egyéni adottságaitól, valamint a környezetétől is. A szülő szintén kulcsfontosságú résztvevője a terápiának. A logopédiai fejlesztés úgy lehet igazán teljes és sikeres, ha a heti 2-3 logopédia mellett a szülő otthon is gyakorolja a gyermekkel azokat a feladatokat, amiket a logopédus hazára ad, mert így tud a legjobban beépülni a gyermek beszédébe a megtanult hang.

Mónika első, ajakgyakorlatokkal foglalkozó kisvideója itt is megtekinthető:

És hamarosan további gyakorlatokat is bemutat. Kövessék figyelemmel!

Megosztás
Címkék