2021. március 1., 17:26

Kiegyensúlyozott költségvetés, jelentős városfejlesztéssel Füleken

Füleknek 2021-ben kiegyensúlyozott költségvetése lesz. Ez derült ki a városi képviselő-testület által jóváhagyott anyagból, mely szerint a város megközelítőleg 10,5 millió euróval fog gazdálkodni, miközben a bevételei és a kiadásai arányosan várhatók. A teljes költségvetés mintegy felét, hagyományosan, a helyi oktatási intézmények fenntartására költik.

Fotó: Fülek város

A városfejlesztésbe az önkormányzat csaknem 1,7 millió eurót tervez beruházni, mely összeg nagy részét támogatásokból akarja finanszírozni. Saját forrásokból körülbelül 870 ezer eurót fog felhasználni. Jelentősebb pénzösszegeket az olyan, már korábban is medializált projektekre fordítják, mint az idősek napközi otthona, a városi park körbekerítése, a járda- és útfelújítások, valamint a köztemető bejáratának és járdáinak helyreállítása.

Ezenkívül az önkormányzat a Vöröskő alatti vízvezeték kiépítésére megközelítőleg 44 ezer eurót, a művészeti alapiskola valamikori koncerttermének felújítására 95 ezer eurót (abból 83 ezret a saját költségvetéséből), a Közhasznú Szolgáltatások (VPS) főépülete elavult fűtésrendszerének teljes felújítására 17 ezer eurót, a papréti új gyermekjátszótérre pedig 33 ezer eurót tervez költeni, melynek létrehozásában több mint 21 ezer eurós önrésszel vesz részt.

A konyhai hulladék kötelezővé tett gyűjtésére szolgáló háztartási komposztáló edények megvásárlása 50 ezer eurót igényel. Az FTC tornaterme padlózatának javítására és az épület nedvesedésének elhárítására a város 70 ezer eurót, a zárható szemétgyűjtő szigetek két helyszínen történő kiépítésének kísérleti projektjére pedig 10 ezer eurót jegyzett elő.

A jövőbeli beruházások tervdokumentációjának kidolgozása, melyek között a városháza történelmi épületének széleskörű felújítása és a Hősök tere biztonságos közlekedhetőségének megoldása szerepel, mintegy 87 ezer euróba fog kerülni.

„Bár gazdaságilag is nehéz 2020-as évet tudhatunk magunk mögött, sikerült az önkormányzat azonnali intézkedéseinek köszönhetően „sérülések nélkül átvészelnünk“. Idén befejezhetjük az előző évre tervezett út- és járdafelújításokat is, melyek sok fülekinek okoznak gondot. Azonkívül ismét beruházásaink lesznek az oktatásügyben, a műszaki szolgáltatásokban, szociális téren, és nem feledkezünk meg a gyermekekről és a fiatalokról sem. Ugyanakkor kezdetét veszi a jövőbeli beruházások tervezésének időszaka is, mivel az elmúlt időszakra kitűzött célok és tervek szinte mindegyikét sikerült megvalósítanunk. A nem könnyű időszak ellenére sem lazítunk‒ foglalta össze Agócs Attila polgármester.

Megosztás
Címkék