2021. június 5., 12:55

Kompjárat indul Dunaradvány és Neszmély között

Valóra válik Dunaradvány és Neszmély régi álma: hamarosan kompjárat segítségével is erősödhet a testvértelepülések közti jó kapcsolat. A több mint ötmillió eurós beruházásról Púchovský Ľubomír, a 690 lakosú Dunaradvány polgármestere tájékoztatta lapunkat.

radványi komp

A magyar és a szlovák kormány 2014-ben állapodott meg a határátkelők számának növeléséről.

A 677 kilométeres határszakaszon jelenleg 33 helyen lehet átjutni, és a választási ciklus végéig további 6 átkelő jön létre. Ezek egyike a hídverő községek közé tartozó Dunaradvány és a túlparti Neszmély  között létesül. A kompjárat 40 kilométeres kerülőt szüntet meg.

– Miután 2007-ben először lettem polgármester, túlparti kollégámmal, Benkő Ferenccel közösen tervezgettük a két falu közti kompjárat beindítását. Akkoriban erre a célra nem írtak ki uniós pályázatot. Majd a magyar és a szlovák kormány 2014-ben megállapodott a határátkelők számának növeléséről, és a határon átnyúló uniós program segítségével a szükséges anyagiakat is sikerült megszerezni – mondta Dunaradvány első embere.

radványi komp

A fejlesztés költsége csaknem 1,8 milliárd forint (mintegy 5 128 000 euró), a beruházás 85 százalékát európai uniós forrásokból, 15 százalékát magyar és szlovák költségvetési forrásokból kell fedezni. Dunaradványnak 96 ezer eurót kellett állnia, amit a szlovák kormányhivatal biztosított.

Magyar részről a projekt vezetője a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt., kivitelezője a Strabag Zrt., a komp beszerzéséért és üzemeltetéséért a Magyar Közút Nonprofit Zrt. felelős, a szlovák oldalon megvalósuló fejlesztéseket pedig az Ister-Granum EGTC koordinálja.

– A beruházással mindkét oldalon kiépítik a kompkikötőhöz vezető útcsatlakozást, a kikötő adminisztratív és fogadóépületét, amelyben büfé is lesz, valamint a rámpákat. A Duna-part szlovákiai szakaszán 9, a magyar oldalon 28 parkolóhely létesül.

A komp naponta 172 autót lesz képes átszállítani, valamint gyalogosok és kerékpárosok átkelését biztosítja.

Jelenleg a radványi oldalon tereprendezési munkálatok folynak. Miután nálunk is kitisztították a Duna-part kijelölt szakaszát, gőzerővel hengerezik, gyúrják a talajt – tudtuk meg a polgármestertől.

radványi komp

A 2022 tavaszán beinduló rendszeres kompjárat a túloldali munkahelyükre ingázók és a turisták számára is nagy előrelépést jelent.

A kerékpárutakat is összekötik, abban bízva, hogy a kompközlekedés a régió gasztroturisztikai felvirágzásához és új munkahelyek létesítéséhez is hozzájárul. Budapest mellett épül a komphajó, amelyet a Magyar Hajózási Rt. fog üzemeltetni. Idén október végéig kell befejezni az építkezést, amit három hónapos próbaüzemmód követ. Mivel rokoni és baráti szálak, valamint kulturális rendezvények is összekötik a Duna két oldalán élőket, a helyi lakosok természetesen örülnek az új lehetőségnek. Tárt karokkal, barátsággal fogadják a hozzájuk érkező turistákat is.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2021/22. számában.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.