2022. október 8., 13:46

Lepkék, pókok, szarvasbogarak és egyéb rovarok a Füleki Városi Honismereti Múzeumban

Október elejétől újra megtekinthető a sokak által kedvelt, egzotikus rovarokat felvonultató kiállítás Füleken. A bemutatott példányok Zachar Michal entomológus magángyűjteményéből származnak.

Rovarkiallítás
Fotó: Nagy Andrea

A tárlatot főként trópusi rovarfajok képezik. A kiállított preparátumok többsége olyan dél-amerikai, ázsiai és afrikai expedíciókról származik, melyeken maga a gyűjtő részt vett. Mesiarik Marián, a Füleki Vármúzeum munkatársa portálunknak elmondta, a kiállítás célja, hogy a látogatók megismerkedjenek az egzotikus rovarvilággal, hiszen sokan tartanak, félnek tőlük, de ezeknek a lényeknek is megvan a helye a táplálékláncban. Nem mellesleg a rovarok alkotják a Föld állatvilágának legnépesebb osztályát.

A kiállított anyagból érdemes kiemelni az ázsiai és vietnami szarvasbogarakat, de megtalálhatóak az orrszarvúbogarak, kőris kéregrontók, kabócák és skorpiók is. A gyűjteményt terráriumokban lévő rovarok, például csótányok, botsáskák, pókok és egyéb állatok egészítik ki”

– nyilatkozta.

Fekete Noémi látogatóként érkezett a múzeumba. Mint elmondta, a kiállított anyagból elsősorban a pillangók nyűgözték le.

„Az atlaszlepke nagyon tetszett, mert jó nagy, illetve a tarka színekben pompázó pillangók voltak számomra érdekesek, bár élő formájukban én jobban szeretem őket. Viszont így jobban meg lehet őket figyelni, mint hogyha mozognak. Különleges volt látni a madárpókot és a botsáskákat, amelyek beolvadnak a környezetükbe” – mondta Noémi.

Rovarkiállítás
Fotó:  Nagy Andrea

Az érdeklődők megcsodálhatják továbbá a világ legnagyobb éjjeli lepkéjét, amelyre a „fehér boszorkány”, „madárszárnyú moly” vagy „szellem lepke” megnevezést is használják. A nappali lepkék csoportjából a világ különböző tájairól származó, attraktív fecskefarkú és tarkalepkékkel találkozhatnak a múzeumba látogatók. Az éjjeli lepkék közül pedig javarészt a szenderfélék és a pávaszemes lepkék ékesítik a tárlatot. A kiállítást a gyűjtő utazásai során készült fényképek teszik érdekesebbé.

A kiállítás tulajdonosa, Zachar Michal entomológus, akit már gyerekkora óta foglalkoztatott ez a nem mindennapi szenvedély.

Mindig is érdeklődött a rovarok iránt, amelyeket titokban hazacsempészett és üvegekben, dobozokban tárolta őket. Megfigyelte, tanulmányozta őket, majd az évek során elsajátította a begyűjtött anyag szakszerű preparálásának tudományát. Eleinte csak Csehszlovákia területén gyűjtött, de mindig is szeretett volna eljutni a trópusokra. 1992-ben vált valóra az álma, amikor a bajmóci állatkertben kapott munkát és elvégezte az érettségi vizsgával záruló egzotikus állattartás szakképzést. Ezt követte az első tunéziai expedíció, azóta pedig igyekszik minél több érdekes országot és azok állatvilágát megismerni. Járt már Ecuadorban, Peruban, Malajziában, Ghánában, Namíbiában, Guatemalában és még sorolhatnám. A legutóbbi felfedezőútja Srí Lankára vezetett.

A tárlatot november 15-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.