2021. október 28., 18:18

Konferenciával emlékeznek II. Rákóczi Ferencre Kassán

II. Rákóczi Ferenc 115 éve Kassán címmel kétnapos nemzetközi konferenciát tart 2021. október 27-én és 28-án a Kassai Polgári Klub és Kelet-szlovákiai Múzeum abból az alkalomból, hogy 115 évvel ezelőtt szállították haza a fejedelem és bujdosótársai földi maradványait.

2021-10-27 Kassa, Kassai Polgári Klub, konferencia, II. Rákóczi Ferenc 115 éve Kassán
Médialapozó
Fotó: Fábián Gergely

A rendezvénynek a Kelet-szlovákiai Múzeum ad otthont. A megnyitón Palenčárné Csáji Ildikó, a Kassai Polgári klub elnöke üdvözölte az előadókat és a résztvevőket, majd a Kelet-szlovákiai Múzeum megbízott igazgatója, Ivan Havlice nevében Pollák Róbert, a múzeum munkatársa, az intézmény korábbi igazgatója nyitotta meg a konferenciát.

Pollák Róbert felidézte, bár a múzeum már létezett 115 évvel ezelőtt, de nem nagyon folyt bele az akkori ünnepségekbe. Hozzátette, az azóta eltelt időben viszont sokat tettek II. Rákóczi Ferenc emlékének megőrzése érdekében, s nemcsak a muzeológusok, hanem a kassai polgárok is. Úgy fogalmazott, bár nem 115 éve, de nagyon hosszú ideje együttműködünk a Kassai Polgári Klubbal, egyúttal köszönetet mondott a szervezetnek és elnökének, hogy

„következetesen őrzi, nem hagyja elaludni Rákóczi emlékének a lángját, amely Kassához tartozott, tartozik és remélem, mindig is tartozni fog”.

2021-10-27 Kassa, Kassai Polgári Klub, konferencia, II. Rákóczi Ferenc 115 éve Kassán
Fotó:  Fábián Gergely

Egyúttal felhívta a figyelmet a Rákóczi nyomában című kiadványra, amely a szerencsi Rákóczi-várban székelő Zempléni Múzeummal együttműködésben jött létre az Örökség határok nélkül című Interreg-projekt keretében. Mint mondta, a gyerekeknek készült könyvecske hasznos információkkal szolgálhat az olvasóknak, akik megismerkedhetnek Rákóczival, vagy kibővíthetik a róla alkotott képüket.

2021-10-27 Kassa, Kassai Polgári Klub, konferencia, II. Rákóczi Ferenc 115 éve Kassán
Fotó:  Fábián Gergely

A konferencia első napján J. Újvári Zsuzsanna tartott előadást Zrínyi Ilonáról, Seres István – aki bár személyesen nem tudott jelen lenni, elküldte beszámolóját – Mikes Kelemen bujdosótársairól írott, kevésbé ismert feljegyzéseit vizsgálta, Mészáros Kálmán a II. Rákóczi Ferenc nemesi testőrségében szolgáló felső-magyarországi ifjakról beszélt, Agáta Klimeková a Mercurius Veridicus ex Hungaricus-ról (vagyis Magyarországi Igazmondó Merkúr), az első magyarországi újságról, amely a szabadságharc félhivatalos tájékoztatója volt a magyar függetlenségi háború eseményeiről a külföld felé, Németh István pedig Kassa 18. század eleji városvezetőiről a szabadságharc tükrében. A konferencia második napján Vladimír Kaminsky beszélt a zboróí vár felújításának 12 évéről, Krcho János pedig a borsi Rákóczi-kastély felújításáról számolt be a közönségnek.

2021-10-27 Kassa, Kassai Polgári Klub, konferencia, II. Rákóczi Ferenc 115 éve Kassán
+9 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.