2018. június 4., 17:55

Kisvárda: „Percre se feledd, hogy testvéred minden magyar, bárhol is éljen”

Ez a gondolat fogadta mindazokat, akik azért jöttek össze június 4-én a kisvárdai művelődési központ színháztermében, hogy megemlékezzenek Trianon 98. évfordulójáról.

reszlet-a-musorbol.jpg
Médialapozó
Fotó: Zsebik Ildikó

A nemzeti összetartozás napja idén rendhagyónak bizonyuló emléknap lett - kezdte Leleszi Tibor polgármester, köszöntve a megjelenteket, akik ezúttal nemcsak az anyaországból, hanem a Felvidékről is, egészen pontosan a testvérvárosi Királyhelmecről is érkeztek. A Csemadok Hajdók Géza Királyhelmeci Alapszervezetének elnöke a Királyhelmeci Gimnázium mellett működő Sycorax kisszínpadot és az Árvalány Asszonykórust is magával hozta az eseményre, hogy műsorukkal és jelenlétükkel is hozzájáruljanak a méltóságteljes emlékezéshez.

Kisvárda polgármestere azzal a gondolattal folytatta mondandóját, hogy akit szeret az Úr, azt megpróbáltatások elé állítja. Valószínűleg bennünket is szeret, hiszen múltbéli legyőzőink egész sora már a feledés homályába merült, mi viszont még mindig álljuk a sarat itt, a Kárpát-medencében. A tragédiák megerősítették összetartozásunkat, van közös jövőnk, szeretünk együtt lenni, sikerünk erős fundamentum. Figyelünk egymásra, büszkék vagyunk egymásra. Államhatárok feletti összetartozás ez, egymás iránt érzett felelősség.  

Az emlékező gondolatokat egy rövid, de tartalmas és látványos kultúrműsor követte, amelyben volt próza, vers, tánc, zene és kivetítés egyszerre, képekben utalva arra, hogy bár 1920 után az utódállamok mindent elkövettek Magyarország ellehetetlenítéséért, mi mégis itt vagyunk. S bár az államhatárok  és a magyar nemzet nem esnek egybe, létezik közöttünk a felelősség és a összetartozás érzése.

A rendezvény zárásképpen a tömeg kivonult a kopjafához, ahol az intézmények képviselői elhelyezték - az Ismerős Arcok együttes Mi egy vérből valók vagyunk című dalának hangjaira - az emlékezés virágait, így tisztelegve a tragikus múlt és annak áldozatai emléke előtt.

A hazaiak műsora
Fotó:  Zsebik Ildikó
A hazaiak műsora

reszlet-a-musorbol.jpg
+6 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.