2021. augusztus 29., 16:05

Kisalföldi tájalakítás Alsószeliben

Szebbé, zöldebbé varázsolják a mátyusföldi Alsószelit a Mi fáink – Kisalföldi tájalakítás projekt keretén belül.

A mi fáink Alsószeli
Galéria
+7 kép a galériában

A mi fáink – Kisalföldi tájalakítás Pannonhalma és Alsószeli testvértelepüléseken elnevezésű Interreg projekt keretében megszépült a mátyusföldi Alsószeli vadászházának környéke, arborétum, tanösvény kialakítása kezdődött meg, valamint szélfogók kerültek kihelyezésre. Az alsószeli gyermekek a projekt keretén belül a Pannonhalmi Szent Benedek Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjaival barátkoztak és vettek részt közös, izgalmas kiránduláson.

Alsószeli és Pannonhalma egy közös projekt keretében szeretné zöldebbé tenni településeit.

A projekt hosszú távú célja a kisalföldi kultúrtáj alakítása honos fák és cserjék telepítésével, és az új zöld területek, fák és növények megismertetésén keresztül a fiatalok nevelése a helyi természet szeretetére és védelmére – mondta el portálunknak Kovács Lajos, Alsószeli polgármestere a testvértelepüléssel való összejövetel alkalmával.

Alsószeliben a természeti bemutatóközpont kialakítására került sor. Pannonhalmán négy terület szépült. A projekt harmadik fázisa az ifjúsággal való közös munka, ennek keretében négy rendezvény kerül megszervezésre, kettő Alsószeliben és kettő Pannonhalmán.

Az iskolaév megkezdését közvetlenül megelőzve vettek részt a pannonhalmi gyerekek az alsószeli ifjúsággal együtt a „Mutasd meg Alsószeli környékét” helyismereti kiránduláson a Galántai járáshoz tartozó faluban és annak környékén. A találkozó során megtekintették a vadászházat és a kialakítás alatt álló arborétumot, tanösvényt, majd a vadászház felújított kiállítóhelyiségében sor került az Alsószeli természeti kincsei film levetítésére. A gyerekek ezután a Kandia halastó környékén élvezték a mátyusföldiek vendégszeretetét és próbálhatták ki az Öreg-Feketevíz Helyi Akciócsoport által, szintén egy Interreg projektből beszerzett játékos eszköztárat, mint például a, csónakázást és az Aquazorbingot. Az ebédet a híres alsószeli kemencéknél költötték el a gyerekek és kísérőik, szorgos kezű lakosok pedig elkészítették a hamisítatlan helyi étkeket és a legendás „jurtanapos” lepényt is a kis vendégeknek. A kemencéknél a helyi kisállattenyésztők mutatták be az állataikat, a gyerekek pedig hüllőkiállításon is részt vettek. A napot Alsószeli határában, az „Elővéren” zárták a fiatalok, ahol borjúetetést figyelhettek meg és be is kapcsolódhattak a tevékenységbe.

A projekt céljaként a helyi fiatalokat szerették volna közelebb vinni a természethez. Közel száz fős ifjúsági létszámmal dolgoznak – tette hozzá Fátrai Eszter, a pannonhalmi projekt vezetője. Pannonhalma közel 23.400 eurót, míg Alsószeli 23.000 eurót merít a közös projektből.

A mi fáink Alsószeli
Galéria
+7 kép a galériában
Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.