2019. augusztus 5., 14:28

Körtvélyes - Szent Anna-kápolna

A Szent Anna tiszteletére szentelt egyhajós gótikus templom híres búcsújáróhely volt. A vidék bányászlakossága kereste föl, hogy nagy hatalmú védőszentjük, Szent Anna oltalmát keressék és kérjék. Ma ezt a hagyományt igyekeznek felújítani.

_mg_6440.jpg
Galéria
+5 kép a galériában
Fotó: Görföl Jenő

A templom-kápolna a falu felett, a szőlőhegyek és gyümölcsösök között fekszik. Egyhajós, félköríves szentélyű építmény. Szentélye rakott boltozatú, a diadalív félköríves. A hajó bordás boltozatú, a bordák a falban végződnek, zárókövei nincsenek. A hajóban freskókat találtak a nyugati és az északi falon, illetve a boltozat ívmezőiben. Azonosításuk rendkívül nehéz, mivel nagyon töredékesek, gótikus eredetükhöz azonban nem férhet kétség.

Figyelmet érdemelnek még az eredeti gótikus ablakok a hajó déli oldalán, melyeket később körablakokká formáltak. A szentélyen szokatlan módon belül, a diadalíven is valódi körablakok vannak.

A bejárat ma a hajó déli falán van, de az eredeti bejárat helye a nyugati falon még látható.

Fotó:  Görföl Jenő

Fotó:  Görföl Jenő

Fotó:  Görföl Jenő

Fotó:  Görföl Jenő

Görföl Jenő felvételei

_mg_6440.jpg
Galéria
+5 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.