2018. június 11., 11:01

Lelesz és a Szent Mihály-kápolna

Lelesz a középkorban kisnemesi település volt. Nevezetessé az tette, hogy Boleszló váci püspök 1188–1196 között a franciaországi Premontréből behívott szerzetesekkel premontrei prépostságot alapított. A prépostság a 13. század végétől hiteleshely volt, ezért később védőfallal is ellátták.

Lelesz
Médialapozó
Fotó: Görföl Jenő

A kolostoregyüttes keleti részében található a Szent Mihály-kápolna, amely a 14. század közepén épült. A kápolna karzata a nyugati oldalon a szerzetesek számára szolgált, a keleti oldalon sokszögzáródású szentély van. A kápolna szentélyének és hajójának mennyezetét bordás keresztboltozat fedi. A kápolna legértékesebb elemei a hajó déli falán három sávban található freskók a 14. század végéről. A középső sávban az Uralkodó Krisztus, az alsó sávban az Utolsó ítélet képsora látható. Az északi oldalon Szent Erzsébet és a magyar szent királyok láthatók.

A kolostor templomát a 14. században gótikus stílusban a Szent Kereszt tiszteletére emelték. A szentély sokszögzáródású, a hajó téglalap alakú, a torony azonban nem a nyugati, hanem a délnyugati oldalon van hozzáépítve és gótikus támpillérekkel megtámasztva. Mind a szentélynek, mind a hajónak bordás keresztboltozata van. A szentélyben gótikus ülőfülkék és szentségház, pasztofórium látható. A többszöri átalakítás után a 18. században a templombelsőt barokkizálták.

A kolostorépületet 1950-től sokáig iskolaként használták, a templom azonban ma is a falu plébániatemplomaként szolgál.

Fotó:  Görföl Jenő

Kovács László

Lelesz
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék