2023. február 28., 20:02

Költőóriások találkozása Nádszegen. Családról, költészetről Mezey Katalinnal és Lackfi Jánossal

Minden település büszke legendás elszármazottaira. A mátyusföldi Nádszeg azonban igazán élen járhat ebből a szempontból, hiszen innen származnak a Kossuth-díjas Mezey Katalin írónő ősei is, aki egy beszélgetőest keretén belül látogatott haza felvidéki szülőföldjére. Mezey Katalin fiával, a neves íróval, költővel, Lackfi Jánossal érkezett. Munkásságukról, családról, Istenről, hitről, szeretetről nyilatkoztak a nádszegi beszélgetőesten.

Lackfi János, Mezey Katalin
Galéria
+3 kép a galériában
A beszélgetést Menyhárt József vezette. Mezey Katalin és Lackfi János vendégeskedtek Nádszegen, a Bencze házban
Fotó: Szomolai Andrea

Kétfajta ember létezik a világon: az egyik, akinek vannak nádszegi gyökerei, a másik, aki szeretne Nádszeghez mélyen kötődni

– kezdte beszélgetőestet Menyhárt József, a rendezvény konferátora, aki maga is nádszegi gyökerekkel rendelkezik. Ahogy Kacz Éva, polgármester mondta, keresve sem találhattak volna alkalmasabb szakembert egy irodalmi rendezvény levezénylésére. A beszélgetőestre a gyönyörű nádszegi kultúr-kúriában, a Bencze házban került sor.

Mezey Katalin és Lackfi János neve méltán ismert az egyetemes magyar irodalomban. Az idősebbek jól ismerik még a Kossuth-díjas írónő munkásságát, míg a fiatalabbak, sőt a gyermek olvasók is leginkább a mindig megújulni tudó poéta, Lackfi János költészetét kísérik figyelemmel. Versei, léleksimogató idézetei, rövid vagy hosszú üzenetei különleges feladatot teljesítenek: erőt adnak a mindennapokhoz, és elárulják, van létjogosultsága, ereje és dinamikája a magyar irodalomnak.
Nagy költők barátsága

Menyhárt József úgy szőtte fel a beszélgetés apró elemeit, mint egy gyöngysort, belefoglalva a család, a hit, az irodalom gyöngyszemeit is.

Mezey Katalin komolyabb hangvétellel, magas rangú szakmai tudással válaszolgatott a kérdésekre, többször felidézve egy-egy kedves felvidéki, nádszegi vagy későbbi emléket. Beszélt azonban az „átkos” időkről is, amikor az irodalmárok a 3T (tűrt, tiltott, támogatott) rendszerben kellett, hogy helytálljanak vagy éppen elbukjanak.

Lackfi János, Mezey Katalin
Fotó:  Szomolai Andrea

Elmondta, azokban az időkben főleg üzemi lapoknál dolgozott – az újságírói munkássága azonban kimerült a semmitmondó tudósítások és a jegyzőkönyvekből való egyszerűsített cikkírások szintjében. Ezekben az időkben csak az igazi nagy íróbarátok – Nagy László, Weöres Sándor, Károlyi Amy – bíztató szavai, derűlátása tudott segíteni és a víz felett maradni.

Nádszegi gyöngykaláris
Olyan családból származom, amely mondhatni Magyarország négy sarkából verődött össze. Családunk érzékeny ponton kötődik Nádszeghez

- mesélt Mezey Katalin a mátyusföldi gyökerekről. A Kossuth-díjas írónőnek nagyanyja volt nádszegi származású, aki később kazánkovács férjével Rákosfalván telepedett le. A nagypapa egy üzemi balesetben korán elhunyt, az ötgyermekes özvegyasszonyt a MÁV-kolónia vette szárnyai alá, majd mikor ő is meghalt, a gyermekek a magyar állam gondozásában cseperedtek tovább.

Lackfi János, Mezey Katalin
Kacz Éva egy különleges családfát ajándékozott a nádszegiek nevében Mezey Katalinnak
Fotó:  Szomolai Andrea
Vékonyka szál ez a kötődés, és mégsem az, hiszen mindig vezető téma volt a családban, az öt gyerek között Nádszeg és az árvaság. Amikor ezek a gyerekek felnőttek, elindultak az anyjuk nyomdokába, megkeresni a nádszegi gyökereket. Ez a két világháború közti időszak”

– mesél tovább Mezey Katalin, aki édesanyai szerepben arról is beszámolt, hogyan lett író a fiukból. Értelmiségi családról van szó, Lackfi János korán rákapott a szülei magas szinten ellátott könyvtárára. Édesanyja elmondása szerint nagyon jól is énekelt, valamint versenyszinten űzte a cselgáncsot – nem csoda, hiszen édesapja dzsúdóedző volt.

Csak író ne legyen Lackfiból

„Reménykedtünk, hogy nem író lesz, mert abból ugye nem lehet megélni – meséli nevetve Mezey Katalin – aztán a korai verseiből is látszott, hogy jobban érdekli az irodalom, és ezt a pályát választotta.

Lackfi János a tőle megszokott változékonysággal, megújuló képességgel és vidám derűvel beszélgetett a könnyedebb témákról, többször megkacagtatva a közönséget. A közönség soraiban nagyon fiatal, gyermekolvasók is ültek, nincs méltóbb elismerése egy magyar gyermekirodalmárnak, mint hogy olvasói névről és arcról is ismerik, és örvendezve várják a találkozást.

Lackfi János, Mezey Katalin
Lackfi János felolvasással szórakoztatta a közönséget
Fotó:  Szomolai Andrea

„Amióta az eszemet tudom, olyan emberek voltak körülöttem, akik leülnek, fogják a papírt, füstölnek, ötletelnek – mesél nevetve Lackfi János, utalva a művészek bohém világára – nálunk mindig volt művésznépség. Azt is elmesélte, hogy tizenegyedik osztályban bájolta el egy lány, rögtön írt is hozzá vagy száz verset, ebből húszat megmutatott az írónő édesanyjának, aki jóváhagyta és nyugtázta fia pályakezdő tehetségét. Lackfi Jánosból végül a 21. század elejének egyik legjobb és legismertebb magyar költőzsenije lett.

Adybuilding
Adybuildingeztem sokszor – mesél a kezdetekről – minden nagy költő verséből bevágtam fejből egypárat, hogyha lőni kell irodalomból legyen muníció

– fejti ki a költészet iránti izgatottságát Lackfi, aki hatgyermekes családapaként érdekes családi történeteket is elmesélt a nádszegi közönségnek. A nagy család olyan, mint egy cirkuszi artistamutatvány egy kupolában. Mindig repül valaki, vagy zuhan, de szerencsére soha nem egyszerre. Mindig van valaki, aki kinyújtja a karját, és felhajítja a magasba a zuhanót.

A beszélgetőest során Mezey Katalin és Lackfi János felolvasást is tartottak, ki-ki a saját műveiből, verseiből. A közönségnek lehetősége nyílt kérdezni is, így szó esett irodalom oktatásról, Istenbe és az ima erejébe vetett hitről és hazafiasságról. Kacz Éva, Nádszeg polgármestere szeretettel köszönte meg a beszélgetést és egy szép, nádszegi készítésű családfát ajándékozott az írónőnek.
Lackfi János, Mezey Katalin
Galéria
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.