2023. november 17., 13:20

Közbiztonsági helyzet Párkányban és környékén

A helyi közbiztonság megteremtésében rendkívül nagy az önkormányzatok szerepe, felelőssége, hiányát is elsősorban rajtuk kérik számon. A rendszerváltozás után, az önkormányzatiság hajnalán sorra alakultak a városi és községi rendőri szervek, ezek azonban az anyagiak és a kompetenciák hiányában elsorvadtak. A falvakban jó, ha mutatóba maradt egy-egy rendőr.

 

Bajta - migránsok
Galéria
+2 kép a galériában
Fotó: Benkó József

Megkérdeztük Párkány és a környékbeli települések polgármestereit, milyennek ítélik meg napjainkban a közbiztonságot az általuk irányított településen.

Méri Szabolcs, Szőgyén polgármestere elmondta, úgy tíz éve hatalmas gondok voltak a községben, amikor pár problémás család gyökerestől felforgatta a község rendjét, nyugalmát. Napirenden voltak a rablások, lopások a helyiek zaklatása, bár akkoriban még négy községi rendőr vigyázta a rendet. A probléma elhárultával a rendőrök számát a pénzhiány miatt egyre csökkentették.

– Ez az egy rendőr is sok terhet levesz a vállunkról, mert úgy tud fellépni, mint hatóság. Emellett vannak önkéntes rendfenntartóink is, akik ha kell, az állami rendőrökkel közösen járőröznek. A rendezvényeken is ők segítenek a rend fenntartásában. Inkább lelkesedésből végzik ezt a munkát, nekik kevés támogatást tudunk adni – mondta a polgármester hozzáfűzve, hogy a faluban 24 kamera működik. Ezt azonban szeretnék bővíteni, és hamarosan ki is kerülnek a bejövő és kimenő utakra. Fontos, hogy nagy felbontású, éjjellátó kamerák legyenek, de a szőgyéni önkormányzat tervei között szerepel a sebességmérő rendszer telepítése is. A község tulajdonában lévő tizennégy épület is kamerával védett, s mint mondja Méri Szabolcs, minden biztonsági rendszert saját forrásaikból építettek ki. A falut övező határban is vannak fotócsapdák, főleg az illegális szemétlerakatok útvonalán. A felvételek alapján azt is tudják, hogy a szemetet majdnem minden esetben idegenek hordják a község határába.

Szőgyénben jól működő önkéntes tűzoltószervezet is van, s hogy milyen hasznos, arra bizonyíték a legutóbbi helyi tűzeset, amikor elsőként voltak a helyszínen.

– Mostanában lopások, verekedések, kihágások elvétve fordulnak elő, mondhatom, sokat javult a közbiztonság az előző évekhez képest – hangsúlyozta a polgármester.

Fel kell készülni a növekvő bűnözésre

– A jövő évben várhatóan romlik a gazdasági helyzet, az elszegényedés mélyül, és tapasztalataim szerint ezekben az élethelyzetekben szokott növekedni a bűnözés. Erre a helyzetre a községeknek fel kell készülniük. A legjobb megoldás a községi rendőrség fenntartása, de ez drága. Nálunk ennek nincs is hagyománya – mondja beszélgetésünk elején Farkas Iván, Muzsla polgármestere. 

Így tehát bővítik a kamerarendszerüket, ami ugyan másodlagos, de hatékony megoldás a bűnmegelőzésre.

– Tíz éve telepítettünk a szőlőhegy minden bekötőútjára korszerű, éjjellátó kamerákat, s ezzel véget vetettünk a sorozatos pincefeltöréseknek, lopásoknak. Most a község belterületére telepítünk térfigyelő kamerákat, amelyek a szőlőhegyivel egységes rendszert képeznek majd. A beruházás felét Nyitra megye állja, a másik felét Muzsla önkormányzata, s reményeink szerint az év végére el is készül.

Kamera telepítés Muzslán - 2023
Fotó:  FB

– Tavasszal volt egy lopási hullám, azóta hellyel-közzel javult a helyzet, furcsa dílerek is ellátogatnak néha a faluba, ha ezekről tudomást szerzünk, máris hirdetjük, ne dőljenek be a csalóknak – tette hozzá az elmondottakhoz Farkas Iván.

2024. január elsejétől törvény kötelezi a településeket, hogy defibrillátort helyezzenek el a közterületeken. Az ilyen életmentő készülék is erősíti a lakosság biztonságérzetét, véli Muzsla polgármestere, aki arra is felhívja a figyelmet, hogy defibrillátor készülékre is pályázni lehet Nyitra megyében. 

Illegális bevándorlók Párkányban 

– Tavasztól a migránshelyzet nehezítette a helyzetet Párkányban – kezdte mondandóját a város polgármestere, Szabó Eugen.

– Jöttek a Mária Valéria hídon, de Ipolyszalka és Helemba felől is.  Nem tapasztaltunk részükről agressziót, a legtöbbször áthaladtak a városon és az állomáson próbáltak vonatra szállni, ennek ellenére a lakosok nyugtalanok voltak.

Amint lehetett, Párkányban megalakult a városi rendőrség, jelenleg tizenhárom egyenruhás teljesít szolgálatot.

– A személyi állományt bővíteni kellene, hiszen tennivaló van bőven, de erre napjainkban nem látok esélyt. Városi rendőreink felügyelik az általános érvényű rendeletek betartását, ellenőrzik a hulladékkezelést, figyelik a parkolási, illetve a forgalmi rend betartását, és igyekeznek megelőzni az esetleges rongálásokat, szemetelést. Fürdőváros lévén nyaranta gyakori panasz a csendháborítás, ilyenkor is a városi rendőrök intézkednek. Több olyan része is van Párkánynak, ahol sokkal intenzívebb rendőri jelenlétre lenne szükség. Vegyük csak a térfigyelő kamerarendszer felvételeit, amelyek a történések folyamatos nyomon követése nélkül nem érnek semmit. Szükségessé vált a kamerarendszer minőségi javítása is, és üzemképességük fenntartása is anyagiakat követel – sorolta a polgármester hozzátéve, hogy a városi rendőrség komolyan együttműködik az állami rendőrséggel, sokszor kisegítik egymást.

Szabó Eugen kitért a helyi állatmenhellyel kötött szerződésre is, amely lehetőséget biztosít a város részére a kóbor kutyák és más háziállatok befogására, illetve elhelyezésükre. Létrehozásához az önkormányzat telekkel járult hozzá, amit a város költségvetéséből elkerítettek és a hozzá vezető utat is javították.

Illegális beköltözők

Kürtön főleg egy illegálisan betelepült nagycsalád és népes rokonsága jelent gondot.

– A legnagyobb probléma, hogy beköltöztek egy olyan házba, ami nem az ő tulajdonuk, és nem tudjuk őket onnan kilakoltatni. Már összetűzésbe kerültek a helyi romákkal is, és két, szintén nem lakott ingatlan kapott lángra mostanában – mondta gondterhelten Kürt polgármestere, Téglás János.

Hozzáfűzi, régen négy-öt rendőr is volt a faluban, mára csak egy maradt, többre a költségvetésből nem futja. Ezért nincs éjszakai járőrözés sem, és nem találnak embert, aki vállalná az önkéntes polgárőr szerepét.

A községnek 32 kamerája van, ami egy körülbelül kétezer lakosú faluba kevés. Ezt a közeljövőben a duplájára bővítik saját forrásból. Pár hete is segített a kamera felvétele, amikor a defibrillátort eltulajdonították. Jól működik a községben a tűzoltószervezet, s bár a rendfenntartás nem a feladatuk, a lakosoknak mégis biztonságérzetet ad a létezésük.

– A beilleszkedni nem akaró betelepülők miatt rosszabb a közbiztonság Kürtön, mint a múltban. Mivel a faluban nincs szlovák iskola, busszal utaznak, de a sofőr se bír velük. A ruhagyűjtő konténereket már háromszor átépítettük, de még így is felfeszítik és szétdobálják, a rendőrség meg tehetetlen, hiszen egyenként a károk csak rongálásnak minősülnek – vázolta a helyzetet Kürt polgármestere, Téglás János.

Jól dolgozik a közrendért felelős bizottság

Köbölkút polgármestere, Bolya Szabolcs azzal kezdi, hogy a településen két másodosztályú út halad át, így a ki- és bemenő forgalmat kamerarendszerrel követik. A rendőrség gyakran bekéri a felvételeiket a bűnesetek felderítéséhez. Épületeiket riasztórendszerrel védik, amelynek felügyeletét egy párkányi biztonsági cég látja el, ugyanaz, amelyik a helyi rendezvények biztosítását is végzi. Emellett több köbölkúti vállalkozó is kiépítette a cégén belül a kamerarendszert.

– A falu több pontján vannak kameráink, de több kellene. Egyelőre még nem működik az önkéntes tűzoltócsapat, de több mint húsz fiatal felkarolta a korábban létező szervezet felélesztését.

A szertárt már kitakarították, a közeljövőben kerül sor a tűzoltóautó megvásárlására. Sokat tehetnek majd a lakosok biztonsága érdekében, többek közt a talajvizek kezelése terén – mondta a polgármester.

A kóbor állatok befogására a lévai állatmenhellyel kötöttek szerződést, ezzel egy hosszú távú problémára született megoldás.

– Meg kell említenem, hogy nagyon jól dolgozik a közrendért felelős bizottság. Sok vitát, sértődést el tudunk helyben simítani, a kisebb rongálásokat is rendezni tudjuk a rendőrség bevonása nélkül – fogalmazott Bolya Szabolcs. 

Kis falu, sok kamera

– Mondhatom, hogy sok kameránk van, pedig kis falu a miénk. Ennek ellenére még négyet kihelyezünk a templomhoz és a bevezető földutakhoz. Nyitra megyétől minden település kapott ötezer euró támogatást, ennek felét kamerák telepítésére fordítjuk – válaszolta a közbiztonságra vonatkozó kérdésemre Bajta polgármestere, Benkó József.

kamerák - Bajta - 2023
Fotó:  ma7

– Talán a sok kamera eredménye, hogy kisebb lopások sincsenek a faluban. Felvételeinket sok esetben kikéri a rendőrség, főleg a migrációval és a csempészútvonalak felderítésével kapcsolatban, de az orvvadászokat is kiszűrik. A szomszédos Leléden például voltak lopások és a mi kamerafelvételeink alapján tudták azonosítani a tetteseket, de a fogtunk már el párkányi szemetelőket is, akik aztán el is takarították az illegális szemétlerakatot – sorolta Benkó József Bajta polgármestere. Hozzáfűzte, úgy két hete megállt a migránsáradat, reméli nagyon hosszú időre.

Az írás megjelent a Magyar7 45. számában.

 

 

Köbölkút - helységnévtábla
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.