2023. október 12., 15:09

Lélekemelő előadás Ekecsen – KÉPEKKEL és VIDEÓVAL

Szívet melengető előadással ünnepelték az Ekecs-Apácaszakállasi Szociális Otthon lakói az intézmény 70 éves fennállását és új épületeinek átadását a helyi kultúrházban, amelynek előterében a szociális otthon ügyfeleinek alkotásaiból nyílt kiállítás.

lelekemelo-eloadas-ekecsen-07
Galéria
+20 kép a galériában
Lélekemelő előadás Ekecsen
Fotó: Lacza Gergely

Kedden délelőtt került sor a szociális otthon új épületeinek átadására. Ezek a legmagasabb szintű energetikai normáknak is megfelelnek, teljesen akadálymentesítettek és a lakók életminősége javításának szempontjából abszolút ideális körülményeket biztosítanak. A kora délutáni órákban pedig az intézmény lakói és alkalmazottai egy, sok jelenlévőben könnyeket is előcsalogató, az intézmény történetét bemutató műsorral ünnepelték a 70 éves jubileumot, továbbá azt a tényt, hogy a 2007-es tűzvész után lényegében kényszerlakhelyeken élő kliensek végre ideális, vadonatúj épületekbe költözhetnek.

szucs-renata-es-slavik-balint
Szűcs Renáta és Slávik Bálint
Fotó:  Lacza Gergely

A rendezvényt a nagymegyeri Janiga József Művészeti Alapiskola pedagógusai, Szűcs Renáta és Slávik Bálint színvonalas gitárjátékkal indította.

Azért jöttünk ma össze, hogy intézményünk elmúlt 70 évére emlékezzünk. Egy olyan intézmény »életére«, amely nemcsak egy munkahely, hanem, ahogy a nevében is benne van, rászoruló, hátrányos helyzetű emberek otthona, akik itt élik le egész életüket”,

hallhattuk a felvezető szövegben László Tamástól, a szociális otthon minőségbiztosítási menedzserétől.

laszlo-tamas
László Tamás
Fotó:  Lacza Gergely

Veres Tibortól, az intézmény igazgatójától megtudhattuk, hogyan éltek és élnek az otthon lakói, továbbá, hogy a jövőbeni célok eléréséért milyen kihívásoknak kellett meg felelniük és mi mindent kellett leküzdeniük.

Az otthon 1953-ban kezdte el működését, és egész fennállása alatt a szociális ellátórendszernek a része volt. Az utóbbi években jelentős változásokon esett át mind a fizikai környezet mind a szociális szolgáltatások terén. Így például a legmagasabb létszámot jelentő 106 főről eljutottunk a mai 60-ig, ami már önmagában is az életminőség javulását eredményezte. A dolgozók hozzáállása, az egyéni bánásmód, az új környezet és annak lehetősége, hogy a lakók a helyi közösség életének részesei lehetnek, mind azt eredményezik, hogy életük jobbá válik. A különböző hazai és nemzetközi sporteseményeken és kulturális fesztiválokon való részvételük szintén nagy fejlődést eredményez, arról nem is beszélve, hogy szőnyegek, kerámiák, ajándéktárgyak elkészítése milyen nagy mértékű készségfejlesztést hoz. Talán épp ez tette lehetővé, hogy néhányan szerződéses, vagy éppen brigádmunkát is végeznek az utóbbi időben”,

emelte ki az igazgató.

veres-tibor
Veres Tibor
Fotó:  Lacza Gergely

Veronika Buc, Nagyszombat megye alelnöke megköszönte az intézmény jelenlegi és egykori munkatársainak azt az önzetlen munkát és segítségnyújtást, amit eddig tanúsítottak azért, hogy a szociális otthon biztonságos lakhelye legyen a gondozottaknak.

Ne feledjük ugyanis, hogy az ott dolgozók jelentős mértékben hozzájárultak és hozzájárulnak a lakók életminőségének emeléséhez és mindennapi örömeik átéléséhez, hangsúlyozta az alispán.
veronika-buc
Veronika Buc
Fotó:  Lacza Gergely

Hét évtized alatt új és új lakók költöztek az intézménybe. Róluk az elmúlt években, évtizedekben sokan gondoskodtak, vannak köztük olyanok is, akik az otthonban dolgoztak, és élték le szinte az egész életüket.

„Az önök munkája valóban igényes és nehéz, de rendkívül hasznos és fontos a társadalom számára. Örömmel tölt el, hogy ezen a napon, szimbolikusan ugyan, de elismerjük munkájukat”,

szólt a szociális otthon jelenlegi és egykori dolgozóihoz Veronika Buc, aki Veres Tibor igazgató jelenlétében jelképesen egy szál virággal és egy ajándékcsomaggal hálálta meg az egykori és jelenlegi alkalmazottak évtizedekig tartó hosszú munkáját.

lelekemelo-eloadas-ekecsen-04
Lélekemelő előadás Ekecsen
Fotó:  Lacza Gergely

Polák László, Ekecs-Apácaszakállas polgármestere kifejtette, hogy az újjáalakult szociális otthon egy jövőbe tekintő intézmény lehet nemcsak a régió, hanem egész Szlovákia számára is, a gondozottak és az ott dolgozók számára pedig reménysugárt jelent.

„Megköszönve az igazgató úrnak és az ott dolgozóknak a munkát szeretném azt kívánni, hogy ebben az intézményben nagyon jó munkakörülmények között színvonalas szociális ellátást tudjanak biztosítani a jövőben is”,

húzta alá a polgármester.

polak-laszlo
Polák László
Fotó:  Lacza Gergely
Itt vagyok,
s te is itt vagy nekem.
Nélküled
nem lenne teljes az életem.

Érzed,
de nem érted,
kedvem néha vidám,
olykor borús,
saját magammal vívok
belső háborút.

Közel vagyok,
mégis oly távol
a világ minden örömétől
s bajától.
Talán ez is lehetne egyfajta mottója lakóink életének. És ebből fakadóan visszaemlékezésünk az elmúlt 70 évre nem lenne teljes, ha éppen rájuk nem gondolnánk. Azokra, akik életet visznek a falak közé, akikért és akikkel dolgozunk. Nagy öröm számunkra, hogy a mai napig lakóink között köszönthetjük Pavlásek Karolt, aki az otthon alapításától kezdve itt él és nemrég töltötte be 80-dik életévét”,

hallhattuk Csémi Andreától, a szociális terápiás részleg vezetőjétől, aki a színpad elé invitálta az otthon legrégebbi lakóit, hogy átvehessék jutalomajándékukat.

lelekemelo-eloadas-ekecsen-06
Lélekemelő előadás Ekecsen
Fotó:  Lacza Gergely

Az aktust az intézet lakóinak és a szociális otthon istruktorainak közös műsora követte (szintén Csémi Andrea rendezésében), amelyben felelevenítették az intézmény 70 évét. A katarktikus előadásra, egy rövid szünet után, az intézmény igazgatójának és az otthon lakóinak közös produkciója tette fel a „koronát”. Veres Tibor igazgató ugyanis énektudását és zongorajátékát is megcsillantotta, bizonyítva ezzel, hogy nemcsak az intézmény ügyes-bajos dolgaival birkózik meg, hanem szociálisan és kulturálisan is aktívan bekapcsolódik az otthon mindennapjaiba. A nagy sikerű előadást elérzékenyülve és álló tapssal fogadta a közönség.

„A szemléletváltás nagyon fontos. A mi egyik legnagyobb erősségünk, hogy valóban hiszünk abban, amit csinálunk. Hiszünk abban, hogy amit teszünk, az jó. És mindezt a lakóinkért tesszük. Mert megérdemlik...”,

mondta zárszóként Csémi Andrea.

lelekemelo-eloadas-ekecsen-10
Lélekemelő előadás Ekecsen
Fotó:  Lacza Gergely
lelekemelo-eloadas-ekecsen-12
Galéria
+20 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.