2021. december 27., 18:20

Kodály örökségét is őrzi a galántai Esterházy kastély felújított főbejárata

Felújították a galántai neogótikus Esterházy kastély főbejáratát. A neogótikus – reneszánsz építészeti stílusban megalkotott eredeti ajtó felújítását Nagyszombat megye önkormányzata támogatta. A rekonstrukciós munkálatok közel egy éven át tartottak.

Galánta Esterházy kastély
Médialapozó
Fotó: A galántai neogótikus kastélyért polgári társulás
A galántai neogótikus Esterházy kastély főbejáratát rekonstruálták

Gördülékenyen haladnak a galántai neogótikus Esterházy kastély körüli felújítási munkálatok. A monstrum felújított déli tornyát a közelmúltban nyitották meg állandó tárlatokkal és berendezett emlékszobákkal a nyilvánosság előtt.

A napokban pedig lerántották a leplet az újabb csodáról – végeztek a neogótikus-reneszánsz stílusban megalkotott főbejárat felújítási munkálataival is.

Az ajtó nem csak építészeti szempontból jelentős műemlék, a hely eszmei értéket is képvisel, főleg a magyarság számára. Hiszen itt, a főbejárat lépcsőin avatták Galánta díszpolgárává Kodály Zoltánt 1943. május 30-án. A felújítást Nagyszombat megye önkormányzata támogatta húszezer euróval.

A rekonstruált főbejáratnál ezen jeles események emléktáblát is kaptak.

Nagyszombat megye önkormányzata 2020. szeptember 30-án tartott kihelyezett ünnepi ülést a galántai Esterházy kastélyban. A képviselők úgy vélték, jó lenne ennek az alkalomnak valamilyen maradandó, hasznos emléket állítani – mondta portálunknak Bíró László, Nagyszombat megyei képviselő, egyben Galánta város önkormányzati képviselője. Megbeszélték a neogótikus kastélyért dolgozó polgári társulás elnökével, Takáč Zsolttal a lehetőségeket, és úgy döntöttek, felújíttatják a régi ajtót, amelynek tere a Kodály-örökség őrzése szempontjából is fontos. Bíró László elárulta, a megye első alelnöke, Berényi József volt az, aki a vezetőségi ülés elé vitte és elfogadtatta a javaslatot. A pénzösszeget még ezen az ülésen jóvá is hagyták.

Takáč Zsolt elmondta, a kastély főbejáratának felújítási munkálatai roppant nehéznek bizonyultak, hiszen az eredeti ajtót nem lehetett leemelni a helyéről, így a restaurátoroknak aprólékosan és óvatosan kellett haladniuk. Közel tizenegy hónapon át dolgoztak.

Az eredeti fenyőfa ajtó körüli elemeket és a belső ajtótakarásokat is restaurálták.

Az ajtót le kellett takarítani, gittelni, majd speciális festékkel bevonni – beszélt a munkálatokról az azokat levezénylő polgári társulás elnöke. A felújítás végül 22.000 euróba került. Takáč hozzátette, rendkívül hálásak a megyei önkormányzatnak, amiért újabb lépést tudtak tenni a kastély szépítése körül.

A felújított ajtó hivatalos, ünnepélyes átadását a Kodály-örökség jegyében jövő tavaszra tervezik.

Galánta Esterházy kastély
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!