Lévai projektek a participatív költségvetésből

2021. június 26., 16:00
Kaszmán Zoltán

Léva városa az ún. participatív költségvetésből ebben az évben is olyan, a város lakói által kidolgozott projekteket fog támogatni, amelyek az elektronikus formában történő, nyilvános szavazáson a legtöbb voksot kapják.

lévai participatív költségvetés
Fotó: www.levice.hlasobcanov.sk

A lévai önkormányzati képviselő-testület még 2019. szeptember 26-án fogadta el az ún. participatív költségvetésével kapcsolatos javaslatot. Ennek lényege, hogy a városi költségvetésből egy meghatározott összeget a lakosok által javasolt tervek megvalósítására fognak fordítani. A döntés alapján a város lakosai közvetlenül is részt vehetnek Léva fejlesztésében. A városvezetés a participatív költségvetés mechanizmusának bevezetésével azt szeretné elérni, hogy a lakosok a lehető legnagyobb mértékben kapcsolódjanak be a helyi közügyekbe, legyen szó akár az életszínvonal növeléséről, a szabadidős tevékenységekről vagy a kulturális, esetleg sporttal kapcsolatos javaslatokról. A város életminőségének javításához hozzájáruló kezdeményezés támogatási összege projektenként legfeljebb 3 ezer euró.

2021. január 31-ig fizikai személyek, polgári társulások és nonprofit szervezetek kapcsolódhattak be a kezdeményezésbe. A kérvényezők június 16-án a lévai zsinagóga épületében nyilvánosan is bemutathatták projektjüket. A június 30-áig tartó elektronikus voksolás eredményeit július 1-jén hozzák nyilvánosságra.

A tavalyi tíz után jelenleg összesen tizenegy projekt verseng a pénzügyi támogatásért. A közösségi projektek között megtalálható az első lévai zeneiskolai tanárnak és zeneszerzőnek, Cziczka Angélának az emlékére kialakítandó emléktábla projektje is, aminek ötletgazdája a helyi Reviczky Társulás.

A szavazáson, amelyen minden szlovák állampolgár részt vehet, legalább egy, legfeljebb pedig három projektre adhatnak voksot, ide kattintva.

Kövesse facebook oldalunkat is!