2022. január 19., 12:03

Križan Tomi a helembai táj szerelmese

Saját elmondása szerint a csodás táj, az emberek és az ezernyi varázslatos élmény az, ami kiváltotta ezt a szerelmet. Működteti a chlabaturism közösségi oldalt, fényképez, videót készít Helembáról és tavaly év vége felé egy naptárat is megjelentetett lenyűgöző természetfotókkal.

Križan Tomi
Galéria
+5 kép a galériában
Križan Tomi
Fotó: facebook

Križan Tomival beszélgetünk, akinek fotói láttán nyomban túracipőt húznánk.

Mikor és milyen ötlettől vezérelve hívtad életre a chlabaturism facebookoldalt?

Kamaszéveimet Kovácspatakon töltöttem, amikor a 90-es évek végén még nyüzsgött ott az élet. Később bezárt a Hotel Panoráma és a Kék Hal vendéglő is, rossz volt látni, hogy mindennek vége lett. Turisták továbbra is jöttek, de szolgáltatások híján jóval kisebb létszámban. Körülbelül kilenc éve jött az ötlet, hogy készítek egy weboldalt, amivel megmutatom a környező turisztikai lehetőségeket - például azt, hogyan juthatnak át Szobra, Zebegénybe, hisz ezek a települések karnyújtásnyira vannak. Később ezt az oldalt lecseréltem a facebookoldalra, ami könnyebben kezelhető és interaktív.

chlabaturism
Fotó:  Križan Tomi

Az oldal mára 1362 tagot számlál.

Tavaly júniusban Milotai Richárd Eszetrgomból készített velem interjút és akkor azt nyilatkoztam, hogy még 2021-ben szeretném elérni az ezer követőt. Ez nagyon gyorsan be is következett, jelenleg 1362-en kedvelik az oldalt és 1453-an követik, amivel teljes mértékben elégedett vagyok.

A követőim közt sokan vannak akik rendszeresen járnak vagy jártak Kovácspatakra, Helembára Szlovákiából, Csehországból és Lengyelországból, viszont a nagy részük magyarországi, akik most ismerkednek a környékkel. Ez utóbbiak a híd megépültével egyre többen lesznek.

chlabaturism
Fotó:  Križan Tomi

A látnivalókat nehéz lenne felsorolni, de mi az, amit senki nem hagyhat ki, aki a környékre látogat?

Én a sokszínűséget emelném ki. Sokan nem hiszik el, hogy az összes fotóm Helembán készült pedig így van.

Az egyik oldalon sziklás hegyek és erdővel borított dombok, a másik oldalon pedig folyók, tavak, lápok és ártéri erdők találhatók. Amit én ajánlanék, az a kilátás bármelyik dombról, akár a kovácspataki sziklák pereméről vagy az új kilátópontról, ami most épült Helembán.

A víz szerelmeseinek az Ipoly-torkolatot vagy a Duna-partot ajánlanám, hiszen a Duna legszebb szakasza Szlovákián belül itt található.

chlabaturism
A fotó január 16-án a National Geographic Magazinban a nap képe lett
Fotó:  Križan Tomi

Úgy látom, gyakran frissül az oldal. Egyedüli admin vagy? Segíti a község a munkádat?

Igyekszem hetente legalább egyszer vagy kétszer fotózni és új témát találni. Egyedüli admin vagyok, és a községet én szeretném segíteni a munkámmal.

Nemcsak a fotóid, de a Helembával és környékével kapcsolatos videókat és cikkeket is megosztod az oldalon.

A fotózás nem túl régi történet. Eleinte csak cikkeket, környékbeli programlehetőségeket és más fotósok képeit osztottam meg az oldalamon. Két és fél éve döntöttem úgy, hogy megpróbálok saját fotókat készíteni, mostanság a hajnali természet és állatvilág teljesen magával ragadott.

Jöttek a korlátozások, a határzár, megszűntek a programok, így egyre többet fotózok, de természetesen a mai napig megosztok minden olyan cikket vagy posztot ami a környékkel kapcsolatos.

fotós munka közben
Tomi munka közben
Fotó:  Bokor Klára
chlabaturizm-7
Galéria
+5 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.