2023. november 20., 16:23

Különös alakulása a sorsnak: Szarka Gyula Petőfije "otthon" turnézott utoljára

Szülőfalujában, Királyrévben dicsőítette Petőfi költészetét a Kossuth-díjas zeneszerző, énekes. A turnézáró koncert bevételéből a királyrévi katolikus templom felújítását támogatják.

Szarka Gyula
Galéria
+3 kép a galériában
Szarka Gyula szülőfalujában zárta a Petőfi turnét
Fotó: Királyrév

Nagyszabású koncertet adott Szarka Gyula és zenekara a mátyusföldi Királyrévben. A Ghymes együttes alapítótagja ebben a kis faluban töltötte gyermekkorát, innen indult el világhírű zenei pályájára. Királyrév mindig az szülőföldet, az Öreg-Feketevíz partjának csendjét jelenti Szarka Gyulának.

A zenész a Petőfi bicentenárium alkalmából a Petőfi dicsérete című albumát mutatta be a kis faluban.

"Gyula Petőfiről szóló zenéjét a Magyar Nemzeti Múzeumban hallottam először, és nyilvánvaló volt, hogy haza kell hozni ezt a koncertet Királyrévbe. A Forzare polgári társulással a Kultminornál pályáztunk a költségekre, sikeresen. A hangosítást és a technikát az önkormányzat fizette” - nyilatkozta Agócs Gergely, Királyrév polgármestere. 

A koncert önkéntes alapú bevételéből a templom tetejének felújítását támogatják. Elek László esperes meghirdette a gyűjtést a tető rekonstrukciójára, a koncert alatt közel ezer euró gyűlt össze erre a célra.

Szarka Gyula minden koncertjén szeret meglepetést okozni a helyieknek. Ezúttal úgy döntött, a királyrévi gyerekeket hívja magához énekelni, a helyi kisdiákok pedig örömmel fogadták a legendás zenész felkérését. A polgármester mosolyogva jegyezte meg, a királyrévi gyerekek potenciális jelöltek arra, hogy a jövőben a szomszédos faluban a nádszegi Petőfi Sándor Alapiskola tanulói legyenek.

Különös alakulása a sorsnak, hogy a Petőfi dícsérete című, egy éve Budapesten induló turné éppen szülőfalumban fejeződött be. Ráadásul a koncert végén a közönség felállva fejezte ki örömét, számunkra ez nagyon megtisztelő volt” -

mesélt meghatódva Szarka Gyula.

A Petőfi Sándor-emlékévhez csatlakozva készült el Szarka Gyula lemeze, amelyen Petőfi Sándor megzenésített versei és róla szóló dalok hallhatók. A Kossuth-díjas zeneszerző, előadó, a Ghymes együttes alapítója a lemezzel a költőfejedelem születésének 200. évfordulója előtt tiszteleg. A Nemzeti Múzeum dísztermében volt a Petőfi dicsérete című lemez bemutatója, ez volt a turné első állomása, amely folytatódott Pozsonyban és Bécsben.

Szarka Gyula új lemezének a bemutatójára december 16-án kerül sor Budapesten a Fonó zeneházban.

A Kossuth-díjas előadóművész és zeneszerző Betlehemi csillag című, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt szóló koncertje a karácsonyi ünnepkör legszebb és legismertebb szokásdallamait vonultatja fel. Az előadás vidám, önfeledt örömünnep, hiszen a karácsony a születésről és a szeretetről, a reményről és az újrakezdés lehetőségéről szól! A színpadon hattagú zenekar szólaltatja meg a dalokat, Szarka Gyula mellett közreműködik Csiba Juli, Nagy Szabolcs, Jelasity Péter, Bese Csaba és Varjú Attila. A bemutató koncert vendégei Szvorák Katalin, Pelsőczy László és a győri Révai Zenei Műhely lesznek.

Rendkívül fontosnak tartom, hogy elsősorban a saját kultúránkkal legyünk tisztában, értsük és érezzük, hogy mi az a természetes közeg, ahová tartozunk és mit kaptunk örökbe!

Keresztény kultúránk egyik legnagyobb ünnepe, a KARÁCSONY hagyta ránk a  legnagyobb lenyomatát - dallamkincset a magyar zenetörténelemben! A mendikálás, a betlehemezés, a kántálás örömétől ne fosszuk meg magunkat, családtagjainkat, barátainkat! Bátran használjuk gyönyörű hagyományainkat- énekeljük karácsonyi dalokat a szeretetről!" – vallja Szarka Gyula.

Gyulának nem ez az első karácsonyi műsora, hiszen a Ghymes együttes Mendika című lemezével az elmúlt másfél évtizedben bejárták a Kárpát-medencét, több száz koncertet adtak.  

Valójában e program folytatásának tekinthető a most megjelenő Betlehemi csillag című szólóalbum, mely a magyar nyelvterület számos vidékéről eleveníti fel az advent időszak dallamkincsét.

A turné további állomásai:

December 2., Komárom - Jókai Színház

December 9., Vásárút - Kultúrház

December 10., Esztergom - Szent Adalbert Központ

December 17., Nádszeg - Szent István Római Katolikus Templom

December 22., Felsőszeli - Kultúrház

Szarka Gyula Királyrévben
Galéria
+3 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.