2020. augusztus 26., 17:32
Frissítve: 10:16

Krasznahorka: 2022-ben érkezhetnek az első turisták - Képgalériával

Folytatódnak a krasznahorkai vár felújításának előkészítő munkálatai. A várban augusztus eleje óta régészeti feltárás zajlik, melynek eredményeiről szerdán adott tájékoztatást Szlovák Tudományos Akadémia Régészeti Intézete és a Szlovák Nemzeti Múzeum. Branislav Panis, a Szlovák Nemzeti Múzeum vezérigazgatója szerint az első látogatók 2022-ben érkezhetnek a várba, a felújítás 2024-ben érhet véget.

Krasznahorka vára
Médialapozó
Fotó: Fábián Gergely

A régészeti feltárásra, amely 2020. augusztus 4-én vette kezdetét, azért van szükség, hogy megfelelően előkészíthessék a felújítást. A feltárás két részre osztható, az első a megelőző feltárás terepmunkáinak elvégzése, a leletek konzerválása feldolgozása és kiértékelése, a második pedig a feltárásról szóló jelentés elkészítése. A feltárást a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) végzi.

A munkálatok legnagyobb része a vár legrégebbi részein zajlik, ide tartozik a gótikus torony és a gótikus palota, az északkeleti bástya, az úgy nevezett zwinger és a sütöde, illetve az ötödik várudvar.

_dsc4447.jpg
Fotó:  Fábián Gergely
Máté Tímea, a betléri múzeum igazgatója, Branislav Panis, a Szlovák Nemzeti Múzeum vezérigazgatója és Matej Ruttkay, a Szlovák Tudományos Akadémia Régészeti Intézetének igazgatója

Branislav Panis, a Szlovák Nemzeti Múzeum vezérigazgatója jelezte, a tervek szerint a vár egyes részeit 2022-ben nyitják meg, teljes egészében pedig 2024-től várja majd a látogatókat. „Tartjuk a korábban közzétett határidőt, amely 2021 vége, 2022 eleje. Továbbra is bízom benne, hogy a 2022-es nyári szezonban a látogatók nemcsak az újonnan felépülő információs központot, hanem az alsó és a középső várat is felkereshetik Krasznahorkán” – fogalmazott.

Hozzátette, a jelenleg folyamatban levő megelőző régészeti feltárás célja, hogy segítse az építészek és a tervezőmérnökök munkáját, hogy a megújuló várat jobbá tegyék, mint a tűzvész előtt volt. „Azon igyekszünk, hogy az államnak nem kevés pénzébe kerülő rekonstrukció úgy valósuljon meg, hogy a következő 50 évben ne legyen szükség további javításokra a krasznahorkai várban” – mondta Panis.

_dsc4455.jpg
Fotó:  Fábián Gergely
A témáról a Magyar7 hetilap következő számában olvashatnak majd bővebben! 
+14 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.