Koronavírusos kismamákat és újszülöttjeiket sikerült megmenteni az érsekújvári kórházban

2021. március 18., 20:39
Bokor Klára

Mivel a koronavírus ellen nem létezik mindenkinél egyformán ható gyógyszer, ezért az orvosok tapasztalatán és bátorságán múlott, hogy mind a négy édesanya kigyógyult a koronavírusból és hazavihette egészséges csecsemőjét.

Lucia: Nagy csoda, hogy élek

Az egyik kismamát, a 34 éves Luciát január 17-én vették fel a kórházba, várandóságának 34. hetében. Hőemelkedése volt, köhögött és általánosan gyengének érezte magát. A szülészet vörös zónájába került, mivel az antigén tesztje pozitív lett. Légszomja lett, állapota súlyosbodott. „A vizsgálatok során kóros áramlásokat fedeztünk fel a köldökzsinórban, ezért úgy döntöttünk, a terhességet császármetszéssel fejezzük be” – mondta el Dikácz Réka a szülészeti klinika orvosa.

Dikácz Réka orvos
Fotó: baček-FNsP Nové Zámky
Dikácz Réka, a szülészeti klinika orvosa.
Öt napig mesterséges altatásban tartották

Tüdejének csak a 20%-a működött ezért lélegeztetőgépre volt szüksége. Az orvosok úgy döntöttek, azt a gyógyszert alkalmazzák, mellyel korábban már volt tapasztalatuk – akkor egy várandós kismamát kezeltek vele, akinek sertésinfluenzája volt.

Mind a négy betegnél ezt a módszert alkalmaztuk. Gyorsan, és főleg jól kellett döntenünk. Mivel már a múltból ismertük ezt a kezelést, nem volt nehéz a döntés. A gyógyszer hatása most is beigazodott”

- mondta el Štefan Krbila, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika főorvosa. „Ezt a gyógyszert elsősorban koraszülötteknek adják a tüdő tágítására, a szervezet oxigénellátásának javítása érdekében” – tette hozzá Paula Habrmanová, a kórház tüdőgyógyásza.

Több gyógyszert is kaptak a betegek

„Ha a szemed előtt haldokló fiatalokat látsz, próbálkozol mindennel, amiről úgy gondolod, hogy segíthet rajta. Megcsináltuk és sikerült. Lucia túlélte, otthon van gyermekével, akárcsak másik három anyuka és gyermekeik” - foglalta össze Karol Hajnovič, az érsekújvári kórház vörös zónáinak főorvosa.

Minden jó, ha a vége jó

Luciát a császármetszést követő 19. napon negatív PCR teszteredménnyel engedték haza.

„Hatalmas csoda, hogy élek, nagy köszönet a kórház dolgozóinak” fejezte ki háláját Lucia, aki már otthon van babájával egészségesen és boldogan.

Forrás: Ján Baček, a kórház szóvivője