2022. július 4., 18:26

Ki fogja üzemeltetni a vasúti közlekedést Pozsony és Komárom között?

Július 6-án bontják ki a többször is meghosszabbított határidejű pályázati kiírás borítékjait a Pozsony–Komárom regionális vonalon való közérdekű vasúti személyszállítás üzemeltetőjének a kiválasztására.

vonat sín
Fotó: unsplash.com
Képünk illusztráció.

Az építésügyi minisztérium közvetlen megbízással választja ki a szállítót, miközben a szállítási szolgáltatásokra két szerződés megkötését tervezi - egy majdnem egy éves, 2023. január 1-jétől december 9-éig szóló szerződést, valamint egy kilenc évre szóló szerződést, 2023. december 10-étől 2032. december 31-éig, írja a webnoviny.sk portál.

Értékeljük a beérkezett ajánlatokat, július 6-án nyitják ki a borítékokat”

– erősítette meg Andrej Doležal közlekedési és építésügyi miniszter. Elmondása szerint a vasúti személyszállítás liberalizálásának terve már elkészült, amit hamarosan a kormány elé kíván terjeszteni.

"A Pozsony–Komárom vonal az első a vasúti liberalizálások sorában. Elkészítettünk egy tervet a többi szakasz liberalizálására is 2030-ig” – jelentette a közlekedési miniszter, aki szerint a vasúti közlekedés liberalizálásáról már hosszú évek óta szó van.

Hét pályázó jelezte az érdeklődését

A főváros és a Csallóköz közötti vasúti útvonal üzemeltetésére előzetesen hét pályázó jelezte az érdeklődését. A pályázati felhívás tartalmazza a közvetlen megbízatás elbírálásának módosított módszertanát, az ajánlatértékelési űrlapot, amely tartalmazza a kitöltési útmutatót, valamint a szerződésjavaslatokat is.

A pályázati felhívás a regionális vonal forgalmi teljesítményére, a szállított utasok számára, a kártérítés összegére vagy az ingyenes szállítás részarányára és a jegyeladások összegére vonatkozó statisztikai adatokat is tartalmazza a 2016-2021-es évekre vonatkozóan.

A Pozsony és Komárom közötti vonalon a legutóbb 2020. december közepéig a RegioJet biztosította a vonatközlekedést, szintén közvetlen megbízatás alapján.

2020 végén a szerződés lejárta és a sikertelen pályázat miatt a Közlekedési Minisztérium a Szlovák Vasúttársaság részvénytársaságot és az osztrák nemzeti fuvarozó Österreichische Bundesbahnent (ÖBB) bízta meg azzal, hogy két évig ideiglenesen biztosítsa a szállítást az új szállítócég kiválasztásáig.

A tárca azzal indokolta a döntését, hogy a két stabil nemzeti fuvarozó szövetsége elsősorban alacsonyabb áron jobb minőségi utazást hoz.

A teljes évi állami támogatásnak csaknem 200 ezer euróval kellett volna csökkennie. De a szlovák-osztrák vasúti duó sem kerülte el a problémákat a menetrend szerinti közlekedés biztosításában. Az utasok ezt a járatkimaradások és késések formájában nagyban megérezték a vágányzárak és a hiányzó mozdonyvezetők miatt.  A szupergarancia tehát, amit a Regiojet utódja kínált indulásakor a Pozsony-Komárom vonalon, nem igazán vált valóra. A vonal villamosítását és teljes kétvágányúsítását egyelőre továbbra sem tervezi a tárca.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.