2020. július 28., 10:54

Kóczán Mór vs. Mór Koczán

A Szlovák Olimpiai Bizottság emlékplakettet ajándékozott Csilizradvány község részére, Kóczán Mór olimpiai bajnok tiszteletére.

Fotó: Csilizradvány

Noha Csilizradványt magyarlakta településként tartják számon, mégis az emlékplaketten csupán szlovákul olvasható a szöveg. Ráadásul Kóczán családnév helyett Koczán névre írták ki az emlékplakettet. Portálunk felkereste Csilizradvány polgármesterét, Janík Erzsébetet, aki kérdéseinkre megadta a választ:

Mivel ezt a plakettet a Szlovák Olimpiai Bizottságtól ajándékba kapta a község, úgy gondoltuk, hogy mindenképpen kihelyezzük. A múlt hét folyamán érkezett meg hozzánk az emlékplakett, így még nem sikerült a magyar nyelvű táblát megrendelnünk, de a testületi ülés tagjai egyhangúan megszavazták, hogy saját költségre beszerezzük a magyar nyelvű változatot is. Mi nagyon odafigyelünk arra, hogy ha lehet, akkor csak magyar nyelven rendelünk meg bármit is. Vissza kellett jeleznünk az olimpiai bizottságnak, hogy megérkezett a plakett, ezért is fényképeztük le és küldtük el nekik.“
Kóczán Mór (1885–1972) atléta, olimpiai bronzérmes gerelyhajító és református lelkész volt. Az 1912. évi olimpián gerelyhajításban 55,5 méteres dobással, a svéd Erik Lemming és a finn Juho Saaristo mögött a harmadik (bronzérem) helyet szerezte meg. Ő volt az első nem skandináv versenyző, aki olimpiai érmet tudott nyerni gerelyhajításban. 1919-től a csehszlovák válogatottban szerepelt. 1924-ben részt vett a párizsi olimpián. Az aktív sportolást 1926-ban fejezte be.

1907-ben Csallóközaranyosra került segédlelkésznek, majd lelkésznek. Csallóközaranyos sportcsarnokát hálából róla nevezték el. 1914-től pedig Csilizradványon tevékenykedett, mint református lelkész, egészen 1948-ig. Csilizradványon és Csallóközaranyoson is róla neveztek el az alapiskolát.

Kóczán Mór
Fotó:  Archívum
Kóczán Mór lelkipásztor és atléta

Ipolyságon Szokolyi Alajos (1871-1932), aki az 1896-os athéni olimpián 100 méteres síkfutásban bronzérmet szerzett, ugyancsak kapott egy kizárólag szlovák nyelvű táblát a Szlovákiai Olimpiai Bizottság jóvoltából, de arra a kérdésre, hogy miért nincs magyar szöveg is rajta, azt a választ adták, hogy azt saját költségen csináltassák meg azok, akiknek ez fontos.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.