2019. szeptember 2., 11:12

Krasznahorkaváralja katolikus temploma

Krasznahorkaváralja a vár alatt letelepedett népek falujaként jött létre. Mint falut 1322-ben említi először oklevél. Hosszú ideig a Bebekek tulajdona volt, a 17. század elejétől pedig az Andrássyaké.

cimlap-kraszna-fresko.jpg
Médialapozó

Mindenszentek tiszteletére szentelt templomát 1332-ben említi a pápai tizedjegyzék, ez azonban feltehetően a 13. század végén épült. Gótikus jellege a 15. századi átalakításkor, megnagyobbításkor megerősödött. Sokszög-záródású szentélyéhez a déli oldalon egy félköríves kápolna kapcsolódik. Mind a hajó, mind a szentély falait gótikus támpillérek támasztják. A hajó déli oldalát a 16. században szélesebbre építették, ezt az is bizonyítja, hogy a diadalív csúcsa nincs pontosan a hajó tengelyében. A torony klasszicista formát őriz az 1787-es átalakítás óta.

A templombelsőben a szentély hálós boltozata a legszebb gótikus elemek közé tartozik. A szentségház késő gót jellegű, kőből faragott díszítéssel. A templom belső falán egy bányászcímer is látható, valószínűsíthetően újkori, valamint egy Immaculata-kép 1755-ből.

A hajóban újabban gótikus formát mutató freskót tártak fel, amely Szent Istvánt, Szent Lászlót és Szent Imrét ábrázolja. E három szent együtt való ábrázolása nem ritka ezen a tájon.

cimlap-kraszna-fresko.jpg
+6 kép a galériában
Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.