2023. október 28., 19:39

Látogatóközpont épül a múzeumban

A jelenleg is zajló munkálatok során egy modern látogatóközpontot alakítanak ki a rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeumban. 

Gömör-Kishonti Múzeum
Fotó: Virsinszky Tamás

Az intézmény a közelmúltban folyamatos megújuláson ment keresztül, hosszú idő után sor került a régi faablakok cseréjére, majd a múzeum udvara is megszépült, térkövekkel rakták ki a járdákat. 

Kerényi Éva igazgató hetilapunknak elmondta, hogy a múzeum előterének felújítása 2021 augusztusára nyúlik vissza, akkor készültek el a látványtervek Martina Ťažká, besztercebányai építészmérnök jóvoltából. Idén januárban pedig kiderült, hogy a pályázat sikeres lett, így európai uniós forrásból vissza nem térítendő támogatást nyertek a bejárat revitalizálására és a látogatóközpont létrehozására. A pályázat összértéke 96 102 euró, amiből az 5 százalék önrészt az intézmény fenntartója, a Besztercebányai Megyei Önkormányzat finanszírozza. 

A felújítás során teljesen megváltozik a múzeum bejárati része, a méretes vasrácsok helyét szenzoros üvegajtó veszi át. Megújul továbbá a pénztár, az alsó folyosó és a lépcsőház, ahol egy felvonót létesítenek a mozgáskorlátozott látogatók számára. A pénztárat, valamint a múzeumi ajándékboltot áthelyezik a folyosó végére. Ide különböző tárolók és vitrinek kerülnek, amelyekben a múzeum propagációs és publikációs anyagait, a saját kútfőből megjelentetett tanulmányfüzeteit, könyveit mutatják be. 

A régi pénztár helyiségében egy számítástechnikai termet alakítanak ki, innen vezénylik majd az egész épületet behálózó kamerarendszert. A bejárati rész komplex felújítása során az elektromos vezetékeket, a világítást és a fűtőtesteket is újakra cserélik. 

Kerényi Éva igazgatónő
Kerényi Éva igazgatónő
Fotó:  Virsinszky Tamás

– Nagyon fontos az első benyomás a látogatók számára, éppen ezért fogalmaztuk meg céljaink között elsőként a modern bejárati rész, illetve egy vadonatúj látogatóközpont kialakítását. Igazodni szeretnénk a modern múzeumi trendekhez és a látogatók igényeihez, s reméljük, hogy ezzel a felújítással egy fokkal közelebb kerültünk ehhez – fejtette ki Kerényi Éva, hozzátéve, hogy a jövőben az állandó honismereti kiállítás megújítását vették tervbe. 

A három hónapon át tartó munkálatoknak a tervek szerint november 16-án kellene befejeződniük. Addig részlegesen zárva tart a múzeum, ami azt jelenti, hogy az állandó honismereti kiállítás és a földszinti kiállítótermek nem látogathatók. A többi tárlat viszont megtekinthető, sőt a felújítás ideje alatt mindenkinek féláron adják a belépőjegyet. Az épületet oldalt, a könyvtár felől lehet megközelíteni. 

A Gömör-Kishonti Múzeum főbejáratának revitalizálását és a látogatóközpont létrehozását az Európai Regionális Fejlesztési Alap, az Integrált Regionális Operatív Program és a Szlovák Köztársaság Beruházási, Területfejlesztési és Informatizálási Minisztériuma támogatta.

Megjelent a Magyar7 2023/43.számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.