2023. november 28., 18:08

Könyvbemutatóval nyílt meg Léván a karácsonyi könyvvásár

A lévai Reviczky Társulás és a Lévai Magyar Asszonyok Ligája közös szervezésében 2023 novemberének végén karácsonyi könyvvásár nyílt a Reviczky Ház nagytermében.

Reviczky
Galéria
+2 kép a galériában
a kiadvány keresztelője
Fotó: Reviczky Társulás

A rendezvény részeként került sor a Hol sírjaik domborulnak... – Neves személyiségek sírhelyei és emlékművek a lévai temetőkben című kiadvány második, bővített kiadásának keresztelőjére.

Amint az Müller Éva beszámolójából kiderül, a Reviczky Társulás elnöke, Urbán Zoltán köszöntőjében hangsúlyozta, hogy szervezetük történetének legsikeresebb, bővített formában megjelentetett kiadványa a közvetlen környezetünk hagyományai, történelme, kultúrája megismerésének és megismertetésének célját teljesíti be, s a múltból a mán keresztül mutat utat a lévai és Léva vidéki magyar közösség jövője felé.

Ennek a könyvnek az első kiadása 2009 decemberének végén 500 példányban látott napvilágot. Mivel 80 oldalas terjedelme a lévai temetők akkori állapotát feltáró munka bemutatására szűknek bizonyult, ezért a szerkesztőbizottság 2009 decemberének, valamint 2010 januárjának és februárjának végén nagy érdeklődés mellett, a Reviczky Társulás helytörténeti előadássorozatának keretén belül gazdag képanyagot felvonultató három tartalmas előadásban mutatta be a lévai temetők műemlékeit, valamint neves személyiségeinek tartalmas, példaértékű életútját is. Ez utóbbi sokakban felkeltette a híres lévaiak iránti érdeklődést”

– fogalmazta meg Müller Péter, a könyv szerkesztője. Mint mondta, talán ez lehetett az oka, hogy néhány év leforgása alatt a könyv összes példánya gazdára talált, s a további érdeklődőket már nem tudták megörvendeztetni a kiadvánnyal.

A Reviczky Társulás pályázatok útján igyekezett anyagi forrást szerezni a könyv újabb kiadásához, azonban azok sikertelenek maradtak:

2022 tavaszán Lanz Roland, a diószegi Pannonia Polgári Társulás elnöke felvette társulásunkkal a kapcsolatot, akinek személyében nemcsak a Mátyusföld, hanem a felvidéki magyar kultúra fáradhatatlan és bőkezű mecénását, valamint a felvidéki magyar értékek megmentőjét és átörökítőjét is megismerhettük. Lanz Roland a kultúra mecénásaként lelkesen szorgalmazta a három előadás szinte teljes képanyagának nyomtatásban való kiadását, és önzetlenül ajánlotta fel az így kibővített kiadvány színes kivitelű második kiadásának anyagi támogatását.”

A Sándor Károly, Müller Péter, Valkó Ildikó, Pölhös Margaréta, Vincze László és Mészáros Lajos által jegyzett könyv második kiadásának szöveges része az elsőhöz képest csak néhány történelmi pontosítással és kiegészítéssel bővült, hiszen a könyv elsősorban a lévai temetők 2009-es évi állapotát volt hivatott rögzíteni. A második kiadás az első kiadáshoz képest 80 oldal terjedelemről 152 oldalra bővült Mészáros Lajos fotóművész 2009 során a lévai temető neves sírhelyeiről készített kiváló minőségű fényképeinek köszönhetően.

Reviczky
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.