Környezettudat és kreativitás

2021. július 17., 12:00
Nagy Miskó Ildikó

A komáromi Szabó Andrea mindig is óvónő akart lenni. Lánya, a friss diplomás Eszter ugyanezt a hivatást szeretné űzni. A szabadidejükben mindketten hasznos hobbinak hódolnak. Andi egyedi textil könyvtokokat készít, Eszter pedig mutatós vászontáskákat fest.

Szabó Andrea és Eszter
Fotó: Nagy Miskó Ildikó
Anya és lánya néhány saját készítésű termékkel

Több mint negyed évszázada dolgozik óvónőként, árulja el Andrea, Eszter pedig az idén végzett a Selye János Egyetem Tanárképző Karán.

Az óvónői hivatásban előnyt jelent a kézügyesség, amit vélhetően a szüleimtől örököltünk. Gyermekkorunktól kezdve sokféle kézműves technikát kipróbáltunk. Én például az ünnepek előttasztali dísztárgyakat készítettem, díszüvegeket festettem, amelyeket decoupage (dekupázs) technikával díszítettem. Az idén, megelégelve a karantént, a szüleimtől kapott varrógép segítségével egyedi könyvtokok készítésébe kezdtem"

– mondja Szabó Andrea.

 Hangsúlyozza, irodalombarátként így nemcsak a könyvek élettartamát hosszabbítja meg, de a színes textilmaradékok újrahasznosításával az életkörnyezetet is védi. A tartós anyaggal bélelt tokok ráadásul stabilabbak a megszokott könyvborítóknál, géppel és kézzel is moshatók.

– Eleinte átlagosan 2,5 órába telt egy kisebb-nagyobb tok megvarrása, de miután kellő rutint szereztem, ma már egy óra alatt elkészítem. Eddig mintegy harminc darabot készítettem, ezek közültöbbet pedagógusnapi, osztályfőnöknek szánt év végi ajándéknak rendeltek meg az ismerőseim. A magyarországi könyvesboltokhoz hasonlóan végre nálunk is érdemes lenne bevezetni e tokok árusítását.

Eszter 2018-ban, a műanyagmentes július nevű kampány hatására döntött úgy, hogy az otthon található műanyag bevásárlótáskákat, zacskókat saját kezűleg festett, díszített vászontáskákra és zacskókra cseréli le. Miután az ötlete pozitív fogadtatásra talált, hazai vállalkozóktól alapanyagot rendelt, majd szabadjára engedte a fantáziáját.

– Az első táskáimról készített fényképeket kíváncsian tettem fel a közösségi oldalra, ahol sok dicséretet és biztatást kaptam. Mindez a folytatásra sarkallt. Azóta mintegy ötven táskát festettem ki vízálló akrillal, a méretüktől és a mintájuktól függően átlagosan 1–3 óra alatt. Ezeket csak kifordítva szabad kézzel vagy gépben mosni, de vasalhatók is – mondja Eszter.

Eddig a legkapósabbak a virágos mintájú táskái voltak, amelyek közepét ANYA vagy NAGYI felirat díszítette. Értelemszerűen születésnapi vagy anyák napi ajándéknak készültek. Azóta már Mikulás-zsákokat is rendeltek tőle. Valaki azt kérte tőle, hogy a kutyusának a fejét fesse rá a táskájára, egy másik érdeklődő pedig egy szép cserkésztábori pillanatot kért megörökíteni. Igyekszik minden kérésnek eleget tenni, mondja Eszter, akinek pedig nincs saját elképzelése, az a kész termékekrőlkészült felvételekből nyerhet inspirációt.

Mint mondja, ő is, az édesanyja is nyitott minden kérésre és újdonságra, a lényeg, hogy kiélhessék a kreativitásukat.     

Megjelent a Magyar7 2021/28.számában.

2021. július 14., 08:34

Fent a felhő szélén egy angyal mindent lát - megjelent a Magyar7 legújabb, 28. száma

Ha még nem előfizetői, a legközelebbi postán is megvásárolhatják a felvidéki magyarok közéleti hetilapját, a Magyar7-et!

Kövesse facebook oldalunkat is!