2021. július 30., 14:41

Legalább az UNESCO odafigyel ránk - a világörökség része lett a Dunai Limes

A kínai Fu-csu városában ülésezett pénteken az UNESCO Világörökségének Bizottsága, amely titkos szavazással egy újabb szlovákiai vonatkozású emléket vett fel a Világ Kulturális és Természeti Öröksége Jegyzékébe.

Világörökség
Fotó: TASR
Izsa - Római Katonai Tábor ásatás

Ez az egykori Római Birodalom nyugati Duna menti határának, az ún. Dunai Limesnek a vonala, amelynek két nemzeti kulturális emlék is a része Szlovákiában.

A jegyzékbe a Bad Gödding és az Izsa közötti szakasz került, amely 77 római kori határrendszeri emléket foglal magába.

A jegyzékbe vételt három Duna menti ország: Németország, Ausztria és Szlovákia közösen terjesztette be. A világörökség újdonsült helyszínének része két nemzeti kulturális emlék: a pozsony-oroszvári Gerulata Római Katonai Tábor és az izsai Római Katonai Tábor.

Ľubica Pinčíková, a Szlovák Köztársaság Műemlékvédelmi Hivatalának vezető munkatársa elégedetten vette tudomásul a döntést, amely nemcsak ezeknek a rendkívüli műemlékeknek az elismerése, hanem alkalmat ad az érintett régiók számára a műemlékvédelem fenntartható fejlesztésére is.

Jelezte, hogy a következő években a Dunai Limes keleti szakaszát is előterjesztik, ezek a magyarországi, a horvátországi, a szerbiai, a romániai és a bulgáriai római kori műemlékeket érintik.

A Dunai Limes már a nyolcadik szlovákiai helyszín, amely részévé vált a Világörökségnek.

Eddig öt kulturális és két természeti vonatkozású helyszínt tartottak számon. Ezek: Selmecbánya és műszaki emlékei; Lőcse, Szepesi vár és a környék műemlékei; a Vlkolineci Népi Építészeti Rezervátum (mindhármat 1993-ban vették fel a jegyzékbe); Bártfa történelmi városmagja (2000-ben), valamint a Kárpátok szlovákiai ívének fatemplomai (2008-ban). A természeti helyszínek közül a Gömör–Tornai-karszt és az Aggteleki-karszt szlovákiai és magyarországi része (1995-ben), valamint a Kárpátok és más régiók ősi bükkösei és bükkőserdői szerepelnek a jegyzékben. Ez utóbbi számos európai ország közös lokalitása: Szlovákia, Németország, Ukrajna, Ausztria, Albánia, Belgium, Bulgária, Horvátország, Olaszország, Románia, Szlovénia és Spanyolország (az eredeti bejegyzés 2007-ben történt, ezt 2011-ben, 2017-ben és 2021-ben bővítették).

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.