2022. január 13., 19:54

Komáromban gyalogtúrával emlékeznek a Don-kanyar hőseire

A dél-komáromi Endresz Csoport január 15-én 9 órától gyalogtúrával kíván tisztelegni a doni hősök emléke előtt, hangsúlyozva a 2. magyar hadsereg kötelékében, a szombathelyi 3. hadtesthez tartozó 6. komáromi könnyűhadosztály, valamint a 22. és 52. komáromi gyalogezred helytállását. A szervezők a Jókai térről induló túrára – az összetartozás jegyében – a Duna bal partján élő érdeklődőket is szeretettel várják.

Komáromban gyalogtúrával emlékeznek a Don-kanyarban harcolt hősökre
Galéria
+1 kép a galériában
Meghívó a szombati dél-komáromi emléktúrára
Fotó: Endresz Csoport

„A történelmi múltunk, gyökereink jelentőségét folyamatosan kiemelő Endresz Csoport 2011 óta előadásokkal, koszorúzásokkal, gyertyagyújtásokkal emlékezik meg a komoly komáromi vonatkozásokkal bíró, Don-kanyarban vívott harcokról, amelyek során a 2. magyar hadsereg megsemmisítő veszteséget szenvedett. A szovjet hadsereg 1943. január 12-én – 30 fokos zimankóban indította el ellentámadását, s bár a magyar katonák, köztük a komáromi hősök is bátran helyt álltak, nem győzhettek a hatalmas túlerővel szemben. A katasztrófához az vezetett, hogy az ellenséges zászlóalj 2,7:1, a tüzérség 5:1 (!), a páncélos osztag pedig 1,3:1 arányú túlerőben volt a mieinkkel szemben“ – tájékoztatta a Ma7-et Arlett Tamás, a csoport elnöke.

Hozzátette, mivel az eltelt évek során egyre sokrétűbb tevékenységet végeztek, tőlük átmenetileg a KEBEL – Komáromi Erődök Barátainak Egyesülete vállalta a koszorúzásos megemlékezések szervezését.

Komáromban gyalogtúrával emlékeznek a Don-kanyarban harcolt hősökre
Arlett Tamás a felvidéki érdeklődőket is meghívta a szombati emléktúrára.
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

"Úgy tűnt, hogy a koszorúzással egybekötött, kissé megfakult megemlékezések egyre kevésbé vonzzák az ifjabb nemzedék képviselőit, akik a tiszteletadás más jellegű, élményszerűbb, mozgalmasabb, összetettebb formáira vágynak. Ezért idén január 15-ére először hirdettünk gyalogtúrát, amely a méltó megemlékezést és a közösségkovácsolást is szolgálja. Továbbá azt is el szeretnénk érni, hogy a fontos eseményekkel kapcsolatos emlék- és ünnepnapok korunk emberének ne csak újabb szabadnapot jelentsenek, hanem ők azok valódi tartalmával is megismerkedjenek. A megalakulásunk óta a vesszőparipánk és a jelmondatunk az, hogy csak a múltat ismerve épülhet a jövő, így a fiataloknak is tudniuk kell a hajdani eseményekről, amelyek később sem merülhetnek feledésbe“ – fejtette ki a főszervező.

Komáromban gyalogtúrával emlékeznek a Don-kanyarban harcolt hősökre
A doni katasztrófára a Duna partján emlékeznek majd a túrázók.
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Szombaton 9 óráig a Duna mindkét partjáról a dél-komáromi Jókai térre, a református templom elé várják a doni áttörés 79. évfordulójáról velük együtt megemlékezni, illetve gyalogolni vágyókat. Onnan a vasúti híd déli hídfőjéhez sétálnak, majd déltájt a Don folyó helyett a Duna partján a csoport alelnökének, Nagy Miklósnak a szőlőbirtokára érkeznek, ahol meleg teával és zsíros kenyérrel vendégelik meg a résztvevőket, valamint emléklappal ajándékozzák meg őket.

„A 10 kilométeres táv megtétele után mindenki maga döntheti el, hogy visszafelé is gyalogolni akar-e a Koppányvezér úton, 20 kilométerre duplázva a túra hosszát, vagy inkább a menetrend szerinti buszjárattal tér haza. E zarándoklatunk rossz időjárás esetén is megvalósul, hiszen a Don-kanyarban küzdőknek is tűrniük kellett az időjárás viszontagságait. Előzetes regisztráció nincs, így majd a helyszínen derül ki, hogy hányan csatlakoznak hozzánk. Az biztos, hogy a hazafias nevelést hozzánk hasonlóan fontosnak tartó, társszervező „Kempelen Gimnáziumból“ többen is beállnak közénk. A friss levegőn való túrázás járványidőszakban is egészséges, hiszen az alatt nem fogunk egymás nyakába lihegni, kisebb csoportokra osztódva haladunk majd a cél felé“ – magyarázta Arlett Tamás.

Végül arra hívta fel olvasóink figyelmét, e túra megrendezésével annak a tévhitnek az eloszlatását is szolgálják, hogy a magyar katonák a Don-kanyarban gyáván megfutamodtak és rosszul voltak felszerelve.

„Utólag kiderült, hogy ők a Magyarországon akkoriban rendelkezésre álló legjobb felszerelést kapták. Mindvégig helytállva öregbítették a magyar katonák ezeréves jó hírnevét, dicsőségét. Hősiesen harcoltak, nem futamodtak meg az óriási túlerő elől. Nem hoztak szégyent nemzetünkre, amit tudtak, megtettek, tehát megérdemlik, hogy minden évben méltóképpen megemlékezzünk róluk.“

Megemlítendő, hogy a Szövetség - MKP Platform Komáromi Helyi Szervezete elnöksége nevében a doni katasztrófa emléknapján Brinzik Angéla, Iván Tamás, Králik Róbert és Nagy György egy-egy mécses meggyújtásával tisztelgett a városból és környékéről származó, hősi halált halt honvédek és munkaszolgálatos áldozatok emléke előtt.

Komáromban gyalogtúrával emlékeznek a Don-kanyarban harcolt hősökre
Galéria
+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.