2022. március 26., 20:07

Királyrévi életfák KÉPEKKEL

Kedves hagyományt folytattak a mátyusföldi Királyrévben. A Fekete-víz kanyarulatánál elterülő parkban minden tavaly született királyrévi, vagy királyrévi gyökerekkel rendelkező baba saját fácskát kapott. Mind a kilenc gyermek magyar családba született.

Királyrévi életfák
Médialapozó
Fotó: Horváth Szomolai Andrea
Királyrévi életfák ültetése

Kilenc baba, négy kislány és öt kisfiú kapott saját fácskát a királyrévi önkormányzattól. A faültetésre március 26-án, szombaton, ragyogó napsütésben került sor. Minden tavaly született királyrévi vagy királyrévi ősökkel rendelkező baba családja kivonult a Fekete-víz kanyarulatához, hogy ünnepélyes keretek közt ültessék el az életfákat.  Szép szimbólum az, hogy ezen a napon, este 20:30 és 21:30 között zajlik a Föld órája nemzetközi kezdeményezés.

Királyrévi életfák
Fotó:  Horváth Szomolai Andrea
Királyrévi életfák ültetése

Agócs Gergely, Királyrév polgármestere elmondta, több éve tartják már a hagyományt, hogy a kis királyrévi szülöttek családjai ajándékot kapnak az önkormányzattól. A ceremóniára sokáig a községháza dísztermében került sor. A faültetés gondolatát a tavalyi évben valósították meg először, a koronavírus miatt akkor még szerényebb keretek között. Szeretnének a Fekete-víz partján egy szép parkot, tanösvényt létrehozni, itt büszkélkednek majd a királyrévi életfák. Mindegyik fácskán egy kék vagy rózsaszín szalaggal ellátott névtábla jelzi annak tulajdonosát. A falu vezetője és az önkormányzat jelenlevő képviselői örültek annak, hogy nagyon sokan eljöttek a rendkívüli, kedves alkalomra.

Királyrévi életfák
Fotó:  Horváth Szomolai Andrea
Királyrévi életfák ültetése

A kisfiúk az idén zöldlevelű juharfát, a kislányok piroslevelű juharfát kaptak ajándékba. Ehhez egy babanapló, Királyrév szülöttjének, Nagy Ilonának a Királyrévi gyöngyfüzér című könyve, valamint egy vásárlási utalvány járt. A polgármester nyitóbeszédét a helyi óvodások szavalata és kedves kis műsora követte. A fákat a családok közösen ültették el, az apukák, nagypapák vállalták az ültetési munkálatok oroszlánrészét, míg a kicsi ünnepeltek vígan túrhatták a királyrévi anyaföldet. A polgármester és az önkormányzati dolgozók, képviselők megöntözték, és táppal látták el a frissen ültetett fákat.

Királyrévi életfák
Fotó:  Horváth Szomolai Andrea
Királyrévi életfák ültetése

A fák a szülőföldet, a hazát, a hovatartozás gyökereit szimbolizálják majd a cseperedő gyermekek számára, hogy akárhová is kerülnek majd el a világba, mindig tudják, hogy Királyrévből származnak - magyarázza a polgármester. Idén mind a kilenc baba magyar családból származik, ez esélyt jelenthet arra, hogy a kis királyrévi magyar óvoda és magyar alapiskola is jobb jövő elé nézzen.

Királyrévi életfák
Fotó:  Horváth Szomolai Andrea
Királyrévi életfák ültetése

A jelenlevők megcsodálhatták a tavaly kiültetett kisfákat is. A piros levelű bükkfákat és a négy tölgyfát többnyire a szülők gondozták, amelyekre nem jutott gondoskodó kéz, azt az önkormányzat vállalta magára. A polgármester hozzátette, mindössze egy fácska nem éledt meg a tavaly ültetettek közül, ahelyett újat telepítettek.

Királyrév most már új öntözőrendszer segítségével tudja majd öntözni a Fekete-víz mentén alakuló parkot. Nagyszombat megye fejlesztési alapjának köszönhetően sikerült a parkhoz közel lévő szolgáltatások házának parkolóját felújítani és megoldani az ott futó vízelvezető rendszert is. Az esővizet egy nagyobb tartályba tudják már elvezetni. Ebből a tartályból tudják majd locsolni a zöldövezetet. A tartály túlfolyása egy jól kialakított esőkertbe folyik majd át. Tavasszal a parkba növényeket, virágokat terveznek telepíteni.

Királyrévi életfák
+17 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.