cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2023. január 23., 18:18

Közösségi tér Ipolyvisken

Az előkészítő munkálatok, valamint a tervezés és az engedélyezés folyamata ugyan már 2022 tavaszától zajlott, a színpad építése az ipolyviski községháza udvarán 2022 októberében kezdődött meg.

ipolyvisk
A készülő kültéri színpad
Fotó: Antal Nyustin Ágnes

A nyári kulturális eseményeket Ipolyvisken rögtönzött megoldásként ez idáig a helyi focipályán, a réten, illetve a folyóparton valósították meg. Ezek megszervezése és lebonyolítása jelentős energiabefektetést és sokszor nagyon költséges, bonyolult logisztikai megoldásokat követelt. A kültéri színpad megépítésével a jövőben jelentős pénzösszegeket tudnak megtakarítani, amelyeket a rendezvények számának gyarapítására és a műsorszámok minőségének javítására fognak fordítani.

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatási felhívására jelentkezve, sikeresen pályázva összesen 1,5 millió forint (mintegy 3 800 euró) összegű támogatásban részesültünk. Az építőanyagok árának jelentős megemelkedése miatt sajnos ez az összeg nem volt elég a kültéri színpad első építési szakaszának befejezéséhez; a helyi önkormányzat a hiányzó összeget a saját forrásaiból biztosította

– tájékoztatott kérdésünkre Ipolyvisk polgármester asszonya, Antal Nyustin Ágnes. Hangsúlyozta, hogy mindezzel – a helyi kultúra művelői és az ide látogató fellépők számára egyaránt – közösségi programok megtartására alkalmas helyszínt tudnak majd kialakítani.

Mint mondta, a szabadtéri színpad megépítéséhez szükséges tervdokumentáció költségét is csökkentették, mivel tavaly csupán a színpadalap tervdokumentációját készíttették el, a tervezés során azonban a lefedés faszerkezete és födémje okozta súlytöbbletet is figyelembe vették.

– Nagy örömünkre a hivatalos közbeszerzési eljárásból egy helyi vállalkozás került ki győztesként; a kivitelezést a Július Szabó SZABSTAV nevű vállalat végezte el.

A színpad felavatását a jelenlegi tervek szerint 2023 nyarára tervezzük. Távlati célunk egy komplex közösségi tér kialakítása, amelynek központi elemét éppen a szabadtéri színpad képezné.

Ez a tér nemcsak községünk lakosai, illetve a helyi oktatási intézmények számára nyújt majd megfelelő helyszínt a kulturális rendezvények lebonyolításához, de a régió lakosai és az ide látogató turisták számára is maradandó élményeket közvetíthet.

A község több ízben adott otthont magyarországi néptánccsoportok szakmai találkozójának a lebonyolításához; a kültéri színpad az ő munkájukat is segítené. Nagy hasznát látná a helyi Garabonciások elnevezésű gyermek és ifjúsági színjátszócsoport, valamint a Csórésok nevű asszonykórus is.

– A projekt megvalósulása által a civil szervezetek munkáját is nagy mértékben elősegítenénk, mivel bátrabban mernek majd önálló szervezésben megrendezni különféle kulturális rendezvényeket, hiszen a kiadásaikat nem terhelné a drága mobilszínpad bérleti költsége – tette hozzá a polgármester asszony.

Megjelent a Magyar7 2023/3. számában.

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.