2020. augusztus 2., 10:02

Légicsapások a múzeumra

2020. augusztus 1-jén történelmi vadászgépek replikái mértek jelképes légicsapást az oroszkai Hadtörténeti Múzeumra.

Médialapozó
Fotó: Juhász Gábor

A Légicsapások a múzeumra elnevezésű rendezvény során látható volt a második világháborús német légierő legnagyobb példányszámban gyártott vadászrepülőgép-típusának egyik replikája, de az érdeklődők egy nagy hatótávolságú amerikai kísérő-vadászrepülőgéppel is megismerkedhettek. A Messerschmitt Bf 109-es és a P–51 Mustang mellett két darab Jak–3-as is részt vett az akcióban. Az utóbb említett repülőgéptípust a második világháború alatti szovjet fegyvergyártás egyik legjobb példájaként emlegetik.

A Csehországból érkező pilóták elsősorban a szintén a mai napon megrendezett rétsági repülőnapra jöttek, de mivel jó kapcsolatot ápolnak a Südwind elnevezésű hadi bemutatónk állandó résztvevőjével, Kováč Romannal, szívesen tartottak egy látványos bemutatót az oroszkai Hadtörténeti Múzeumnál is”

– fogalmazta meg kérdésünkre az intézmény titkára, Juhász Gábor helytörténész. A nap folyamán ezért is bukkantak fel a gyönyörű vadászrepülőgépek, légiakrobata-mutatványaikkal megörvendeztetve a megjelenteket.

Az idei esztendőben a járványhelyzet okán elmaradt a Hadtörténeti Múzeum legnagyobb szabású, legsikeresebb rendezvénye, a Südwind nevű hadtörténeti bemutató. A Zsákovics László által vezetett intézmény működtetői néhány kisebb volumenű programmal próbálják kárpótolni szimpatizánsaikat.

Az augusztus 1-jei légicsapásokon túl, augusztus 8-ára és 9-ére szervezzük meg az Éjjel-nappal a múzeumban elnevezésű rendezvényt, aminek során a reggeli óráktól késő estig lehetséges lesz az interaktív múzeumlátogatás. Ezenkívül lovaglási lehetőséggel, terepjárókon való kocsikázással, számos gyermekattrakcióval és modellezők tárlatával várjuk majd az érdeklődőket, sőt lehetőség lesz élményrepülésre is; az igazán bátrak pedig ún. adrenalinrepülésen is részt vehetnek”

– árulta el Juhász Gábor.

+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!