2020. november 8., 15:01

Királyrév hazavárja a fiatalokat

Lendületesen fejlődik a mátyusföldi Királyrév. A kis település polgármesterének célja olyan vonzó lakhatási lehetőségeket és szociális körülményeket biztosítani, amelyek otthon tartják a fiatalokat.

Királyrév a Galánta, Vágsellye és Dunaszerdahely városok alkotta háromszög közepén található. A település fekvése rendkívül jó, hiszen innen könnyen megközelíthető mindhárom város. Ez meglátszik a foglalkoztatottság arányán is, a munkanélküliség Királyrévben minimális. A közel ezerkétszáz lelket számláló faluban azonban évtizedek óta nagy problémát jelent a folyamatos elöregedés, a fiataloknak kevés a lakhatási lehetőségük, ha önálló életet akarnak teremteni és elköltözni a szülői házból. Bár a faluban vannak bérlakások, ezek kapacitása véges, eladó építkezési telkek pedig vagy nem voltak, vagy horribilis áron kínálták őket magánszemélyek. Problémát jelenthet ez a tény a magyarság megmaradására nézve is, hiszen már a Mátyusföldön is erősen jellemző, hogy betelepülő szlovák családok vásárolnak fel telkeket, költöznek be az eddig nagyrészt magyarlakta falvakba, gyorsítva a fenyegető asszimilációt, a magyar lakosság felhígítását. 

Agócs Gergely, Királyrév polgármestere is tudatosította ezt a problémát. Amikor két évvel ezelőtt elfoglalta posztját, azt a célt tűzte ki maga elé, hogy olyan vonzó és fiatalos közeget, szociális lehetőségeket teremt, ami kedvez a helybeli vagy környékbeli, elsősorban magyar fiataloknak. Ehhez minden eszköze megvolt, hiszen nagyon jó kondícióban vette át a falut az előző polgármestertől, Racskó Páltól. Agócs az önkormányzattal karöltve kezdte keresni a lehetőségeket, hogy a fiataloknak építkezési telkek és bérházak hiányában ne kelljen elköltözniük a faluból. Igyekezetük sikerrel járt. Az idei év őszén magántőke és állami támogatások bevonásával megkezdődött az új bérlakások építése.

A polgármester örömmel mondja, éppen a falazásnál tartanak, huszonnégy bérlakás épül. És nemcsak bérlakásokat tudnak építeni, már eladó telkeket is kínálnak már Királyrévben.

A polgármester elmondja, hogy közvetlenül a falu mellett, a Királyrév–Nádszeg főút mentén, az úrföldi letérőnél van egy 12 hektáros terület, ezt parcellázták fel határas és négy darab tizenkét áras telekre, utóbbiból a község kettőt megvásárolt. A falu megvette a telkek melletti utat is, ebből lesz az új utca. Erre a két tizenkét áras területre építik fel Kiráyrév új bérlakásait. A munkálatokat az állami fejlesztési alaptól szerzett kölcsönből finanszírozzák, amit a bérleti díjakból terveznek visszafizetni, magyarázza a polgármester. További félmillió eurós támogatást nyertek a Közlekedési és Építési Minisztériumtól. Az eddig magántulajdonban levő tizenkét hektáros területet a királyrévi Agrostaar vállalatnak adta bérbe mezőgazdasági célból. Agócs elmondja, végre találkozott az önkormányzat és a vállalkozó szándéka, hogy a falué legyen a terület, és ezzel egy új lakózóna épülhessen Királyrévben.

A polgármester hangsúlyozza, bár az önkormányzatnak nincs ráhatása arra, hogy a magánvállalkozó kinek adja el a telkeket, esetükben nem egy távoli, idegen befektetővel kell tárgyalni, hanem helyi vállalkozóval, aki számára szintén fontos szempont a helybeli fiatalok otthon tartása vagy hazacsábítása.

Az is célirányos lépés, hogy a telkek meghirdetése a szűk régióban történik, nem északon vagy északkeleten. Az eddigi vásárlók zöme ennek megfelelően környékbeli magyar fiatal, mondja Agócs, hangsúlyozva, hogy a bérlakások esetében a község dönti el, kinek adja bérbe azokat. Természetesen előnyben részesítik a királyrévieket vagy a leszármazottaikat és mindenképpen a fiatalokat. Nagyon jó lenne, ha Királyrévben több fiatal magyar család tudna letelepedni, hiszen esetükben várható a gyermekáldás, és a falu magyar óvodája és négyosztályos alapiskolája is erősen küzd a gyermekhiánnyal.

Még szinte el sem kezdődött az új bérlakások építése, már tizenkét kérvény van beadva. A polgármester örül annak, hogy főleg királyréviek igényelnek bérlakásokat, és az innen a lakáshiány miatt a szomszédos településekre költözött fiatalok is szeretnének hazatérni a szülőfalujukba. A bérlakások általában háromszobásak lesznek, de lesznek köztük kétszobásak is. Már a kivitelezővel is megkötötték a szerződéseket. A telkek mellett természetesen biztosítják az infrastruktúrát is. A telkeken a polgármester becslése szerint két év múlva el lehet kezdeni az építkezést.

Agócs Gergely politikusként és magyar emberként is érzi a veszélyét a betelepülésnek, de mint mondja, sokkal rosszabb lenne, ha nem csinálnának semmit. A szlovák betelepülők így is, úgy is fel tudnak vásárolni magántulajdonban levő öreg házakat, azt az önkormányzat nem tudja sem befolyásolni, sem megakadályozni. Ha azonban a falu ül a babérjain, és nem lép, akkor azt érik el, hogy a fiatalok távoznak, márpedig Királyrévben fontosabb a tősgyökeres fiatalok otthon tartása, mint a betelepüléstől való félelem.

– Reménykedem abban, hogy ennek a projektnek köszönhetően megfiatalodik a község és megtelik a falu fiatalokkal. Két év múlva ilyenkor már készen állnak a lakások, és beköltözhetnek – mondja derűsen az ifjú polgármester, aki fészekrakáson kívül számos más fejlesztést eszközöl a faluban. Büszke arra, hogy a községben már mindenhol van ingyenes wifihozzáférés a közterületeken, hogy kiépült egy elsőrangú kinti work-out-pálya, és sikerült a helyi temető melletti tavacskát megtisztítani és megtervezni a körülötte levő zöldövezet parkosítását.         

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.