2022. május 30., 16:42

Köbölkúton elégedettek Szent Orbán védelmével

Jó, sőt kiváló termőhelye van Köbölkúton a szőlőnek. Kitűnő a talaj, napsütéses napokban sincs hiány. De a gazdák semmit nem bíznak a véletlenre. Szent Orbán, a borászok és szőlőmunkások védőszentjének szobrát is elhelyezték a szőlőhegy bejáratánál több mint egy évtizeddel ezelőtt.

sz.orban-kobkut-bokor-1-copy.jpg
Galéria
+4 kép a galériában
Szőcs Ferenc Köbölkút polgármestere és Puss Sándor helyi lelkiatya
Fotó: Bokor Klára

A tegnapi nap folyamán a helyi szőlészek és borászok egyesülete borkóstolóval egybekötött összejövetelt szervezett Szent Orbán szobrához. Szőcs Ferenc, Köbölkút polgármestere, az egyesület elnöke kifejtette, örül annak, hogy Orbánt az idén is borral vendégelhetik meg, mert jól végzi a munkáját, hiszen évről-évre szép a termés.

Sok éve nem voltak fagykárok, a jégeső is régen, 2010-ben érte a termést, de még akkor is maradt annyi, amivel lehetett gazdálkodni.

köbölkúti szőlőhegy
Fotó:  Bokor Klára
Orbán egyike a fagyosszenteknek. Ha rossz az időjárás bizony nemegyszer megvesszőzték vagy kavicsokkal megdobálták, de továbbra is könyörögnek közbenjárásáért. Rengeteg helyen megtalálható szobra, mert a szőlősgazdák sokszor fogadalmat tettek és tesznek, hogy ha a termést megóvja, felállítják emlékhelyét. És a fogalmat teljesítik is”

– mondta el Puss Sándor helyi lelkiatya.

Kitért arra is, a faluban sok szentet tisztelnek, köztük olyanokat is, akiknek emlékhelyük másutt nem található. Szlovákia egyetlen Borromeo Szent Károlynak szentelt temploma Köbölkúton található, de itt épül Szent Corona bástyája is. Mindkét szentet a járványok védőszentjeként tartják számon.

Köbölkút szőlőhegy
Fotó:  Bokor Klára

Szent Orbán szobrát fából faragta Vas László helyi fafaragó, aki boroshordóval és lopóval ábrázolta a szentet. Igazi magyar gazdaként. Talapzatán koszorút helyezett el Štekláč Patrik a borászok, Mocskos Éva pedig a Csemadok nevében.

sz.orban-kobkut-bokor-4-copy
Galéria
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.